Lagbanner
Juventus-Sassuolo 3-1: Viktig seger i jakten på tabelltoppen
Danilo var bäst i Juventus och bjöd på matchens höjdpunkt i form av ett mycket fint långskott som innebar 1-0 till Den gamla damen.

Juventus-Sassuolo 3-1: Viktig seger i jakten på tabelltoppen

Segern, snarare än matchen, var huvudnumret då Juventus efter många om och men lyckades besegra Sassuolo inför de tomma läktarna på Allianz Arena i Turin. Ett rött kort för Sassuolos Pedro Obiang precis före halvtid satte en kraftig prägel på matchen och Juventus lyckades med tiden och orken som sina bundsförvanter bärga en mycket betydelsefull 3-1-vinst i jakten på milanoklubbarna i Serie A:s topp. Nedan följer en sammanfattning av matchen, några tankar om denna samt spelarbetyg för Juventus.

Matchen
Om någon juventusmatch den senaste tiden verkligen satt fingret på vad 2020-2021 är för typ av säsong, så var det nog denna. På förhand såg det ut som en spännande drabbning mellan två topplag, där Sassuolos sprudlande offensiv skulle få flexa musklerna mot Juventus vida besjungna försvar, alltsammans kryddat med Dybalas och Ronaldos stjärnglans. I verkligheten blev det tämligen hafsigt, upphackat, inte vidare välspelat och kunde egentligen ha slutat hur som helst. Det som fällde avgörandet var varken Juventus megastjärnor eller Sassuolos showfotboll, utan istället nästan genomgående individuella misstag. Ett riktigt konstmål från Danilo fick vi se (också det typiskt 2020-21), men i övrigt präglades matchen mest av vilka spelare som saknades.

För trots att Caputo var vingklippt och Berardi frånvarande fick Juve ganska stora problem med de grönsvartas anfall. Detta berodde främst på att Juventus i sin tur saknade tre fjärdedelar av sin ordinarie backlinje (de Ligt, Alex Sandro, Cuadrado) på grund av covid-19. Under första halvlek drabbades laget av ytterligare två bakslag på McKennie och Dybala (mer om detta längre ner) innan första halvlekens bästa spelare, Sassuolos mittfältsnav Pedro Obiang stod för det grövsta misstaget i matchen. Bara någon minut innan paus tappade innermittfältaren huvudet fullständigt och visades ut för ett regelrätt överfall på Federico Chiesa på mittplan. Ett gult kort delades inledningsvis ut, men efter VAR-granskning av Obiangs sträckta ben och raka dobbar mot Chiesas stackars fotled återstod inte mycket till diskussion: rött kort, nya förutsättningar. I andra halvlek var Juventus beklämmande dåliga på att utnyttja spelarövertaget och bjöd helt i onödan i gästerna i matchen igen efter att ha tagit ledningen genom Danilo. Sassuolo spelade bra och hade tillräckligt stort bollinnehav för att aldrig tillåta ett lite tafatt Juve att upprätta någon verklig belägring av deras straffområde. När väl 2-1 lite oväntat kom genom Ramsey orkade dock Sassuolo inte med ytterligare en kraftsamling för att utjämna och istället kunde Cristiano Ronaldo efter sju jättemissar och åtta bedrövelser raka in sitt mål för dagen på stopptid.

Gårdagens juveinsats förtjänar inga överord, men jag känner ändå att jag ger en lite väl bister bild av mina intryck här. Ja, Juventus spelade ganska dåligt, men det berodde ju i väldigt stor utsträckning på onsdagens urladdning i Milano och alla frånvarande nyckelspelare. Att då trots allt kunna ta sig samman och betvinga en lurig motståndare som Sassuolo är inte bara bra gjort, det är också något man inte klarat av tidigare denna säsong. Alltför ofta har Juve misslyckats med att vinna 50-50-matcherna under hösten, exempelvis mot Atalanta och mot Lazio. Nu klarade man precis det och ska därmed vara nöjda med kvällen. Skönspelet får vi ta någon annan dag, med rådande spelschema och tabellutseende är tre poäng verkligen det enda som räknas.

Tre tankar om matchen

En omistlig seger - men vad kostade den egentligen?
Som sagt, tre poäng skulle inbringas, kosta vad det kosta ville. Men det var ju ändå fan att det behövde kosta så här mycket. Först gick McKennie av, enligt Pirlo efter ha märkt av en sedan tidigare konstaterad muskelkänning. Därefter gick Dybala i däck efter en smäll mot knät. Juventustränaren avhandlade även detta på sin presskonferens efter matchen och sa då att man befarade att smällen hade drabbat ett av anfallsessets ledband. Båda två kommer genomföra medicinska tester idag och därefter kommer situationen att utvärderas, men det känns ändå som att nästa söndags stormöte med Inter kan vara i fara, kanske inte minst för Dybala. Bentancur byttes också ut redan i paus, men vad jag förstår verkar det inte ha rört sig om någon skada utan bara väldigt tidigt applicerad trupprotation. Chiesa såg inte riktigt ut som sig själv efter fotledsvridningen i duellen med Obiang, men klarade ändå att genomföra nästan hela matchen på något slags halvfart. Spelschemat är fruktansvärt tufft som det är, så alla dessa skador gör det verkligen inte lättare. På pluskontot kunde vi välkomna Morata tillbaka i spel efter en tids skadefrånvaro, men de många smällarna gör ändå att januariförstärkningar av A-truppen ser allt nödvändigare ut.

Bra läge att scouta Sassuolo
När vi nu ändå är inne och nosar på ämnet värvningar vore det synd att inte nämna två sassuolospelare som verkligen utmärkte sig igår: Hamed Traoré och Manuel Locatelli. Båda de unga mittfältarna har tidigare kopplats nära samman med övergångar till Juventus. I Locatellis fall var det mycket surr så sent som i somras och när det gäller Traoré vet jag att det länge har viskats om att en speciell juventusoption ska ha infogats i kontraktet då Sassuolo värvade honom från Empoli. Om en sådan finns så fick den bra reklam igår. Traoré täckte rent marchisianska ytor för ett decimerat Sassuolo och lyckades nästan alltid göra något bra med bollen. Även Locatelli var väldigt imponerande såväl med som utan boll och ser alltmer ut som ett namn inte bara för Juventus utan kanske också för en italiensk startelva i sommarens EM-slutspel. Jag gillade verkligen vad jag såg från duon igår och tror att båda två skulle kunna tillföra något till vårt mittfält, kanske redan nu i januari då det inte är de allra fetaste övergångssummorna vi talar om här.

En annan sida av Chiesa
Mot Milan tog Chiesa klivet ut i den stora världens strålkastarljus. Att göra två grymt fina mål för att avgöra ett av Europas mest klassiska toppmöten vid 23 års ålder skapar oundvikligen ett före och efter i ens karriär. A star was born, ingen tvekan om saken. Mot Sassuolo visade Federico att han är mycket mer än bara en stjärna. Att se honom halta runt nästan en hel halvlek och frenetiskt jaga hemåt för att täcka ytor i defensiven efter att ha kommit, måste man anta, mycket nära att bryta foten på grund av Obiangs fula tackling gjorde ett enormt intryck på mig. Chiesa är hela paketet: flärd, fysik, inställning och lagmoral. Jag är otroligt imponerad över hur stadigt han verkar stå i sin vilja att ständigt underkasta sig lagets bästa och konstant sträva efter att utvecklas, trots att det hade varit väldigt lätt för en ung kille som honom att kanske tappa fotfäste en stund och ryckas med lite i sin egen framgångsvåg. Applåder och folkets kärlek, Fede.

Spelarbetyg

Szczesny: 6
Helt okej prestation. Kan inte lastas för målet och hade inte så mycket att göra därutöver.

Danilo: 8
Matchens lirare, utan tvekan. Danilo är årets stora överraskning, definitivt i Juventus, men kanske även i Serie A i stort. Jag var en av dem som var otroligt mån om att bli av med hnom efter förra säsongens svaga insatser, men jisses vad jag hade fel. Under Pirlo har han varit den stabilaste utposten i en stundom svajande och ofta skadeskjuten backlinje. Igår var han solid defensivt, modig med bollen och producerade utöver sitt egna drömmål en mycket fin assist till Ronaldos balja. Fantastiskt bra, helt enkelt.

Demiral: 5
Fysiskt jobbig att ha att göra med som vanligt, men visade inte precis prov på någon toppform i gårdagens insats. Det är såklart inte konstigt med tanke på att han just har varit skadad, så det är bara att jobba vidare för den unge turken. Illa positionerad vid Sassuolos mål.

Bonucci: 4,5
Usel insats från Juves kapten, igen, måste man väl säga. Inledde med att slå en katastrofal felpassning rakt i gapet på Sassuolos förstapress och hade kort därefter med lite mer otur kunnat få lämna planen för frilägesutvisning. Detta då han fattade ett rejält livtag om Ciccio Caputo som siste man i backlinjen efter bara omkring tio minuters spel. Fortsatte sedan stå fel och se långsam ut, som värst vid Defrels 1-1-mål. Bonucci är väldigt långt ifrån att prestera på en nivå som motiverar hans ställning i truppen i nuläget, för att inte tala om hans, redan i grundläget mycket diskutabla, innehav av kaptensbindeln. Delvis ursäktas det av hur extremt många matcher han spelat, egentligen ända sedan Sarri tog över Juventus, men icke desto mindre är min känsla att Bonucci absolut inte borde spela mot Inter. Om Chiellini överhuvudtaget är fysiskt förmögen att genomföra matchen eller om någon av ytterbackarna får lämna karantänen inna dess och därmed frigör Danilo för spel centralt känns de som mycket bättre alternativ just nu.

Frabotta: 5
Jag var beredd att revidera min bild av Frabotta efter det pigga intryck han gav mot Milan, men tyvärr, inte idag. Juvetröjan är för stor, kunnandet alldeles för litet. Naturligtvis höjer han sitt betyg lite i och med framspelningen till 2-1, men Frabotta i backlinjen är en accident waiting to happen.

Arthur: 5
Verkade inte ha någon vidare dagsform och kom helt snett in i matchbilden i första halvlek. Den här sortens matcher, där Juventus möter väldigt spelskickliga motståndare, blir sällan smickrande för den bollälskande brassen. Med spelet framför sig och bollen vid fötterna är han härligt bra, men i defensiven är han ofrånkomligen en säkerhetsrisk. Igår kändes det knappt som att han vann en enda duell och Sassuolos mittfältare kanske såg lite väl skickliga ut när de sprang åttor runt Arthur och Ramsey. Det är bara att ta nya tag, jag ser honom gärna på plan i kommande matcher mot Inter och Napoli, två mindre bollinnehavssuktande motståndare.

Bentancur: 6 (utbytt i paus)
Gjorde en stabil insats i mina ögon och jag hoppas inte att det var en skada som föranledde bytet. Hann inte uträtta alltför mycket men det han hann med såg bra ut, inte minst den fina djupledspassningen som nästan frispelade McKennie.

Chiesa: 6 (utbytt i 86:e)
Naturligtvis guldmedalj för inställningen som jag var inne på ovan. Tyvärr hämmades han svårt av smällen han fick och kunde inte bidra på samma sätt som normalt till offensiven. Gjorde ändå det bästa han kunde av vad han hade.

Dybala: 6 (utbytt i 43:e)
Var bra med bollen innan han fick halta av. Jag håller tummarna för att återhämtningen går fort och att denna skada inte ytterligare sätter käppar i hjulet när nu Paulo äntligen börjat närma sig formen igen.

Ronaldo: 6
Gjorde en dålig match och missade många chanser innan han till slut gjorde 3-1 då matchen i princip var avgjord. Det jobbiga med Ronaldo är att han bidrar så fruktansvärt lite till spelet om han inte gör mål. Men nu gjorde han ju ändå mål till slut och det är naturligtvis väldigt imponerande att han trots toppar och dalar i sina prestationer så ofta lyckas med just detta.

Ramsey: 6 (inbytt i 19:e utbytt i 86:e)
Ramsey är exceptionell på att ta sig in i farliga ytor och fick betalt för detta i form av sitt guld värda 2-1-mål igår. Men antalet chanser han var tvungen att, på det ena märkliga sättet efter det andra, strula bort innan dess var frustrerande. Walesaren är lätt att irritera sig på då han ständigt söker så krångliga lösningar med bollen, men jag tror att hans djupledslöpningar utan densamma är mycket värdefulla för Juves annars lite stillastående anfallsspel.

Kulusevski: 7 (inbytt i 43:e)
Överlägset bäst av Juventus offensiva spelare och skapade chans på chans för sina i överkant ineffektiva kollegor. Inte minst friställningen av Ronaldo där han fullständigt vred bort gästernas Vlad Chiriches var en riktig läckerbit. Kul att se Dejan spela så här bra och hoppas han kan fortsätta vara avgörande för Juventus under denna monumentalt viktiga fas av säsongen.

Rabiot: 6 (inbytt i paus)
Habil insats, inte jättemycket mer. Nedstängningen av Jeremie Boga då ivorianen höll på att driva upp en obehaglig kontring mot slutet av matchen var både elegant och viktig.

Morata, Bernardeschi och McKennie spelade för kort tid för att betygsättas.

Forza Juve!

Hugo Olsson2021-01-11 12:11:32
Author

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid