Lagbanner
Juvepanelen #7: Äntligen Champions League!
Kan detta bli året då Juventus slutligen får lyfta Champions League-pokalen?

Juvepanelen #7: Äntligen Champions League!

Champions League-våren sparkar igång 21.00 på onsdag kväll med en bortamatch mot Porto. Det är dags för ett nytt juventinskt försök att gå hela vägen i denna klubblagsturneringarnas drottning. Här svarar Adam, Mikael och Hugo från redaktionen på några frågor om det stundande CL-äventyret.


Det är dags för Champions League-slutspel! Hur långt tror ni äventyret bär för Juventus den här gången?

Hugo: Varför inte hela vägen? Visst, laget är ovanligt ofärdigt och det finns såklart svagheter som kan utnyttjas när de ställs mot världens bästa spelare. Men det största problemet den här säsongen har varit att hålla en jämn nivå över flera matcher, inte att leverera i stormöten, i vilka laget har stått för ett antal otroligt fina prestationer mot exempelvis Barcelona och Milan. Champions League är heller ingen tävling som premierar jämnhet i prestationerna, fråga bara Zinedine Zidane. Hans Real Madrid hoppade hopprep med formen, blandade och gav något enormt i Spanien, men var alltid sylvassa i Europa och lyckades vinna Champions League tre år i rad. Jag tror att den sortens prestationshöjd (alltså inte nödvändigtvis samma nivå, utan en liknande typ av förmåga att spela väldigt bra i enskilda matcher) finns i Juventus nuvarande trupp. Inte bara Ronaldo, utan även Chiesa, Dybala, Kulusevski och Morata kan faktiskt avgöra matcher mot, vågar jag ändå påstå, vilket lag som helst. Defensiven ser också allt starkare ut och kan en bra dag stå emot det mesta. I slutändan blir lottning, skador, domslut och annat slumpartat bös alltid äckligt avgörande, men med tanke på att Porto i åttondelen bör borstas undan ganska lätt tycker jag ändå möjligheten finns att gå långt i vår.

Mikael: Bra fråga! Denna upplaga av Juve är som Hugo är inne på mer svårtippad än på länge. Porto bör besegras och sen gäller det att ha lite flyt med skador/form/studsen för att nå ännu längre. Jag kräver inte en finalplats men jag vill se laget gå längre än dom senaste två försöken, eller i alla fall inte åka ut mot en på pappret sämre motståndare. Slipper man möta Bayern innan en final så finns alltid chansen. Speciellt nu när defensiven börjar se stabil ut. Coronan har tagit bort både publik och den fördel som den tillför så har du en bra match är det inget som stoppar dig från att komma iväg från ett bortamöte med ett par mål.

Adam: Jag tror tyvärr att vi ryker i kvarten. Vi bör slå Porto även om vi saknar några nyckelspelare, men därefter ser det tufft ut. På en bra dag kan Juventus slå de flesta, särskilt tack vare Ronaldo, men vi kan också förlora mot de flesta. Jag ser årets Juventus som ett work-in-progress och jag har därför inga högre förväntningar. Allt som är längre än kvartsfinal vore en överraskning för mig, men med tanke på att många andra storlag också har problem denna märkliga säsong är det absolut ingen omöjlighet att det blir så.

Vilken är lagets största styrka och vad fruktar du kan bli deras nederlag när konkurrensen motståndet blir som tuffast?

Mikael: Styrkan ligger i höjden. Om alla är friska och spelar på topp är Juventus ett otroligt svårt lag att slå. Och så har man ju Mr. Champions League i laget som alltid verkar tagga till lite extra när den välkända hymnen dundrar genom högtalarna. Svagheten ligger i bristen på kontinuitet. Just nu finns det inga garantier för två likadana prestationer på rad vilket självklart känns oroväckande. En annan svaghet är det så vida diskuterade mittfältet som verkar sakna en pusselbit för att fungera perfekt. Om Arthur inte spelar blir Bentan regista och det klarar han inte riktigt av. Om McKennie inte spelar är det den mjäkiga Rabiot som verkar prenumerera på en 6 från Gazzettan som tar hans plats. Det finns liksom inte utrymme för bortfall.

Adam: Den största styrkan finns uppenbarligen i en enskild spelare, och det är givetvis Cristiano Ronaldo. Han har många gånger i sin karriär avgjort viktiga matcher på egen hand, och han kommer säkert att göra det igen. Han kan dock inte göra det varje gång, och det är där Juves svaghet ligger. Vi har för få andra spelare som har potentialen att kliva fram i de viktigaste matcherna mot de bästa motståndarna. De som skulle kunna göra det är antingen skadade eller ur form (Dybala), har för svagt psyke eller är alltid offside (Morata) eller är fortfarande för unga för att fatta rätt beslut i rätt lägen (Chiesa, Kulusevski). Dessutom har laget ännu långt att vandra som just ett lag. Det finns många skickliga individualister, men Pirlo har inte lyckats få dem till en tillräckligt jämn och slagkraftig enhet för att de ska kunna utmana de allra bästa.

Hugo: Bristen på jämnhet har varit Juves främsta akilleshäl i ligaspelet, men lite som jag var inne på i förra frågan så tycker jag inte att det behöver vara så farligt i ett Champions League-slutspel. Jag är betydligt oroligare för att mittfältet blir vårt Waterloo, precis som Mikael är inne på. En bra dag kan Arthur och Bentancur vara ett riktigt fint passningsnav och framför dem kan både McKennie och Ramsey göra livet surt för possessionorienterade motståndarlag. Men just nu är ingen av dessa spelare i någon vidare form och det känns generellt som att alldeles för många planeter måste stå precis i linje för att Juventus mittfält ska fungera. Om vi tittar på styrkor tycker jag att vi har ett par anmärkningsvärda sådana och CL-monumentet Ronaldo är förstås en viktig sådan. Men jag går nog ändå på defensiven om jag måste välja en enskild spets i det här laget. Bayern har Lewandowski, City sitt Pep-lir, PSG har Neymar och Mbappé och Messi representerar fortfarande Barcelona, trots allt. Men vilken motståndare har en mittbacksbesättning som vår? Ingen alls. När matchströmmen blir strid framåt april kan det bli en enorm fördel att ha fyra mittbackar på den nivå vi har. I och med det finns alltid möjligheten att spika igen oavsett vad motståndet heter, något som visat sig kunna räcka långt tidigare år.

Man brukar säga att erfarenhet från stora avgörande sammanhang väger tungt i tävlingar som CL. Även om det finns gott om rutin i Juves trupp finns också ett par spelare - Kulusevski, Chiesa, McKennie och Demiral - som aldrig har spelat i Champions Leagues utslagsmatcher. Vem av debutanterna kommer sätta störst avtryck på Juventus Champions League-vår tror ni?

Adam: Jag var inne på detta i föregående fråga, och tyvärr tror jag inte att tiden är mogen för någon av dessa att bli tillräckligt avgörande för att föra Juventus till CL-triumfer. Däremot är jag övertygad om att samtliga är tillräckligt hårdhudade för att skapa bekymmer för vilken motståndare som helst. Demiral är den mest jämna av dem, och han kör över vem han än möter, men jag tvivlar på att han kommer att få starta i CL i år. Av de övriga är Chiesa den mest framfusiga och den enda som är helt given i startelvan, så min röst faller på honom. Han kan definitivt göra stort avtryck i vårens CL, även om det inte leder hela vägen till final.  McKennie och Dejan verkar ha en formdip just nu, men kommer också att få chansen. Det är upp till dem att ta den.

Hugo: Det är absolut Federico Chiesa för mig också. Du kan på något sätt värja dig mot Dejans luriga kroppsfinter om du är tillräckligt smart och organiserad som försvarande lag, men när Chiesa tempoväxlar, då återstår bara att riva ner honom och ta en varning om du inte är en av världens fyra-fem mest atletiska försvarare. Nästa gång han rycker har du redan en varning och Chiesa är otroligt jobbig att ha att göra med just i det avseendet att han bara matar på och utmanar matchen igenom. Det finns inget lag som kan tysta ner den sortens extrema spets i 90 minuter om Fede har dagen. Han är också den som, i viss konkurrens med McKennie, har lyckats plocka fram de spetsigaste formtopparna mot de svåraste motståndarna än så länge. För Kulu och Weston är det ett år för tidigt om du frågar mig. Demiral skulle kunna göra bra ifrån sig, men som Adam säger, det känns osannolikt att han skulle få alltför många CL-minuter under våren.

Mikael: Chiesa kan göra kaos med vilket motstånd som helst om han har en bra dag. Han verkar också ha huvudet på plats för att behandla stormatcherna på rätt sätt. Fullt ös, plattan i mattan och hoppas på det bästa. Om han till skillnad från Serie A kan få lite yta att springa på så blir han ännu farligare. Chiesa har överraskat mig och förhoppningsvis kan han göra det med motståndarna också.
  
Finns det någon motståndare ni extra gärna skulle se Juventus ställas emot? Och vilket lag undviker ni helst så långt det går?

Hugo: Juventus mot Real Madrid är för mig så mäktig som fotbollen blir och en match jag alltid hoppas på att få se. Det är nåt visst med känslan av att se Spaniens och Italiens respektive största fotbollsdynastier drabba samman när allt står på spel. De klassiska dräkterna, de tunga traditionerna och, i vanliga fall, de fullpackade, adrenalinosande arenorna - allt finns där. Matcherna brukar, på gott och ont, bli otroligt minnesvärda och i år tycker jag dessutom att Real ser lite skakiga ut. En extra krydda, som om någon sådan skulle behövas, är ju dessutom att få se Ronaldo ställas mot klubben där han gjorde sig själv odödlig i fotbollshistorien.

Jag har nog inte riktigt någon mardrömsmotståndare på samma sätt som jag känner att jag brukar ha. Avsaknaden av riktigt skrämmande motståndare är nog en stor anledning till att jag känner så stor tillförsikt inför våren som jag gör. Med det sagt är Bayern München knappast att leka med och Manchester City börjar få upp en jäkla fart i Premier League. Om vi kan vänta med dem två till en eventuell semifinal eller final vore jag tacksam.

Mikael: Jag vill inte möta någon mer underdog efter Porto (om vi nu slår ut Porto). Det känns som vi har allt att förlora dom matcherna och det faller sällan väl ut. I dom riktigt stora stormatcherna har vi tvärtom allt att vinna och laget kan säkert hitta lite motivation i att inte ses som favoriter. Real är alltid kul att möta, det brukar bli underhållande matcher. 

Adam: Jag tror inte Juventus kommer att möta något lag som är uppenbart svagare än de själva efter åttondelsfinalerna. Det lag som sticker ut är i så fall är vinnaren mellan Sevilla och Dortmund, som på förhand borde vara en lättare motståndare. Men det är ju sällan så enkelt, och med Juves CL-facit mot “svagare” lag (Ajax, Lyon) tycker jag att vi borde vara väldigt försiktiga med att önska oss en favoritmotståndare. Hugo nämner dock Real Madrid, och jag håller med om att det vore mäktigt att se Ronaldo möta sitt gamla lag. Personligen hade jag också gärna sett Juve tvåla dit ett vilset Liverpool.

Jag håller även med Hugo om att Bayern och City ser starkast ut, och de är mina favoriter till att vinna CL i år. Därför möter jag gärna dem så sent som möjligt i turneringen.

Hugo Olsson2021-02-16 13:40:48
Author

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid