Lagbanner
Juvepanelen #3: Mercatoanalyser, Chiesa och ännu mer Pirlo

Juvepanelen #3: Mercatoanalyser, Chiesa och ännu mer Pirlo

Säsongen är igång, transferfönstret har stängt och Juventus engagerar. Vi utvärderar en oväntat fin mercato, funderar kring Chiesa och är lite oense om hur Pirlos insats mot Roma bör bedömas i denna den tredje upplagan av Juvepanelen. Tre frågor och tre svarande i form av skribenterna Mikael, Hugo och André. Håll till godo!

Fråga 1: Transferfönstret slog igen med en smäll för Juventus del i och med presentationen av Federico Chiesa. Hur känner ni inför att till slut få se honom i svartvitt?

Mikael: 
Förväntan! Fine, jag ska erkänna att Fede aldrig varit en favoritspelare i min bok. “För mycket hype, för få poäng” har varit min inställning sedan han slog igenom. Men när ryktet blev allt hetare valde jag att kolla upp honom lite närmare. Förra säsongen gjorde han 10+6 med bara ett straffmål vilket får ses som väl godkänt i ett haltande Viola. Men det var framförallt hans grinta som vann över mig. Mot Inter spelade Chiesa ytter i en 3-5-2 och gjorde ett grymt jobb i defensiven. Han satte press, bromsade kontringar och stoppade åtminstone en given målchans från att hitta nätet med sitt uppoffrande spel. Addera att han är teknisk, gärna utmanar, har bra driv med bollen och en högerdoja av rang så har vi en riktigt spännande värvning. 

André: 
Chiesa har ryktats till Turin i flera års tid så det kommer absolut inte som någon överraskning att han till slut hamnar i Turin. Det som däremot förvånar mig är att Juventus lyckades lösa honom redan detta övergångsfönster, trots den skyhöga prislappen. Men Paratici som tidigare i våras kommunicerat att det kommer bli en hel del ”kreativa” lösningar på sommarens mercato sydde ihop säcken på bästa sätt. 2+8+40 miljoner euro är en riktigt bra deal för Italiens framtida storstjärna.

Frågan som kvarstår är var Chiesa kan tänkas ta plats i Pirlos Juventus. Det får framtiden utvisa men vad vi vet redan nu är att Chiesa kommer att få väldigt mycket speltid. Han är en extremt flexibel och mångsidig spelare som kan lira såväl till höger som till vänster. I ett tvåmannaanfall, tremannaanfall eller för all del som Mikael redan nämnt som ytter i 3-5-2.

Hugo:
Jag ser fram emot det, helt klart. Chiesa har aldrig riktigt charmat mig av stolen heller, men han har tveklöst en intressant profil för ett nybyggande Juventus: explosiv, teknisk och lite mer “to-the-point” i sin spelstil än den sevärde men omständige Douglas Costa. 22 år ung känns han dessutom tilltalande formbar för en tränare som, likt Andrea Pirlo, verkar se stor potential i honom.

Dock ställer jag mig lite tveksam till prislappen. Jag vet inte om den landade på 50 eller 60 miljoner euro i slutändan, men jag tycker i alla lägen att det känns lite högt för Juve i nuläget. Var kom de pengarna ifrån liksom? Jag tror också att det hade kunnat gå att hitta billigare alternativ, men kanske hade man inte kunnat få in en spelare med riktigt Chiesas talang då och kanske var just den spelmässiga höjden oumbärlig i nuläget. Framtiden får utvisa om det var värt det, men för mig känns det inte helt givet.

Fråga 2:  Med Chiesa som kronan på verket, hur bedömer ni Juventus mercato?

André:
Juventus hade under föregående säsong ligans största, dyraste och samtidigt äldsta spelartrupp. Lägg på en pandemi och Paratici stod med skit upp över axlarna innan fönstret ens öppnat. Med rådande utgångsläge tycker jag ändå att man gör ett väldigt bra transferfönster då ett halvt dussin överbetalda trettioplussare lämnar laget och ersätts av en handfull unga, hungriga spelare. Samtliga nyförvärv har potential att slå sig in i startelvan redan denna säsong och jag gillar hur klubben arbetar med sin generationsväxling. Inom loppet av bara ett år har man lyckats sänka medelåldern markant och dessutom lagt beslag på flera av Europas allra största framtidslöften.

Hugo:
Jag håller verkligen med André. Juve har sänkt snittåldern hos truppen med två år och kastat en hel del av den barlast som fick den svartvita zeppelinaren att släpa i marken med Sarri vid dess ratt. Värvningarna känns också valda med hänsyn till en tydlig övergripande idé, något mer sofistikerad än fjolårets strategi att bara värva de mittfältare som råkar stå utan kontrakt.

Gazzettans årliga genomgång häromdagen visade tyvärr att Juve fortfarande är ljusår före övriga italienska klubbar i lönekostnader. Än är det alltså en bit kvar att vandra, men detta var en pigg start på generationsväxlingen mitt i en mycket svårnavigerad och tålamodsprövande (Milik, Dzeko, Suarez, Dzeko, Giroud, Dzeko, Kean, Dzeko, Morata!) transfermarknad. Extra imponerad är jag över bytet Arthur-Pjanic. Även de långa lånen av Chiesa och Morata känns som smarta lösningar hämtade direkt ur Marotta-manualen. Mitt enda bekymmer är att det inte känns som att vi fick till någon rejäl spelarförsäljning, möjligen undantaget Romero. Rugani, De Sciglio, Costa och Berna lär inte stiga i värde till nästa sommar. Även världsklubbar måste ju någon gång få in lite kulor, så det oroar mig lite. Allt sammantaget dock väl godkänt för sportchef Paratici.

Mikael:
Om vi ser till förutsättningarna, vilken en alltid bör göra, så tycker jag att ledningen gjort en jävligt fin mercato. Med risk för upprepning måste jag säga att jag håller med föregående talare i det mesta. Spännande spelare in, inte lika spännande spelare ut. Truppen som helhet är bättre, yngre, billigare och hungrigare. 

Sen vill jag adressera något som jag har stört mig lite på en tid. Nämligen att Paratici får skit för uteblivna försäljningar. Jag har svårt att se hur det är hans fel? Det handlar om utbud och efterfrågan, precis som på alla andra marknader. Om ingen vill ha varan du säljer kommer du ha väldigt svårt att sälja den. Om varan dessutom är dyr i drift (inte heller det Paraticis fel) blir det inte lättare. Vem skulle vi ha sålt? Costa? Killen har spelat typ 15 matcher på två säsonger och har en lön på 6 millar, jag förstår att ingen hostar upp cashen där. Bernardeschi? Haha, jo tack drömma går ju. Higuain? Killen gick ju knappt att låna ut. Matuidi? Khedira?! Nej, jag förstår att vi inte fick någon såld. För jag kan inte hitta en enda rimlig köpare till någon av spelarna. Vad skulle man ha gjort? Bara dumpat Khedira på flygplatsen i Stuttgart och skickat en faktura till VfB? Det är inte telefonförsäljning det här. 

Fråga 3: Två seriematcher är spelad och fyra poäng intjänade. Vad har varit bäst så här långt och vad har gjort dig mest orolig?

Hugo: 
Bäst har varit att Juventus anfallit betydligt bättre och med flera spelare involverade. Även presspelet ser mer samkört och konsekvent ut än vad det gjorde för det mesta under Sarri. Matchen mot Roma var på intet sätt någon demonstration av kreativ briljans, men man får inte glömma att Juves främsta leverantör av denna vara, Paulo Dybala, var skadad. Regeln de senaste åren har ju varit ingen Dybala, inget skönspel. Därför tycker jag inte att man ska vara för hård mot en prestation där vi ändå lyckades skaka fram två mål borta mot Roma.

Däremot är jag väldigt kritisk mot Pirlos laguttagning, vilket också är vad som oroat mig mest än så länge. Att spela typ samma elva som mot Sampdoria kändes ogenomtänkt och förenklat, lite “ändra aldrig på ett vinnande lag”. Tvärtom hade det behövts stora förändringar. Ett hårt pressande Roma ställer helt andra krav på mittfältarna än vad ett defensivt och uppställt-försvar-orienterat Samp gör. Därför borde så klart bolltrygge Benny och kanske även Arthur funnits med från start. Den bristen på taktisk fingertoppskänsla från maestro oroar mig faktiskt lite.

Mikael: 
Det bästa hittills är entusiasmen Pirlo gett klubben och oss supportrar. Det känns nytt, fräscht, spännande och lite ovisst, ord som sällan används för att beskriva en gammal dam. Flera av spelarna har också uttryckt att träningarna är roligare nu än under Sarri. Det finns helt enkelt en ny energi kring laget, det ska absolut inte underskattas. I grunden är Pirlos idéer inte helt olika Sarris, skillnaden är att han förhoppningsvis kan få fler spelare att köpa dessa idéer.

Kan inte säga att jag oroat mig för något särskilt hittills. Jag håller inte riktigt med Hugo om att laguttagningen till Roma-matchen fick mig att rynka på näsan. Personligen tror jag att elvan baserades på fysisk form mer än något annat, vilket jag ser som rimligt i upptakten av ligan. Bentan spelade runt 60 matcher totalt förra säsongen och kan behöva vila sig i form. Arthur har inte spelat från start på nästan ett halvår och behöver hitta matchtempot igen. Om jag ska hitta något att klaga på från den matchen är det att Pirlo självklart borde ha bytt ut redan varnade Rabiot istället för McKennie. Det kändes som ett rookie mistake om du frågar mig. Fyra minuter senare var vi 10 man på planen. 

André:
Nog finns saker som oroat mig under säsongsupptakten och kontringarna Juventus åkte på vid flera tillfällen i Rom är den största farhågan i dagsläget. Men vad tusan med en ny tränare, nykomponerat mittfält och noll försäsong i benen så är det fullt förståeligt. Kommande matcher bjuder på pappret enklare motstånd och mister får nu möjlighet att experimentera vidare och slipa på detaljerna.

På tal om att experimentera. Danilo från start i en trebackslinje! Två riktigt fina insatser dessutom! Säsongsinledningen kanske mest positiva överraskning. Helt sjukt egentligen.

Hugo Olsson2020-10-13 17:08:00
Author

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid