Lagbanner
2021-05-09 20:45

Juventus - Milan
0 - 3

Juventus – Milan 0 – 3: Förlusten där allt saknades
Känslan är ömsesidig.

Juventus – Milan 0 – 3: Förlusten där allt saknades

En avvaktande försiktig första halvlek följs upp av en spelmässig och mental kollaps i andra. Det brukade heta att Juventus inte släppte till målchanser på hemmaplan, nu skapas det inga. Botten är nådd.

Matchen i korthet
Väldigt passiv första halvlek från bägge lag där det märktes att mycket stod på spel. Uppenbart stukat självförtroende från start när det riskminimeras på hemmaplan i kampen om en topp-4 placering. I nio år så brukade Juventus käka upp gästande toppklubbar genom att inte ge bort ett dugg och nöta ner motståndarna ju längre matchen pågick. Idag ser Juventus ut som gästande lag brukade göra.

Tempot höjdes till andra halvlek vilket inte var till Juventus fördel. En högerkant där Cuadrado som ska agera högerback spenderar mer tid på offensiv planhalva och en McKennie som springer överallt och ingenstans förväntas täppa till en hel kant.
Ett mittfält som är inkapabla att höja bolltempot eller slå avgörande passningar, ett anfallspar som är totalt iskalla matchen igenom och ett kollektiv som saknar självförtroende. Släng därtill in en tränare som saknar kompetensen att drilla ett lag taktiskt eller reaktivt agera under matchens gång, ja, då ser det ut såhär. Pinsam och karaktärslös prestation som kan ha kostat Champions League spel nästa säsong.

Tankar efter matchen

Pirlo
Jag försöker sätta mig in i vad som sägs under träningarna och i omklädningsrummet innan matchstart. Vad säger han till spelarna, vilka taktiska direktiv instrueras ut?
Få ut bollen till Cuadrado så det kan matas inlägg, ge bollen till Ronaldo? För jag kan inte se någon annan approach till matcherna än samma trötta intetsägande spelmönster. Eller skippar han de teoretiska delarna helt för att istället motivera spelarna med peptalks? Juventus har inte tillräckligt bra spelarmaterial för att kunna gå ut och vinna fotbollsmatcher på ett övertygande sätt bara för att det råder bra stämning. Vårt mittfält innehåller inte Modric, Kroos och Casemiro som uppenbarligen klarade av det.
Det innehåller Bentancur, Rabiot och McKennie. Det är en sån kolossal skillnad i kvalité och spelförståelse att det är skrattretande att ens tro att det ska funka.

Det får räcka med denna tränartrend där tidigare storspelare som Pirlo och Lampard med noll tränarerfarenhet (eller nästan noll i vissa fall) får toppuppdrag. Det är ett hån mot alla tränare som spenderat flera år på att utbilda sig och skaffat sig erfarenhet genom att köra hundåren i mindre klubbar. Abramovich insåg sitt misstag tillräckligt tidigt och agerade, Agnelli var för upptagen på att skissa på sin Superleague.

Framtiden
Visserligen så kan säsongen fortfarande ”räddas” upp genom att säkra en topp-4 placering och en cuptitel, även om väldigt lite tyder på det. Oavsett vad så behöver det rensas ut i sommar. Pirlos vara eller icke-vara är i skrivande stund högst upp på dagordningen på ett extrainsatt krismöte under dagen. Oavsett om Pirlo är kvar säsongen ut eller om han av någon anledning får förnyat förtroende att leda Juventus nästa säsong så skulle jag bli väldigt överraskad om spelet skulle se annorlunda ut med honom på tränarposten. I ärlighetens namn så har vi nått den punkt där det kvittar om nästa tränare är något stjärnnamn eller inte. Hämta bara in en riktig tränare som kan sätta ett grundspel och ta det därifrån.

Spelarmässigt så får gärna Ronaldos lönepost och gestikulerande under matcherna skeppas iväg också. Inget ont om hans målproduktion, den kan ingen ifrågasätta men det kostar mycket mer än det smakar över lag.
Bentancur, Rabiot, Morata, Ramsey och Bernardeschi har inget i Juventus att göra och får gärna se sig om efter nya klubbadresser dom också. Försäljningsummor måste ändå in snarast och det fattas väl bara att Juventus blir sanktionerade av UEFA på grund av strul med Financial Fair Play för att fullborda denna outhärdliga säsong.

Kretsa istället framtiden kring De Ligt, Chiesa, Kulusevski (mjähh, inte helt övertygad men han förtjänar väl en till chans i ett lag som förhoppningsvis inte är helt dysfunktionellt nästa år) och bygg nytt, ungt och hungrigt. Behåll senatorerna i form av Buffon, Chiellini och Bonucci för att vägleda dom yngre och spetsa till truppen i den mån det går.
Det kommer krävas ett jäkla sportchefsarbete för att få Juventus på rätt spår igen. Frågan är om Paratici är rätt man för uppdraget? Hittills har han inte haft många rätt.


Spelarbetyg
Betygsskalan går från 4–9, gränsen för godkänt går vid 6.

Szczesny: 5
Dålig undanboxning vid första målet. Revanscherade sig med straffräddningen där han väntade ut Kessie på ett bra sätt och chansa rätt. I övrigt inga utmärkande prestationer. Saknar auktoritet för att styra backlinjen och visar denna säsong att han inte håller Juventusnivå.

Alex Sandro: 5,5
Blandade- och gav återigen, uppenbara defensiva brister som gör att han hamnar ur position vilket Milan utnyttjade. Erbjuder inläggsalternativ vid anfall men leder oftast till hörna som bäst. Räddar givet mål för Milan med en undannick i sista sekund.

Chiellini: 5
Inleder matchen okej med en del brytningar i en långsam matchbild som passar honom. Hade det betydligt tuffare i andra halvlek när tempot skruvades upp. Väldigt långsam felvänd och blev okaraktäristiskt nermanglad av unge Tomori vid sista målet.
Orsakade solklar straff och borde nickat in bollen i öppen kasse efter hörna i första halvlek. Åren och skadebesvären börjar ta ut sin rätt.   

De Ligt: 6,5
Inte lika fläckfri prestation som i förra omgången men ändå klart godkänd. Kan inte belastas för något egentligen och gör sitt bästa i ett lag som inte fungerar. Visar att han håller rent fysiskt mot de allra starkaste motståndarna vilket även Zlatan fick erfara.

Cuadrado: 5,5
En del felpass och slarv men erbjuder i alla fall ett konkret alternativ i anfallsväg. Kommer ofta rättvänd i fart till inläggslägen med bra leverans, innebär tyvärr att Cuadrado hamnar för högt upp och det finns yta för Theo Hernandez att utnyttja.
Taktiskt haveri att lämna det defensiva ansvaret på högerkanten till Cuadrado samtidigt som den offensiva matchplanen (jag ser ingen annan plan) verkar vara att sätta honom i inläggslägen.     

Chiesa: 5,5 (ut 79’)
Pigg som vanligt och det är en befrielse att se någon som iallafall vill något i ett lag som totalt saknar självförtroende. Till skillnad från tidigare insatser så lyckades han inte göra sin gubbe eller sätta sig själv i några lägen. Fick varning för att han råkade halka. Det ville sig helt enkelt inte.

Rabiot: 4,5
Stod rätt och avbröt ett par anfall i första, svår att ta bollen av när han älgar fram längs banan. I övrigt en ganska innehållslös prestation som det brukar se ut när Rabiot spelar. Man får det man ser med andra ord, inte hans fel att det förväntas egenskaper från honom som han inte besitter.

Bentancur: 5 (ut 67’)
Rabiots urugyanske klon. Trubbigaste och minst kreativa innermittfältet på väldigt, väldigt länge. Hade varit klockrena i Stoke eller Burnley, men inte i Juventus!

McKennie: 5
Springer mycket men inte rätt. Sätts på en högerkant trots att han saknar ytteregenskaper för att hota. Bidrar inte kreativt centralt då han har sämre grundteknik än samtliga i truppen. Väldigt felanvänd, hade kunnat funka som en terrier framför backlinjen då han har fysiken och arbetskapaciteten för det men det är uppenbarligen ingen roll som Pirlo premierar.

Ronaldo: 5
Spelmässigt lika dålig prestation som senast, enda skillnaden var att målen inte kom. Måste sättas i lägen inne i boxen för att kunna få ut max av honom. Har inte explosiviteten längre för att kunna hota mot lågt stående försvar utanför straffområdet. Uppenbart att han hellre vill vara någon annanstans. En spelare som hade varit mindre professionell och inte jagade rekord hade nog inte ens velat spela.       

Morata: 4,5
En snygg skarvning, men det var allt. Anonym och tom prestation. Har inget att tillägga.

Inbytta spelare
Inbytte Kulusevski fick inte mycket uträttat vilket är förståeligt när han knappt själv vet vilka ytor han ska springa på eller vart han ska positionera sig. Lite skolgårdskänsla där han blir ombedd att hoppa in och hitta på något.
Dybala visade tendenser och kom till fler lägen själv på knappa kvarten han fick spela än vad som skapades på hela matchen. Kan han spela så ska han starta, har inte råd hålla den enda som kan luckra upp försvar (tillsammans med Chiesa då) på bänken.

Behroz2021-05-10 16:21:00

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid