Lagbanner

Juvepanelen #8: Säsongsutmärkelser

Säsongen 2020-2021 är över för Juventus del. Den blev, allt sammantaget, en stor besvikelse, med undermåliga prestationer i både Serie A och Europa. Två ljusglimtar i mörkret var vinsterna i Supercoppa Italiana och Coppa Italia. Här delar Hugo, Behroz och Alexander från redaktionen ut säsongsutmärkelser för Juventus.

Säsongens Spelare
Behroz: Ronaldo har gjort 29 ligamål och oavsett spelmässig prestation så är det svårt att blunda för det. Jag landar dock ändå på Cuadrado som har skött sin högerkant på ett väldigt bra sätt. Lyckas ofta med både dribblingar och leveranser och det händer alltid något när han forsar fram längst högerflanken. Assistkung med 10 i ligan och 6 i CL. De Ligt och Danilo ska också nämnas i snacket och hade inte Chiesa hamnat under kategorin “säsongens nykomling” så hade han nog varit etta även här. 

Hugo: Ja, det är Cuadrado för mig också. I ett bra Juve hade det inte hänt, men i årets dysfunktionella upplaga har hans okomplicerade inläggsspel varit en av få saker som verkligen kommit till sin rätt. Hur som helst, grymt stark säsong av Cuadrado.

Alexander: Federico Chiesa. Jag sitter på ett gäng bubblare men landar i att Chiesa har haft sitt stora genombrott och ledde Juventus till vinster man inte nödvändigtvis skulle haft. Jag vet, han har deltagit i minst lika många poängtappade matcher men han har varit tungan på vågen na¨r Juventus har behövt en grinta som inte funnits i truppen. Jag har saknat den typen av spelare och gillar när en enskild spelare visar att han inte har en tanke bakom sina akter, utan bara lägger benen bakom ryggen och attackerar. 

Säsongens Nykomling
Hugo: Kanske den enklaste kategorin, tveklöst Federico Chiesa. Jag var inledningsvis skeptisk till värvningen och hur mycket den kostade, men Fede har verkligen bevisat sitt värde redan under sitt första år i Turin. Otroligt härlig spelare att kolla på, med ett driv och en fart som gör honom ämnad för stora ting. Blir sjukt rolig att följa under många år framöver och närmast redan i EM.

Behroz: Som vi varit inne på så definitivt Chiesa. Han blir utvisad i debuten och har en mindre lyckosam match i debaclet hemma mot Milan när han gör sin första match efter ett längre skadeuppehåll. I alla andra matcher så har han egentligen enbart gjort grymma prestationer. Tar för sig, utmanar, leder vägen och gör det bra poängmässigt. Kan göra saker på egen hand och har alltid siktet inställt mot målet. Precis det vi behöver när offensiven tenderar att bli för statisk, vilket det gjort alltför många gånger under säsongen. 

Alexander: Med mina kollegors svar vill jag inte haka pa° det spåret. Jag hävdar att Gianluca Frabotta är årets nykomling. Na¨r Juventus skeppar bort Spinazzola & De Sciglio stod vi inte med många vänsterspringare. Med Cuadrado & Alex Sandro skadade inledningsvis fick Frabotta fortsatt förtroende och gjorde 15 matcher (8 från start) och levererade med tiden. Växte med förtroendet och när de förstnämnda spelarna kom tillbaka, var ingen mer högljudd på bänken än Frabotta (eventuellt Pinsoglio) och även det, värderar jag högt.

Säsongens Mål
Alexander: Jag ger den till Chiesa mot Atalanta i cupfinalen. Chiesas aktion som leder till målet är allt jag beskriver när jag ger han ’’säsongens spelare’’. Den första löpningen inåt i planen, passningen till Kulusevski som hittar tillbaka till en löpande Chiesa, den lugna mottagningen och avslutningen är av absolut högsta klass.

Behroz: Chiesas ledningsmål borta mot Milan där Dybalas klackassist gör hela målet. Juventus gör ofta vackra mål mot Milan på San Siro. Higuains doppietta säsongen 17/18 där just Dybala ligger bakom är två fina exempel på det. 

Hugo: Chiesas mål på Milan var kanske detta göttigaste målet för säsongen, sett till kontext och matchens utgång, men det rent estetiskt vackraste målet måste jag nog säga var Moratas 1-1-mål på Fiorentina. Ett otroligt snyggt skott i krysset ur nästan ingen vinkel som förtjänar att ses igen och igen. Annars känns det som det var ont om riktiga smällkarameller i år. Jag tror antalet sådana står i direkt korrelation till Dybalas form och hoppas på fler nästa år.

Säsongens Match
Behroz: Den match som mest kasta en själv mellan hopp och förtvivlan är definitivt hemmamötet mot Porto. Även för den neutrala åskådaren så är nog detta en av säsongens matcher.Höjdpunkten är nog cupfinalen. Ett påskruvat Juventus som bestämde sig att ta sig an Atalanta på helt rätt sätt gav resultat. Att Kulusevski dessutom blir matchvinnare gör det bara ännu häftigare. 

Hugo: Säsongsdefinierande matcher återkommer jag till under "Säsongens bottennapp", här väljer jag att lyfta fram vad jag tycker var säsongens bästa och roligaste match: 1-3-vinsten mot Milan på San Siro. Vackra mål, viktiga poäng och roliga spelare i matchavgörande roller. Att slå Milan på bortaplan är alltid speciellt och detta var inget undantag.

Alexander: Jag pendlar mellan mina minnen från Milan borta och Atalanta i cupfinalen. Jag landar dock i att cupfinalen blev den match som fick mig att minnas hur jag vill att det ska se ut när jag tittar pa° mitt bianconeri. Resultatet ledde till en titel.

Säsongens Flopp
Hugo: Pirlo är naturligtvis säsongens flopp. Visst, det är svårt att floppa om man inte har någon tidigare erfarenhet som tränare, men Pirlo har faktiskt lyckats trots detta, så illa har det fungerat. Det är väldigt synd att det gick som det gick med allt, men tyvärr fanns ingen annan utväg än att byta tränare till slut. Pirlo var helt enkelt inte the man for the job. 

Alexander: Tveklöst Andrea Pirlo. Hur mycket den a¨n sårar, sa° var vi tvungna att sluta gulla med honom. Vilken annan tränare som helst som hade gjort dessa resultat i Juventus hade vi aldrig reflekterat så mycket över hans vara eller icke vara i klubben. 

Behroz: Pirlo får det bli. Att sluta fyra i ligan och åka ut i åttondelen mot Porto duger helt enkelt inte. Jag skulle dock inte sträcka mig så långt och hävda att det är ett fiasko i och med den starka säsongsavslutningen, 2 titlar och grejat CL-spel. Det är trots allt en mellansäsong, men spelmässigt så har utvecklingen inte gått åt tillräckligt rätt håll för att motivera att Pirlo skulle ha fortsatt även nästa säsong. 

Säsongens Ojämnaste
Alexander: Resultaten. Det är okej att förlora men då ska man förlora med flaggan i topp och se till att man springer arslet av sig för ränderna pa° tröjan. Bara tanken av att Allegri inte kommer tillåta att hänga läpp na¨r man ligger under med 2-1 mot Torino. Äntligen får vi in en retoriker av högsta klass. 

Behroz: Resultaten har varit alldeles för inkonsekventa och ojämna. Segrar som 3 - 0 borta mot Barca, 3 - 1 borta mot Milan, vinster mot Napoli både hemma i ligan och i supercupen. Detta i kontrast till 0 - 3 hemma mot Fiorentina och Milan, 0 - 1 hemma mot Benevento. Det är nog ingen vild gissning att Allegris intåg åtminstone kommer innebära mindre svajiga resultatrader. 

Hugo: Mitt eget intresse. Stundtals har Juventus känts som det roligaste jag haft under denna pandemisäsong, i andra perioder har jag känt mig helt likgiltig inför hur det ska gå med allt, allra värst så under Super League-farsens mest intensiva fas. Det var en konstig säsong där såväl det hårresande spelet och bristen på taktisk riktning som de tomma läktarna och snacket kring fotbollens framtid verkligen prövade supportrarnas inlevelse.

Säsongens Bottennapp
Behroz: Bottennoteringen är hemmamötet mot Milan där det blev torsk med 0 - 3. Det var en märklig prestation och jag minns inte senast Juventus agerade så okaraktäristiskt uddlöst en hel match igenom. Hemmaförlusten mot Fiorentina med samma siffror ska också nämnas. 

Alexander: I Juventus a¨r varje poängtapp sårande. Men när vi förlorar mot den stora derbyrivalen Milan, och pa° det sa¨ttet vi förlorar på kände jag där och då att resultatet verkligen var säsongsdefinierande. 

Hugo: Milan och Fiorentina får jag hålla med om här. Två fruktansvärt pinsamma krascher och jag hoppas få slippa se något liknande på många år. Även uttåget mot Porto trots numerärt överläge förtjänar en “honorable mention”.

Säsongens “Nästa år så”
Hugo: Dejan kanske? Jag säger Dejan Kulusevski. Tycker inte att han riktigt visat upp den nivå man hoppades på när han värvades, men det har ändå funnits glimtar som indikerat att han kan bli nåt i framtiden, tydligast i cupfinalen mot Atalanta då han var strålande. Nästa år så!

Alexander: Attityden. Med Allegris intåg, jag läser att Barzagli är på väg in, att vi går tillbaka till grunderna efter ett par säsonger av ovisshet och spekulationer mer än konkret. Dejan Kulusevski & Arthur Melo är varma i kläderna. Chiesa varvar upp. Jag tror att vi kommer få ihop alla pusselbitar till nästa säsong och inte släppa ligatiteln för fem öre. 

Behroz: Att dom yngre spelarna förhoppningsvis tar ytterligare kliv individuellt, jag tänker främst på De Ligt, Chiesa, Kulusevski. Blir Dybala kvar och skadefri så spetsar det till anfallet ytterligare. Kommer det något intressant nyförvärv in på det så finns det ändå en del intressant för Allegri att förvalta. 

Säsongens Roligaste
Alexander: Det finns ett urplock jag inte kan bestämma. Kulusevski har gjort en fin säsong och visade sig oerhört viktig i inledningen. Hur han gick från klarhet till klarhet och skulle ha en tröja i startelvan. Jag tar med mig hans insatser som något Allegri kan bygga vidare på tills nästa säsong.

Hugo: Att Buffon fick lyfta en titel i sin sista juvematch, det var riktigt roligt tycker jag. I övrigt har jag inte dragit på smilbanden allt för ofta under året, men det var ett vackert ögonblick och ett fint slut på ett otroligt fascinerande kapitel juvehistoria.

Behroz: Jag landar nog i dom tre avslutande matcherna. Hela säsongen och mycket av framtiden avgjordes där. Det går att argumentera för att Juve aldrig borde satt sig själva i det kritiska läget, men ändå starkt jobbat att ta cupguld och säkra CL och på så vis skapa lite förhoppning inför nästa säsong.

Hugo Olsson2021-06-02 20:49:03
Author

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid