Lagbanner
2020-11-28 18:00

Benevento - Juventus

Tankar inför Benevento – Juventus: Mot tre viktiga poäng!

Efter förra helgens fina insats mot Cagliari stod Juventus för en klart sämre insats under veckans CL-spel. Vi tog dock tre poäng och har avancerat vidare från gruppspelet. Därmed fullt fokus på ligan framöver vilket behövs för att inte tappa avståndet uppåt i tabellen. Först ut, Benevento.

Benevento kommer från en imponerande bortaseger mot Fiorentina men dessförinnan har resultaten sett mindre bra ut. Juventus behöver tre nya viktiga poäng för att fortsätta hålla kontakt med toppen och det här är mina tankar inför matchen.

Rotationssystemet
Hittills har Andrea Pirlo behövt ställa ut en startelva vid 12 tillfällen, 8 i ligan (han behövde ställa upp med en officiell elva även om matchen mot Napoli aldrig spelades) samt fyra i Champions League. Inte en enda gång har det varit samma startuppställning två matcher i rad. Och visst, fotbollen idag är annorlunda än hur den såg ut för bara 10 år sedan, men att inte spela samma elva vid ett enda tillfälle under en säsongsinledning med 12 matcher tycks ändå vara anmärkningsvärt. Framförallt när en dessutom tittar på hur spelet sett ut. Det har hackat vilket är förståligt med ny tränare och nya spelare. Men att vecka in och vecka ut ställa upp olika mittfälts- och försvarskonstellationer verkar inte direkt göra spelarna mer trygga med varandra, snarare tvärtom. Pirlo lutar sig oftast åt 3-5-2 eller på senare tid en hel del 4-4-2 och visst, vissa spelare har presterat över förväntan. Danilo har gjort det bra i både trebacks och fyrbackslinje vilket undertecknad verkligen överraskats av på ett positivt sett. Även Rabiot och Arthur har på senare tid börjat se ut som de spelare de värvats för, fransmannen har spelat sig tillbaka till en ordinarie landslagsplats och även där stått för fina insatser. Självklart gör skadesituationen att Pirlo naturligtvis behöver göra vissa nödvändiga ändringar från match till match men ofta har det varit väldigt stora förändringar, fem spelare byts ut och fem nya tar plats från den ena matchen till den andra. Jag hade önskat se en tydligare, mer given startuppställning så att vi får ihop en elva som lär sig förstå sina positioner och varandra i Pirlos lagbygge.

Den bästa elvan?
Om vi nu, framöver, kunde få en se en lite mer stabil elva är det självklart intressant att spekulera i hur en sådan bäst skulle se ut. Jag personligen är ingen större supporter till varken 3-5-2 eller 4-4-2 utan hade helst sett Pirlo spela med en 4-3-3 formation. Det som dock är intressant med Pirlos typ av filosofi är att uppställningen ofta skiftar i offensiven och defensiven och kanske är sifferleken något vi kommer att se allt mindre av i den moderna fotbollen. De officiella laguppställningarna har hittills inte speglat spelarnas positioners ute på plan särskilt mycket och det intressanta är kanske framförallt vilka spelare som bör spela. Ett drömscenario offensivt, förutsatt att vår älskade Dybala hittar formen, vore att spela Ronaldo, Morata, Dybala och Kulusevksi ihop. Evenutellt Kulusevski som en central mittfältare bakom en tridente med Dybala, Morata och Ronaldo. Eller en Kulusevski som håller sig mer till höger och Ronaldo mer till vänster med Morata som spets och Dybala strax bakom utan att för den sakens skull komma för långt ifrån mål. Är det något vi supportrar lärt oss är det ju att Dybala ska vara nära mål, det är då han levererar. Frågan är om man kan spela alla fyra samtidigt men det skulle vara väldigt intressant att se, Pirlos fotbollsfilosofi bygger ju inte vad det verkar på någon ramstark defensiv. Av mittfältarna tycker jag det är Rabiot och Arthur som sista tiden visat att det är de två som bör tas ut först och främst. Efter en strålande fjolårssäsong är det svårt att förstå vad som hänt med Bentancur, har inte alls sett bra ut. McKennie kan bli något men går i min värld inte före varken Arthur eller Rabiot i nuläget. Bakåt fortsätter Cuadrado att imponera – helt klart en av våra bästa spelare. Till vänster får Alex Sandro konkurrera med Danilo, tyvärr på Frabottas bekostnad som jag annars tycker sett väldigt intressant ut. I mitten är De Ligt redan självskriven och måste gå före Bonucci som inte inlett säsongen på bästa sätt. Bredvid honom kommer jag alltid vilja se Chiellini men i hans frånvaro kan det vara smart att redan nu försöka spela ihop vårt framtida mittbackspar Demiral och De Ligt.


Chiesa, ny Bernardeschi?
Ett av våra nyförvärv, sonen till strikern Enrico, Federico Chiesa hade och har jag fortsatt stora förhoppningar om. Det är en snabb spelare som älskar att utmana och ta sig till avslut eller inläggs situationer. Under de senaste säsongerna har man fått upp ögonen för den kvicke yttern och jag har sedan länge önskar honom till i bianconeri. I slutet av sommaren blev han till slut klar och följde därmed samma fotspår som legenden Baggio och den nye lagkompisen Bernardeschi. De påminner varandra en del, båda har bra skott, springer snabbt och har en bra och funktionell teknik. Bernardeschi är nu inne på sin fjärde säsong och det har liksom inte riktigt blivit den utväxling som vi hoppades för när han kom för en stora summa pengar sommaren 2017. Hans största bedrift är fortsatt löpningen och dribblingen som bäddade för straffen i den fantastiska vändningen mot Atletico Madrid för två år sedan. Många vill se honom såld och kanske är det bäst för alla parter. Låt oss hoppas att Chiesa får en annan karriärsutveckling och att han kan tillföra laget det han visat prov på både i Fio och i landslaget. I nuläget ingen startspelare men skulle kunna funka som en subersub då han har kvalitéer att förändra matchbilder med. Trots det röda kortet såg det bra ut i början men min känsla är att en börjar se en Chiesa som alltmer vänder bakåt istället för full fart framåt. Det är alldeles för tidigt att göra den bedömningen men låt oss hoppas att det inte blir en ny Bernardeschi av Chiesa.

I skrivande stund (fredag eftermiddag) spekulerar gazzettan om följande uppställning (3-4-1-2):
Szczesny; Danilo, De Ligt, Alex Sandro; Cuadrado, Arthur, Rabiot, Chiesa; Kulusevski; Dybala-Morata
En väldigt spännande och intressant uppställning även om avsaknaden av Ronaldo oftast visat sig vara enorm. Hur det blir får vi se imorgon.


R.I.P. Diego


Fino alla fine
Forza Juventus!!

 

Leonard Gullberg2020-11-27 15:34:03
Author

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid