Lagbanner

Juventus-Roma 3-1: Himmelsk första halvlek gav semifinalbiljett

Juventus är klart för semifinal i Coppa Italia tack vare en härlig 3-1-seger på hemmaplan mot Roma. Efter att ha kört över gästerna fullkomligt och gått till pausvila med 3-0 tappade de svartvita något i tempo och effektivitet i andra halvlek, men var aldrig nära att förlora sin semifinalplats.

Vilken show vi bjöds på under första halvlek! Tempot var högt, passningskombinationerna geometriskt perfekta ner till minsta vinkel och rörelsen utan boll gjorde romaförsvararna yra i huvudet. Sarri överraskade och ställde upp ett ganska rakt 4-4-2 med flera spelare i lite nya roller. Det föll väl ut och Juventus spelade både ovanligt vackert och sällsynt effektivt under långa perioder. Sällan har laget gjort ett så här bollskickligt intryck på mig, vilket är minst sagt anmärkningsvärt med tanke på att Paulo Dybala, en av just bollskicklighetens högfurstar, satt på bänken matchen igenom. Nyckeln till detta stavas ”drömmittfält”, närmare bestämt i form av kvartetten Costa-Bentancur-Pjanic-Rabiot. Inte ett träben så långt ögat når, vilket möjliggjorde för Juventus att anfalla med en annan fluiditet och uppfinningsrikedom än vad som generellt är fallet. Dessutom lyckades laget spela sig ur betydligt fler pressade lägen på egen planhalva än normalt, vilket gjorde att de tillskansade sig ett tydligare spelövertag redan tidigt i matchen. Detta i kombination med ett intensivt presspel lett av den renodlade anfallsduon Cristiano Ronaldo och Gonzalo Higuaín satte Juventus i förarsätet från matchminut ett. Roma hade uppseendeväckande svårt att ta sig ur pressen och de få gånger de gjorde det saknades konsekvent kvalitet i den avgörande passningen.

Kring minut 20 lyckades huvudstadslaget rycka upp sig något och trycka tillbaka Juve med några längre anfall där de hittade ytan centralt mellan mittfält och backlinje skickligt. Just den ytan riskerar ju att bli mer exponerad när man spelar 4-4-2 i jämförelse med spelsystem som har fler innermittfältare. Med tanke på denna utveckling kom Juves 1-0-mål i den 26:e minuten som ett särskilt styggt dråpslag. Alex Sandro vann boll, Adrien Rabiot drev den ur pressen på egen planhalva. Sedan var Cristiano Ronaldo väldigt mycket Cristiano Ronaldo, drivandes bollen ner längs vänsterkanten och in i straffområdet för att avsluta med ett piskrapp till vänsterskott ur snäv vinkel, perfekt placerat invid bortre stolpen.

Juve matade på i samma anda och belönades med både 2- och 3-0 redan innan halvtid. Rodrigo Bentancur trixade sig snillrikt till ett tåfjuttsläge inne i romastraffområdet för att trycka in 2-0 i 38:e och Leonardo Bonucci skallade in trean på stopptid, båda mästerligt framspelade av en Douglas Costa på lekhumör. Efter paus chansade Roma mer, vilket de fick utdelning för onödigt tidigt. Efter bara fem minuter gavs Cengiz Ünder alldeles för mycket tid att prickskjuta in 3-1 via ribban just utanför straffområdet. Innan dess hade både Nikola Kalinic och Gonzalo Higuaín dragit varsitt avslut i virket för respektive lag i vad som var en halsbrytande inledning på andra halvlek.

Juve tog sig dock snart i kragen efter att ha sjunkit alldeles för lågt inledningsvis och kunde åter bli det spelförande laget med långa perioder av bollinnehav matchen ut. Tempot och stringensen i de avgörande lägena saknades dock jämfört med första halvlek. Både Ronaldo och Higuain slarvade bort en del riktigt bra lägen samtidigt som mittfältet höll lite för länge i bollen när de flera gånger kunde ha frispelat forwardsparet med en enkel djupledsboll bakom Romas höga försvarslinje. De vinröda var dock aldrig nära att utjämna. Försvarsspelet såg väldigt stabilt ut under sista halvtimmen och Roma hade egentligen bara en riktig dunderchans och det i 94:e minuten då Aleksandar Kolarov nickade från en fri yta vid bortre stolpen. Buffon drog dock fram en härlig han-kan-väl-inte-vara-en-dag-över-tjugo-räddning och spikade slutresultatet till 3-1 i vad som var en härlig prestation av de italienska mästarna.  

Inför matchen ställde vi på redaktionen oss ett par frågor, vilka jag nu tänkte försöka besvara:

Hur kommer Sarri att hantera skadeläget i backlinjen, kommer han låta Daniel Rugani avlasta någon av de ordinarie mittbackarna, och hur påverkar skadorna lagets insats?
Ja det blev ju Rugani som ackompanjerade pappa Bonucci i mittlåset. Jag tyckte inte att det påverkade lagets insats negativt överhuvudtaget. Rugani gjorde sin bästa prestation på länge och vann motlägg på motlägg samtidigt som han såg riktigt säker ut i sina uppspel.

Kommer Emre Can att få speltid, och finns det något som helst förtroende för honom?
Emre Can fick inte så mycket som en sekund på plan och med tanke på hur bra de fyra startande mittfältarna spelade så är det svårt att hävda att han borde ha fått det. Jag tyckte Cans imponerande fysik var en stor tillgång i Allegris lag i fjol, men Sarris krav på rörelse och bolltrillande passar helt enkelt inte tysken alls. Något förtroende verkar inte finnas, så jag skulle gärna se att Juventus tog tillfället i akt att balansera räkenskaperna genom att skicka iväg Can till Dortmund, Everton eller någon annan intresserad klubb.

Bernardeschi har inte hittat någon lyckosam position i Sarris system, men gjorde en god insats som mezzala mot Udinese. Har Berna en framtid som mezzala, eller gör vi bäst i att casha in på honom?
Det blev heller ingen cameo från Berna. Den irrationelle italienaren har varit helt off under hösten och igår gjorde Rabiot och Bentancur grymma prestationer i lite mezzala-aktiga roller. Bernardeschi kan i min mening gärna få lämna, inte minst då Dejan Kulusevski anländer till sommaren. Svensken känns som en extremt lik och ett par år yngre spelare.

Spelarbetyg

Gianluigi Buffon: 7
Det är förvisso ett högt betyg till en målvakt som var helt sysslolös under första halvlek och som dessutom noterades för ett självmål, men jag tänker att bristen på arbete i första halvlek bara gör hans insatser i andra mer imponerande. Att kunna vakna ur sitt dvalaliknande tillstånd på det sättet och rycka fram ett par tre stycken riktiga världsklassräddningar som Buffon gjorde igår är bara just världsklass. Gällande självmålet så var det en stenhård rikoschett från ribban som tog i Buffons rygg och studsade in. Den sortens självmål ingen målvakt i världen kan lastas för med andra ord. Grande Gigi.

Danilo: 6 (utbytt i 41:a)
Brassen gjorde en av sina piggare insatser innan han tyvärr tvingades lämna tidigt med ännu en skada. Låt oss hoppas att den inte visar sig vara allvarlig.

Daniele Rugani: 7
Som redan nämnts ovan så var jag väldigt imponerad av Rugani. Han såg säkrare ut än han gjort på länge och höll det direkt och enkelt i duellspelet. Solid prestation.

Leonardo Bonucci: 8
De är inte jättemånga genom historien, mästarlagen som valt strategin: ”Vi har en rutinerad mittback och sedan roterar vi på två-tre stycken orutinerade bredvid honom, lite olika i varje match”. Juve har förstås inte heller valt den, men det är ändå så det har blivit. Att det i skrivande stund tagit laget vidare i alla tävlingar och placerat dem i ligatopp är egentligen helt otroligt. Mycket av äran ska tillskrivas Bonucci, för det är banne mig inte självklart att det bara funkar att byta ut hans partner lite nu och då. Det funkar istället tack vare att Bonucci just nu är ett under av trygghet. Gör man då dessutom mål, ja då får betyget bli högt. Magnifico.

Alex Sandro: 6,5
Skönt att Sandro kom till spel och att revbensskadan han ådrog sig mot Parma visade sig vara lindrig. Han var stabil matchen igenom, vann de flesta dueller han gav sig in och slarvade inte med passningsspelet. Bra jobbat, helt enkelt.

Douglas Costa: 7,5 (utbytt i 67:e)
Jo, Douglas fick två assist, och all heder åt honom för det, men såg ni Ronaldinho-finten han gjorde just innan paus? ”Zadack-zadisch” sa det och så var Cristante tunnlad och förnärmad så till den milda grad att han knuffade ner bolltrollaren i backen. Costa var riktigt bra, företagsam, fantasifull och effektiv. Möjligen kunde han ha gjort lite mer vid Romas mål, men det känns ändå som att han närmar sig storformen på riktigt.

Rodrigo Bentancur: 8
Bentancur var detta spelsystems ”make-or-break-spelare”. I sin roll bredvid Pjanic på det centrala mittfältet behövde han stå för defensiv balans och bidra till anfallsspelet samtidigt. Det blev jäkla bra, för att tala klarspråk. Redan under första kvarten höll han två gånger på att frispelas av Bonuccis eleganta långa uppspel. De offensiva räderna fortsatte och kulminerade i hans snygga 2-0-mål. Därutöver var han en stark närvaro i duellspelet och satte i princip inte en passning fel. Benny Bollkontroll kom perfekt till sin rätt då han fick fylla på bakifrån, mycket mer så än han gjorde i rollen som trequartista vid något tillfälle under hösten. Kanske hittade Sarri här det optimala utnyttjandet av Bentancurs offensiva talanger.

Miralem Pjanic: 7
Han hamnade lite i skymundan av de andra mittfältarnas flärdfulla offensiva insatser, men Pjanic ska ha en applåd för den balans han bringade mittfältet. Bra i defensiven, dansant med bollen och på det hela taget mycket bra.

Adrien Rabiot: 6,5 (utbytt i 77:e)
Rabiot växer alltmer ut till en personlig favorit för mig. Det är nästan lite Pogba-känsla över hans aviga rörelsemönster och sätt att vänta ut motståndaren för att sedan vända bort honom fullständigt. Igår var han imponerande i sin experimentella vänstermittfältarroll och drev upp flera fina anfall. Dock var hans agerande vid Romas mål oacceptabelt lojt och det illustrerar tydligt varför han inte redan helt har konkurrerat ut Blaise ”Slarvar aldrig” Matuidi, trots att han är mycket mer fulländad som mittfältare än landsmannen.

Cristiano Ronaldo: 7
1-0-målet var ett rent mästerstycke, en uppvisning i avslutsteknik och briljans. Sedan kom han bort lite ur matchbilden och missade även ett eller två bra lägen att smälla in 4-1 i andra halvlek. Trots detta ytterligare ett starkt formbesked från den glödhete Ronaldo.

Gonzalo Higuain: 6
Han var ohyggligt nära att nicka in 4-1 tidigt i andra halvlek, men därutöver kändes han i mina ögon otajmad och olycklig. Han borde definitivt ha satt fyran på Cuadrados sockerbeströdda inlägg i 63:e minuten och det fanns flera sekvenser där han fattade fel beslut så att anfall rann ut i sanden. Samtidigt hade han assisten till 1-0 och arbetsinsatsen, där han gjorde ett viktigt jobb som ledare av den höga pressen, bör applåderas. Detta räddar godkänt betyg åt Pipita, men jag tycker att man ska kunna förvänta sig mer av honom.

Juan Cuadrado: 6,5 (inbytt i 41:a)
En fin insats av Cuadrado som var kreativ och snirklade sig ur svåra lägen vid flera tillfällen medan han drev upp snabba anfall längs sin kant. Han blev överspelad vid något tillfälle, vilket gav Alessandro Florenzi ett bra läge att göra 3-2, men då täckte Buffon upp. Bra match av colombianen.

Aaron Ramsey: 5,5 (inbytt i 67:e)
Tyvärr blev Ramsey en antites till första halvleks fritt flytande mittfältslek. Han slog bort enkla passningar och sumpade fina omställningslägen. Jag tycker att det slarvats lite i överkant från Ramseys sida den senaste tiden, förhoppningsvis blir det bättre om han får vara skadefri och hitta tillbaka till kontinuiteten i sitt spel.

Blaise Matuidi byttes in i 77:e minuten och spelade således för kort tid för att betygsättas.

Forza Juve!

Hugo Olsson2020-01-23 09:33:48
Author

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid