Lagbanner

Juvepanelen: Pirlopositivism och längtan efter Aouar

Det italienska transferfönstret har öppnat och Juventus har inlett förberedelserna inför kommande säsong med Andrea Pirlo på tränarbänken. Under vinjetten "Juvepanelen" låter vi tre av våra skribenter - Mikael Noaksson, Adam Yngvesson och Hugo Olsson - ge sin syn på några aktuella frågor om Juventus.

Juventus valde till allas förvåning att utse Andrea Pirlo till tränare. Vilka är dina förväntningar och förhoppningar på Pirlo som tränare?

Adam: Min första reaktion var en negativ chock. Med tiden har jag dock svängt om helt och är nu supertaggad på Pirlo som coach. Det verkar som att han har en närmare kontakt med klubbens direktörer än tidigare tränare, vilket förhoppningsvis gör att han får en mer skräddarsydd trupp för sin taktiska ideologi, men vad vet jag? Denna ideologi är heller ingenting som går att uttala sig om då vi aldrig har sett den i praktiken. 

Det är givetvis oroande att Pirlo är totalt utan erfarenheter i yrkesrollen, och han kommer att tvingas att lära sig as he go, vilket troligtvis kan leda till huvudbry längre fram på säsongen. Kort sagt är valet av Pirlo en jättechansning, men det kan man å andra sidan säga om nästan alla tränarutnämningar. Jag tvivlar inte på Pirlos kunnande, jag tror att han besitter modet och nyfikenheten för att variera både spelsystem och startelvor för att uppnå bästa resultat. Jag är dock lika övertygad om att en bra start på säsongen kommer att vara key för att Pirlo-projektet ska kunna utvecklas under någorlunda arbetsro. 
Jag förväntar mig att Pirlos status och personlighet kommer att leda till förtroende och en positiv relation till truppen, inte minst bland superstjärnorna som tenderar att fungera bättre tillsammans med tränare som själva varit stjärnspelare. Med det sagt finns det inga garantier.  

Mikael: Pirlo är en budgetlösning. Jag har helt ärligt svårt att tro att ledningen hade gjort en liknande chansning under normala omständigheter. Men med det sagt var det kanske det bästa som kunde hända. Fabio Paratici nämnde att även om tränaren Pirlo är oprövad så tvivlar de inte en sekund på människan Pirlo. Jag är beredd att hålla med. Pirlo vet vad det innebär att dra på sig den svartvita tröjan. Han känner klubben. Han har till och med spelat tillsammans med senatorerna i omklädningsrummet. Till skillnad från Sarri tror jag att Pirlo kan vara ledaren som laget VILL följa. Den som får alla att dra åt samma håll. Lyckas han med det kan det bli hur bra som helst.
Men det kommer att krävas tålamod från både ledning och supportrar. Något som varit en bristvara under den gångna säsongen. Att se Pirlo lämna med svansen mellan benen efter en skakig start hade varit en riktig mardröm.

Hugo: Jag hoppas framförallt att Juve under Pirlo kommer kännas mindre sterilt än vad det kändes under Sarri, ungefär som Mikael är inne på. När Pirlo spelade för Juventus gjorde han det som en del av ett lag som var just ett lag. Sarris Juve kändes opersonligt och ovilligt att sätta kollektivet framför egot. Det hoppas jag att det kan bli ändring på. Rent sportsligt kommer jag vara nöjd om vi försvarar titeln samtidigt som vi får fart på föryngringen av truppen. Europa får nog bli ett annat år, tyvärr.
 
Så här med mercaton så smått igång, vilken är din drömvärvning i år?

Hugo: Bland de namn som känns plausibla säger jag Hossem Aouar från Lyon. Han skulle vara en bolltrygg elegant som kan driva upp anfall på egen hand från mittfältet. Det vore dessutom en snygg fortsättning på spåret att värva de spelare som eliminerar oss från Champions League. På sikt är mitt drömnamn Nicoló Zaniolo – mama mia vilken lirare!

Adam: Jag anser att det som verkligen behövs mest i det här laget är en tvåvägsmittfältare av världsklass, någon som både kan vinna boll och länka ihop mittfältet med anfallet. Min personliga favorit i den rollen är Sergej Milinkovic-Savic - han är hela paketet och på en perfekt punkt i sin karriär. Det har dock inte ryktats någonting om SMS till Juve i det här fönstret, och av de spelare som kopplats till Juve är Houssem Aouar en överlägsen favorit hos mig.
För övrigt är jag Team Suarez framför Team Dzeko. 
Jag tänker inte ens spekulera om Messi...

Mikael: Det är svårt att drömma med coronabantad plånbok. Pogba eller SMS hade i mina ögon bidragit med allt som dagens mittfält saknar - genombrottskraft, styrka och en hel del poäng. Men när läget ser ut som det gör är mina drömmar mer verklighetsbaserade. Jag vill att vi föryngrar truppen och samtidigt tar spelartyper som Pirlo vill ha. McKennie är ett bra exempel, mer av den varan. Men om ni prompt vill ha ett namn så lutar jag åt Aouar. Han är en väldigt duktig spelare i rätt ålder.
Någon som däremot inte kommer att ha rätt ålder är Juventus nya nummer 9. Förvisso inte så konstigt när Håland är DET ENDA ALTERNATIVET UNDER 30 och dessutom inte går att köpa. Suarez är det bästa fotbollsspelaren av de det ryktas om, jag hoppas att jakten slutar där. Men jag vet inte om jag skulle sträcka mig så långt att jag kallar det för en dröm.

Med 2-3 rimliga nyförvärv tillåtna, hur hoppas du få se Juve ställa upp i seriepremiären?

Adam: Ok, here we go. Jag hoppas att Pirlo kommer att införliva trebackslinjen igen, och även då jag inser att det är orealistiskt att sporta den redan i premiären kommer jag att välja den här för sakens skull: 
Szczesny - Demiral, Bonucci, Chiellini - Kulusevski, Arthur, Aouar, Alex Sandro - Dybala - Suarez, Ronaldo
 
Anledningen till att jag lockas av detta spelsystem är dels att det ökar chansen att jag får se fler av mina favoriter på planen samtidigt, men också att jag tror att det skulle vara fördelaktigt för ett lag som ofta lidit av att bli utnumrerade på mittfältet. 

I ett 4-3-3 skulle jag sätta Cuadrado på högerbacken, ta ut Kulusevski och en av mittbackarna och sätta in Bentancur eller Rabiot på innermittfältet. I anfallet tror jag att det är klokare att spela med en trequartista bakom två anfallare istället för med renodlade wingers. Dybala känns som det naturliga valet för rollen, men jag gillar också ryktena om att Pirlo vill spela med en falsk nia som droppar ner för att låta Ronaldo och Dybala komma närmare målet. Jag är övertygad om att även Suarez hade klarat den rollen galant. Om vi ännu inte fått in någon nia vill jag se Kulusevski i anfallet tillsammans med Dybala och Ronaldo.

Mikael: Jag kan också gå igång på 3-4-1-2-uppställningen det har viskats lite om. Atalanta verkar ju ha ganska kul när de spelar boll. Men med tanke på skadeläget bland våra mittbackar tror jag att vi börjar säsongen med fyra där bak. Jag är också spänd på att se om spelare som Pellegrini och McKennie har vad som krävs så jag ger en starttröja till båda även om ingen klassas som en startspelare. Förutom det vill ju den här svennebananen självklart se Dejan från start. Jag leker därför med tanken att värvningen av den ”nya” nummer 9 drar ut på tiden. Istället flyttar Dybala upp bredvid Ronaldo och lämnar plats åt Dejan i hålet.
Min 4-3-1-2 mot Sampdoria består alltså av:
Szczesny Cuadrado - Bonucci - Chiellini - Pellegrini Bentancur - Arthur - McKennie Kulusevski Dybala – Ronaldo

Hugo: Även jag tycker att ett gasperinskt 3-4-1-2, som det varit lite surr om i italiensk media, hade känts fräscht. Precis som Mikael är inne på, inte jättesannolikt redan i premiären med de Ligt i sjukstugan, men på sikt känns det som ett kanonsätt att nyttja våra fyra fantastiska mittbackar och kanske samtidigt komma runt att vi inte har någon högerback värd namnet i truppen. Och nej, jag har inte glömt Cuadrado, som tyvärr försvarar som en kratta i mina ögon. En kul elva i premiären vore:

Szczesny – Demiral, Bonucci, Chiellini – Kulusevski, Bentancur, Arthur, Alex Sandro –Aouar – CR, Dybala.

Jag skippar gärna Suarez om någon undrar. En smaklös person på 33 år som kommer kosta skjortan i löneutgifter. Känns heller inte alls som vad ett ganska löpsvagt men redan målfarligt juventusanfall behöver. Ta in en ung och hungrig forward istället, gärna Kean. Går inte det så ser jag hellre att man låter bli att värva en striker i år. Inte för att Suarez inte är grym, för det är han ju verkligen, utan för att det går helt stick i stäv med den utveckling av Juves filosofi och truppsammansättning som jag vill se: yngre fötter, mindre egon, slimmad lönenota.

Hugo Olsson2020-09-07 21:45:29
Author

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid