Lagbanner
Juvepanelen #10: En befrielse att Ronaldo lämnat

Juvepanelen #10: En befrielse att Ronaldo lämnat

För tionde gången i världshistorien sammanträder Juvepanelen, denna gång för att diskutera det nyss stängda transferfönstret sommaren 2021 och Juventus förehavanden under detta. Panelen utgörs denna gång av Adam, Behroz och Hugo.

Kort mercato-sammanfattning
Juventus mercato gick i mål i comebackernas tecken. Efter en lång sommar av i slutändan lyckade förhandlingar om Locatellis signatur accelererade transfertåget våldsamt under sista veckan. Cristiano Ronaldo återvände till Manchester United och kort senare anlände Moise Kean hos Juventus efter två års frånvaro. Därutöver har Merih Demiral flyttat till Atalanta och Juventus har värvat talangerna Mohamed Ihattaren (direkt utlånad till Sampdoria) samt Kaio Jorge. Värt att notera är också att Daniele Rugani, Luca Pellegrini, Mattia De Sciglio och Mattia Perin åter tillhör A-lagstruppen efter att ha avslutat sina respektive utlåningar. För ungdomslöftena Radu Dragusin och Nicolò Fagioli dröjer chansen i förstalaget åtminstone ett år till då de har lånats ut till Sampdoria respektive Cremonese.


First things first: vad tänker och känner ni inför Ronaldos avsked till Juventus?
Behroz: Först och främst så var jag väldigt förvånad kring att övergången skedde redan i år. Att Ronaldo var missnöjd förstod dom flesta, men att någon klubb skulle vara villiga att ta över hans lön och samtidigt lösa honom ur kontraktet kändes osannolikt. Med det sagt så känns det som en lättnad. Att klubben blir avlastade från hans ofantliga lön är ju enbart positivt då den helt enkelt har hämmat klubben från att agera på spelarmarknaden. Ur ett sportsligt perspektiv så har han gjort sina mål men det har kostat mer än det smakat överlag. I Juventus så har det alltid funnits världsstjärnor och ballon d’Or-vinnare men ingen har varit större än laget då kollektivet alltid kommit först. Riktigt så har det inte varit med Ronaldo vilket egentligen ska vara en kritik mot klubbledningen som tillåtit Juventus att frångå dess värderingar som klubb. Behovet att centrera spelet runt honom har inte bara hindrat andra spelare att få speltid och utvecklas, utan även försvårat för Juventus att ha ett eget spel och spelidé. Summa summarum så är det en välkommen flytt och jag hoppas det är början på en tillbakagång till den klubb som Juventus ska vara. 

Adam: Att vi tappade Ronaldo innebär inte världens undergång i sig, men att vi gjorde så sent på fönstret var förödande. Att det hände var kanske utom klubbens kontroll, men en bättre dialog med Ronaldo hade gett oss möjlighet att plocka in lämpliga ersättare i tid. Största syndabocken är dock Ronaldo själv, som borde ha drivit igenom sin flytt tidigare om han ville lämna Turin till varje pris. 
Hur som helst måste man erkänna att Juventus blir ett sämre lag utan Ronaldo, i alla fall på papperet. Givetvis har portugisen sina svagheter, inte minst i presspelet och alla bortkastade frisparksmöjligheter. Det skulle inte vara svårt att ersätta Ronaldo med en mer ödmjuk och lojalare lagspelare. Det är dock nästintill omöjligt att ersätta honom med en större målskytt och personlighet. Själv har jag svårt att välja. Det bästa vore givetvis om Ronaldo hade kunnat vara båda - en hänsynslös målsmaskin som också underkastar sig tränarens vision. Detta hade kanske inte givit oss Champions League, men vi hade troligtvis gått längre än till åttondelsfinal. Tre olika tränare ville spela Ronaldo som nia, men han själv bestämde att han skulle fortsätta som vänsterytter, och då blev det så. Förhoppningen är att Juventus nu ska kunna bygga ett LAG när den stora divan är borta. Jag hoppas att det är så enkelt ...

Hugo: Personligen har jag inte varit så glad över en juverelaterad nyhet som jag var över Ronaldos avsked sedan...tja, Ronaldos ankomst. Ingen skugga bör falla över Ronaldo som spelare, han har levererat precis det han alltid levererar under sina år i Turin. Men matchningen med Juventus och den idé klubben har om vad ett lag är och bör vara blev helt enkelt fel. Vidare har hans lön, som redan nämnts, bakbundit den sportsliga ledningen alltför länge redan, så jag var positivt överraskad över att det gick att bli av med honom redan i år. Förhoppningsvis kan vi börja bygga något starkt på sikt nu och bli mer av ett lag igen, precis som Adam och Behroz är inne på.

Rent personligt har Ronaldos tid i klubben också inneburit min största prövning som juventino. De våldtäktsanklagelser som riktats mot portugisen och sättet Juventus skyddat Ronaldo från det amerikanska rättssystemet på har gjort att jag inte kunnat känna samma gamla förbehållslösa kärlek som innan till Juve och verkligen fått mig att ifrågasätta mitt engagemang i klubben. Jag hoppas kunna återupptäcka kärleken till Juve med hjälp av ett lag uppbyggt kring älskvärda spelare som Dybala, Chiesa, Chiellini och Kean.

En direkt följd av CR:s återkomst till United blev ju att Moise Kean nu återkommer till Juventus. Vad tänker ni om att få se Moise i Juventus igen?
Adam: Moise Kean är en välkommen återkomst och han kan säkert bli nyttig då han kan spela var som helst i anfallslinjen. Han är stark, snabb och rivig och visade under sin sejour i PSG att han även utvecklat sitt defensiva press- och positionsspel. Det vore dock naivt att se Kean som en direkt ersättare för Ronaldo. Han kommer snarare att fungera som ett av flera alternativ som tredje anfallare bredvid förstavalen Dybala och Chiesa. Jag gillar värvningen av Kean, även om jag inte tror på mer än tio kassar för honom den här säsongen. Det låter kanske som en negativ förutsägelse, men det måste det inte vara. Jag tror att Kean kommer att vara användbar även om han inte öser in mål som försteforward. Han kommer få speltid, och han kommer att vara nyttig. 

Hugo: Jag är löjligt entusiastisk kring att Kean är tillbaka. Den förlorade sonens återkomst! Att sälja Kean var verkligen bland Paraticis värre hjärnsläpp och det känns jätteskönt att restaureringen av Juventus efter hans vanstyre är påbörjad. En turinkille som Moise, med talang i världsklass, borde naturligtvis aldrig ha lämnat till att börja med, så att han nu är tillbaka känns bara rätt och rimligt. Rent sportsligt är jag inne på Adams linje: låt oss för guds skull inte se grabben som Ronaldos ersättare. Kean är ingen fullfjädrad målspottare av internationellt snitt. Ännu. Däremot är han en flexibel och hårt arbetande spelare med spetsegenskaper i form av styrka, snabbhet och bra målsinne som på sikt kan bli en riktig klassforward. Dessutom vill han verkligen spela för Juve och kommer ge allt för att vinna sin plats i laget. En underbar värvning, allt sammantaget.

Behroz: Jag får nog vara den lite mindre entusiastiska kring Keans återkomst. Jag minns att jag tyckte att Juventus släppte honom aningen lättvindigt för inte så överdrivet mycket pengar. Lite märkligt tyckte jag rent spontant och det kändes nästan som om sportledningen visste något vi andra inte gjorde (rykten om bristande professionalism bl. a.). Ung lokal kille från de egna leden som dessutom hade dom flesta egenskaper för att utvecklas till en klassanfallare. Att släppa iväg en egen produkt för det priset med sån potential osar ju inte bra business direkt.
Kean kommer inte kunna ersätta i närheten av Ronaldos målproduktion då jag tycker att han gör för få mål rent generellt. Jag vill inte ge upp hoppet på Kean ännu men jag hade större förhoppningar på honom när han slog igenom. Tiden i Everton var svår för Kean även om det säkerligen fanns faktorer utanför plan som påverkade. Bättre gick det i PSG och bitvis även i det italienska landslaget men jag tycker alltjämt att Kean potentialmässigt bör ha en högre nivå i sig. Men hej, killen är 21 år gammal och har redan lirat i några av dom största ligorna och landslaget. Nu är han tillbaka i Juventus och kan allt klaffa både på- och utanför plan så kanske han kan ta steget till den nivå som många hoppades på när han slog igenom och öste in mål som 15-16 åring i ungdomslaget. 

Hur skulle du bedöma Juventus transferfönster på en skala 1-5? Är truppen starkare nu än den var inför sommaren?
Hugo: Juve får en svag trea av mig. Bra att man plockade in Kean och Locatelli och fantastiskt att man blev av med Ronaldo och hans gigantiska lön. Nu kan man äntligen börja bygga om och tänka framåt. Tyvärr fick vi inte se tillräckligt mycket nybyggande i sommar och hur positivt jag än tror att det är på sikt så kommer Ronaldo givetvis saknas i det korta perspektivet. Truppen är på pappret svagare nu, om än något mer kvalitetsbalanserad över lagdelarna i och med Locatellis ankomst till det ohyggligt eftersatta mittfältet. Jag hoppas att Allegri snabbt kan få det att se bättre ut än vad det gjort i säsongsinledningen, men jag räknar med att det kommer bli en krokig väg. Nuvarande trupp är långt ifrån så slagkraftig som vi vant oss vid på senare år. Årets mercato var, precis som fjolårets, ett litet steg i rätt riktning, men fortfarande återstår mycket jobb.

Behroz: Jag skulle ge den en tvåa. Den enda värvningen jag är nöjd med är Locatelli eftersom det finns potential i den värvningen, ung stilren italiensk landslagsmittfältare som känns väldigt Juventus-kompatibel låter ju inte fel direkt. Om han är tillräckligt bra för att starta både nu och på sikt återstår att se. 

Att Demiral byts mot Rugani är en direkt försvagning, även om Demiral är opolerad stundtals så håller han ändå ett par nivåer över Rugani. Det finns en anledning till att klubben försökte bli av med Rugani under flera säsonger. Ronaldotransfern är ju som vi har varit inne på en sportslig försämring här och nu men nödvändigt i det långa loppet.

Om truppen som helhet är starkare och kommer att prestera bättre eller sämre jämfört med fjolåret är svårt att sia om. Flera spelare har ju utvecklas och är mer färdiga i år, Chiesa och Kulusevski är ju exempel på det. Samtidigt så behöver någon/några spelare ersätta Ronaldos alla mål. Precis som Hugo är inne på så lär det bli en kortsiktig påverkan av Ronaldos flytt, men i det långa loppet så borde det underlätta klubbens möjligheter att förstärka truppen. 

Adam: En riktigt svag tvåa. Det enda som räddar den från en etta är det faktum att ledningen tar hänsyn till det faktum att pandemin har länsat klubbkassan. Att handla för pengar som inte finns hade varit förödande för klubbens framtid. Cherubini har därför tvingats trolla med knäna, vilket han inte lyckades särskilt bra med. Kean kommenterades ovan, och i övrigt är Locatelli den enda starka värvningen i sommar. Han kommer vara ordinarie inom kort och jag blir inte förvånad om det blir han som bär vårt mittfält redan i år. 

Av de spelare som lämnar sticker givetvis Ronaldo ut. För mig är det också en besvikelse att man släpper Demiral och nöjer sig med Rugani. Förklaringen till det är givetvis pengar, men ändå. Och på tal om pengar fick vi se ännu ett fönster där Juventus misslyckades med att sälja spelare vars lön man gärna hade sparat in (förutom just Ronaldo då).

I övrigt finns det inte mycket värt att avhandla, om man inte räknar in de spelare som går eller kommer tillbaka från lån. Men bland dessa finns inte heller mycket att intressera sig för.
Sammantaget är truppen nästan identisk med förra säsongens, med ett stort undantag - Cristiano Ronaldo. Och även om Locatelli är en klar förstärkning på mittfältet, gör försäljningen av Ronaldo att truppen måste betraktas som försvagad. Detta måste dock inte betyda att den här säsongen per automatik blir sämre än den förra! 

Vad borde vara högsta prioritet i kommande transferfönster?
Behroz: Tror att svaret på den frågan kommer klarna ju längre in i säsongen vi kommer. Går det uselt med missade titlar och placeringar, spelare som underpresterar så kan det bli en rejäl rockad nästa sommar med många spelare som behöver ersättas. Skulle det däremot gå väldigt bra så blir det ju mer än fråga av att addera och tillspetsa. Så med tanke på den ovisshet kring vilken skepnad Juventus säsong kommer ta i detta nu så är det svårt säga hur behovet i sommar kommer se ut.

Det som med största sannolikhet kommer behövas oavsett säsongsutfall är en renodlad striker och en klassmittfältare. Morata har bevisat att han inte håller den nivå som många förväntar sig och Arthur kan va den mittfältaren men han är på tok för skadebenägen. En uppfräschning på kanterna hade inte heller varit så pjåkigt. Milinkovic Savic, Gosens, Maehle, Vlahovic är exempel på namn som borde vara realistiska och samtidigt väldigt nyttiga injektioner i laget. 

Hugo: Mittfältet, kort och gott. Dagens Juve har två mittfältare med tillräcklig teknisk nivå för att utgöra delar av ett spelförande lag - Arthur och Locatelli, och precis som Behroz är inne på, Arthur är obehagligt skadebenägen. Jag tycker fortfarande att Houssem Aouar vore ett spännande och knappast orimligt dyrt alternativ. Oavsett vem, eller allra helst vilka, det blir så måste det vara spelare med tillräcklig teknik för att inte, likt majoriteten av dagens besättning, tappa bollen i var tredje försök att starta upp ett anfall. Om man avslutningsvis får vara lite Krösa-Maja, så tror jag också att Juve nästa sommar kan behöva rikta viss energi emot att behålla Federico Chiesa. Det är inte glasklart att en spelare av hans kaliber nöjt stannar kvar i Juventus om årets säsong fortsätter på den inslagna vägen eller liknar fjolårets alltför mycket.

Adam: Jag har inga andra önskemål än att Juventus klubbledning skulle göra något så ovanligt som att ge tränaren mandat att identifiera vilken eller vilka spelare han behöver för sitt projekt. Det är nu uppenbart att utfallet av klubbens värvningar (både av spelare och tränare) har klart försämrats sedan Marotta lämnade. Paraticis styre präglades av diskrepans mellan klubbledningens vision och tränarnas taktiska projekt. Om man verkligen tror på Allegri hade det också varit intressant att se vad han skulle kunna skapa om han tilldelades större inflytande i byggandet av det lag han förväntas föra mot nya framgångar.

Hugo Olsson2021-09-04 16:55:49
Author

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid