Lagbanner

Juventus-Porto 3-2: Hoppas ni skäms

Ja, det är väl det som återstår efter att för tredje året i rad ha kraschat ur Champions League mot ett lag med en spillra av ens egen budget: att skämmas. En jätteprestation från Federico Chiesa och ett mer än timslångt numerärt överläge räckte inte och Juventus har nu återigen gjort bort i sig i europaspelet.

Ni måste bara skämmas. Att i Juventus tröja spela elva mot tio i mer än en timme, på hemmaplan, mot ett lag som inte leder och heller inte ligger tvåa i den portugisiska ligan, med kravet på sig att göra två mål och hålla tätt bakåt - det är en sån jävla straffspark. Det är så mycket öppet mål det kan bli. Så här förbannat enkelt ska det verkligen inte vara att kvalificera sig för en kvartsfinal i Champions League. Det är en uppgift som knappt är en uppgift, som nästan fullbordar sig själv. Nästan.

Det finns förstås några småsaker man behöver göra själv. Springa sig till lägen och ta offensiva initiativ, till exempel. Man behöver också se till att ens mest överbetalda storstjärna inte vänder ryggen till och låter sig bli tunnlad när Porto får frispark från typ 30 meters håll. Enkla grejer, sånt som Del Piero och Nedved äter till frukost. Och ja, det suger såklart att man så fort man misslyckas ska behöva jämföras med ett knippe av fotbollshistoriens största spelare, men det är Juventus vi pratar om här. Då ser kravbilden ut på det sättet och då duger det fan i mig inte att bete sig på det här lama, fega och klena sättet. 

Det är rakt av för pinsamt för en klubb som Juventus att låta sig representeras så här. Gårdagens prestation var, återigen, mil under alla former av kritik. Jag bryr mig inte ett smack om hur nära Chiesa kom, att Cuadrado sköt i ribban eller att Ronaldo skulle ha haft straff i första matchen. Domaren dömer, bollen är rund och oavsett vad som händer slår Juventus ut valfritt lag från den portugisiska ligan i en åttondelsfinal av Champions League. Oavsett vad. Jag hoppas att detta blir en väckarklocka för ledningen, för någonting måste hända, huvuden måste rulla efter en sådan här sorti. Det går inte att acceptera.

Så återigen, hoppas att samtliga inblandade skäms. Det här var det sämsta Juventus har gjort sedan… tja, i alla fall sedan i december, då vi förlorade med 0-3 hemma mot ett femtondeplacerat Fiorentina. Ni fattar läget. Saker måste förändras.

Spelarbetyg
Delas ut från 4-9 med godkänt vid 6.

Szczesny: 5
Några okej ingripanden, men borde trots “murens” usla icke-arbete inte ha släppt in frisparksmålet.

Cuadrado: 6,5
Inledde darrigt i defensiven, men spelade upp sig ordentligt och svarade för en hoper fina inlägg, bland annat fram till 2-1.

Demiral: 4,5
Straffen han får emot sig är i mina ögon felaktig, den är på tok för mjuk trots allt. Men icke desto mindre är det väl hög tid att någon talar om för Demiral att försvarsspel inte är att satsa allt man har på att vinna varje given duell. Hans bristande spelförståelse blev kostsam igår. 

Bonucci (utbytt 75’): 6
Spelade ganska bra, stod för ett par lite mer ambitiösa uppspel.

Alex Sandro: 5
Totalt osynlig, bortsett från att han drog på sig väldigt många frisparkar.

Ramsey (utbytt 75’): 5
Blek insats, borde ha bytts ut tidigare.

Rabiot: 6
Målskytt för andra matchen i rad och långt ifrån sämst i den här tågkraschen till lag. Likväl är det dock spelare i Rabiots position som har ett ansvar att driva upp tempo och kontrollera spelet när man jagar ett avgörande mål. Där fanns mer att begära.

Arthur (utbytt 102’): 5,5
Trygg med boll, men i den här matchen hade vi behövt en innermittfältare som kunde slå en djupledsboll. Trots flera kalaslägen att frispela lagkamrater lyckades inte Arthur hitta de stora luckorna i Portos försvar.

Chiesa (utbytt 102’): 8
Ovanligt briljant, till och med mätt efter sina egna, allt högre, standarder.

Morata: 5
Trubbig som en blyertspenna efter ett högskoleprov. Borde gjort minst ett mål.

Ronaldo: 4
Kan du skita lite mer i det tack? Jaså inte. Att springa runt och slå ut med armarna två timmar i sträck för att sedan ge bort avancemanget genom att fullständigt strunta i att mura är att pissa på oss som lever med Juventus. Det spelar ingen roll om du så heter Jesus Kristus, den här prestationen var oförlåtligt arrogant.

McKennie, de Ligt, Kulusevski och Bernardeschi kom alla in och var varken bättre eller sämre än någon annan.

Hugo Olsson2021-03-10 09:50:34
Author

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid