Lagbanner
Stadio Diego Armando Maradona (Napoli), 2021-09-11 18:00

Napoli - Juventus
2 - 1

Napoli – Juventus 2 – 1: Becksvart afton ännu en gång
Det ville sig inte denna gång heller

Napoli – Juventus 2 – 1: Becksvart afton ännu en gång

Ett decimerat Juventus förlorade andra raka efter två nya dundertabbar. Den under omständigheterna positiva starten räckte inte till någon poäng och uppförsbacken fortsätter att bli brantare.

Blytung förlust
Halva startelvan borta på grund av ett parodiskt landslagsuppehåll, ett CONMEBOL-haveri som heter duga, Chiesa skadad, Osimhems avstängning förkortas. Alla förstår att det mesta inte gick Juventus väg inför denna kritiska bortamatch. Det är exakt vid såna här tillfällen som Juventus reser sig och tar sig samman. Just därför kändes det planenligt att Morata ger Juventus ledningen som kollektivt gör ett bra jobb för att neutralisera Napoli under första halvlek. Andra halvlek skulle ju vara en formalitet och språngsträcka mot tre poäng där Juventus lämnar ett frustrerat Neapel bakom sig och börjar vända på den negativa säsongsinledningen. Det VAR det Juventus brukade göra, men detta verkar inte vara det vanliga Juventus. Jag vet att det bara är tre matcher in och att saker kan vända snabbt men när är det dags att dra i handbromsen? När övergår en tillfällighet till att bli en redan misslyckad säsong? Hur många missade poäng har man råd med innan man är ute ur Scudettoracet?

Säsongen 15/16 så inledde Juventus precis som denna med en poäng på de första tre matcherna. Säsongen avslutades med en ligatitel och dessutom rekord på antal matcher i rad utan att släppa in mål. Om denna säsong fortsätter som den gjort med ett knackigt spel över stora delar av säsongen och titlar som man inte ens kommer nära återstår att se. Men känslan denna gång är att Juventus hamnat i ett ännu djupare hål som är svårare att ta sig ur. Jag hoppas innerligt jag har fel.  

Tabbarna
Ännu en gång två rejäla tabbar som kostade tre poäng. Ta bort alla dundertavlor i säsongsinledningen ur ekvationen så borde allting vara frid och fröjd? Nja, riktigt så enkelt är det inte, det som däremot är enkelt att fastställa är att dessa tabbar har inneburit att Juve sitter i en väldigt knivig sits enbart tre matcher in. Det som var bergsäkert förr har övergått till någon form av normalitet nuförtiden och det kostar poäng för varje match som går. Hur Allegri ska komma till bukt med detta är oklart men något måste göras för detta är inte normalt, i alla fall inte i Juventus kretsar, men hur länge till går det att hävda det?

Kommande matcher
Denna gång så är det inte ett landslagsuppehåll i vägen från att snabbt revanschera sig. Redan på tisdag så kommer Juventus till Sverige för att ta sig an svenska mästarna i CL-premiären. Oavsett hur knackigt det har sett ut kan det väl inte sluta med något annat än en promenadseger väl? Eller!? För redan på söndag så kommer Milan på besök och om Napoli matchen var viktig så går det inte att underdriva betydelsen av denna match.
Allt annat än en seger kommer nog sätta igång diskussionen kring Allegris vara eller icke-vara på riktigt, för det var väl fjolåret som skulle vara mellansäsongen?
En del att reda ut för Agnelli som har mycket att tänka på. Undrar vad Pirlo tänker, vad gör han nuförtiden förresten? Kanske dags att ta det där U-23 jobbet som han innehava under någon halvvecka?

Spelarbetyg
Betygsskalan går från 4–9, gränsen för godkänt går vid 6.

Szczesny: 4,5
Då var det dags att tabba bort poängen igen. Riktigt svagt ingripande på Insignes skott i ett försök att limma bollen, borde även ha täckt ytan vid första stolpen mycket bättre vid utrusningen. Agerandet vid andra målet kanske kan kritiseras då Szczesnys retur hamnar mitt framför fötterna på Koulibaly men polacken är nog mest fokuserad på att hindra bollen att gå över linjen och gjorde det bra. I övrigt inga nämnvärda ingripanden. Börjar bli en stor säkerhetsrisk och varit ansvarig för många av Juventus tappade poäng i säsongsinledningen.

Pellegrini: 6,5 (ut 58’)
En matchotränad Pellegrini hade en ganska stabil insats innan han byttes ut med krampkänningar strax efter kvitteringen. Fin inläggsfot, helt okej i duellspelet och skötte sin kant mot Politano på ett bra sätt. Försämrade inte sina aktier direkt.

Chiellini: 6,5
Kännetecknande Chiellini-prestation, rensar, blockar, styr och ställer som han bör. Hade bra koll på Osimhen som han erfaret förhindrade från att komma loss.

Bonucci: 5,5
Hade några nerviga ingripanden till och från, främst mot Osimhen. Uppspelsfoten saknades i denna match och bildar erfaret men långsamt mittbackspar tillsammans med Chiellini. Kanske inte det mest optimala mot Napolis kvicka anfallare då Juve har svårt att lyfta upp backlinjen när det behövs av rädsla för kontringslägen.

De Sciglio: 6
Likt Pellegrini så helt okej insats främst i första. Hade en klassbrytning som förhindrade farligt Napolianfall. Kämpigare när han skiftades över till vänster wingback i andra vid formationsbytet.

Rabiot: 5,5
Startade till vänster på mittfältet och gjorde det bra med att stänga ytor och stoppa Napolis uppbyggnadsförsök i första. Medvetet av Allegri att täppa igen centralt men på bekostnaden av att anfallen längst vänsterkanten reducerades till Pellegrinis få inläggslägen. Måste ligga närmare Politano vid målet.  

Locatelli: 7
Debut från start efter ett bra inhopp senast och gav ett lovande intryck. Fysiskt stark, visar sig bra och ger ett förtroendeingivande intryck. Det mesta centralt gick genom honom. Inte lika dominant i andra likt hela övriga spelare över lag. Förhoppningsvis så håller han en konsekvent nivå framöver och kan vara den pusselbit på det centrala mittfältet som saknats ett tag nu.

McKennie: 5,5 (ut 72’)
Amerikanen kom till start efter att blivit hemskickad från landslaget på grund av att han bröt mot Covid-protokoll. Som vanligt nyttig med sina dynamiska löpningar och kom även till ett par inläggslägen via högerkanten. Hade ett långskott som gick tätt utanför men lämnar mycket att önska leveransmässigt vid ett par bra anfallslägen. Anonym i andra.  

Bernardeschi: 5,5
Fick en del boll att arbeta med men gör sällan något för att vinna mark eller trycka på framåt. Tappade bollen som ledde fram till kvitteringen. Utmanar på tok för lite utan spelar ofta säkert istället, stor kontrast mot en spelare som Chiesa. En av dom mest underanvända vänsterfötterna nånsin. För Guds skull Federico, avfyra bössan oftare!

Kulusevski: 6,5
Kommer till lägen, kombinerar, tappar boll, fixar frispark. Det händer helt enkelt saker runt svensken konstant även om det inte alltid går hans väg, tvingar motståndarna att ständigt vara på tå. Fick sånär in bollen mellan benen på Ospina när han var alert på en dålig hemåtpass från Napoliförsvaret. Sprang mycket och agerade stundtals främsta länk framåt men behöver förbättra slutprodukten.

Morata: 7 (ut 82’)
Gjorde det väldigt bra när bollen snoddes från sin gamla nemesis Manolas och placerades in från en snäv vinkel. Visade ibland tendenser på bra kombinationsspel i tvåmannafallet med Kulusevski, även helt okej i targetspelet. Mer anonym ju längre matchen pågick och sattes sällan i några klara chanslägen.

Inbytta spelare

De Ligts inträde strax efter kvitteringen innebar att Juve skiftade till en 3-backslinje som egentligen var en 5-backs. Gjorde det han skulle men inte mycket mer.

Behövde påminna mig själv att Ramsey faktiskt byttes in mot McKennie.

Tråkig comeback för Kean som med sitt hjärnsläpp nickade bollen mot eget mål och tvingade Szczesny till en monsteräddning på linjen innan returen slogs in. Sämsta möjliga start, kan bara gå bättre framöver, säger vi.

Behroz2021-09-12 11:14:00

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid