Lagbanner

Tankar inför Derby d'Italia

Derby d’Italia står för dörren och säsongen står inför ett vägskäl. Om Juventus vinner är vi tillbaka i den absoluta toppstriden. Om vi förlorar är vi plötsligt långt bakom. Vi står onekligen inför ett avgörande moment av denna mycket märkliga säsong, och alla blickar är på Pirlo.


Det är skadeskjutet Juventus som besöker San Siro för andra gången på elva dagar. Pirlo får definitivt klara sig utan Dybala och De Ligt, och med största sannolikhet även Covid-smittade Cuadrado och Alex Sandro. Däremot ska både Chiesa och McKennie vara tillgängliga. 
Conte har också några avbräck att deala med, då Darmian, D’Ambrosio, Vecino och Pinamonti saknas. I ärlighetens namn är det dock inga nyckelspelare som är skadade, och Sensi ska tydligen vara spelklar trots allt.

Hittills har Pirlo experimenterat och varierat både startelvan och spelsystemet och jag förväntar mig att han har något i bakfickan när han ställs mot sin gamla tränare på söndag. Mitt tips är att han frångår sitt vanliga “4-4-2” för något som liknar ett 3-5-2, för att spegla Inter och inte riskera att bli övermannade på mittfältet.
En match i matchen som kan bli en nyckel för Juventus är den på Juves högerkant/Inters vänsterkant. Där har Juve nämligen sin formstarkaste spelare, Chiesa, medan Inters vänstra wing back är lagets sämsta position. Conte måste välja någon av Young, Perisic eller Kolarov, och ingen av dem känns helt kapabel att hålla koll på en Chiesa i form.

Trivia: 

  • Lagen har spelat 237 officiella matcher mot varandra, där Juve har 108 segrar, Inter har 71, och 58 har slutat oavgjort.
  • Inter har inte slagit Juventus sedan i september 2016. 
  • Juventus har ett galet spelschema i januari med nio matcher på 27 dagar. Detta är den femte matchen på två veckor.

Frågor inför matchen:
Kan vi stoppa Lukaku?

Conte har onekligen transformerat Inter till det bättre. Den enskilt viktigaste spelaren för Inters framgångar har varit Romelu Lukaku, som har förmågan att avgöra matcher helt på egen hand. Det blir därför en nyckel för Juventus försvar att kontrollera Lukaku lika bra som i förra säsongens möten. Kommer den icke-ordinarie backlinjen att lyckas med detta?

Vem vinner kampen om innermittfältet?
Juves innermittfält har utpekats som lagets svagaste del under säsongen, något oförtjänt enligt mig. Jag tycker att de har gjort några riktigt vassa matcher och kombinationen deras olika spelartyper verkar lovande inför framtiden. Jag tror att Pirlo kommer att spela med tre innermittfältare på söndag, för att matcha Contes Inter som alltid packar in så många spelare som möjligt på mittplan.

Pirlo vs Conte
En av de avgörande faktorerna kommer onekligen att bli den taktiska matchen mellan de båda tränarna. Detta blir givetvis särskilt intressant då det bara är några år sedan spelaren Pirlo var navet i Contes segerrika Juventus. Conte ser alltid till att hans lag kommer väl förberett, men han har också kritiserats för sin matchcoaching. Pirlo är fortfarande ett oskrivet kort, men tendenser har visat att hans profil snarast är den motsatta. Där Conte är beräknande och perfektionistisk är Pirlo mer risktagande och intuitiv, väldigt förenklat. Vem vinner tränarkampen?

Preliminära startelvor:
Inter: Handanovic -  Skriniar, De Vrij, Bastoni - Hakimi, Vidal, Brozovic, Barella, Young - Martinez, Lukaku
Juventus: Szczesny - Danilo, Bonucci, Demiral, Frabotta - Chiesa, Bentancur, Rabiot, Ramsey - Morata, Ronaldo

Adam Yngvesson2021-01-15 18:45:47
Author

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid