Lagbanner
2021-03-09 21:00

Juventus - Porto

Tankar inför Juve - Porto: Linjen mellan fiasko och kvartsfinal

Det är det här vi väntar på. Dom avgörande matcherna. Situationerna där allt står på spel. Tyvärr verkade inte laget ha samma inställning i det första mötet mot Porto vilket ger ett lurigt utgångsläge när dubbelmötet ska avgöras i Turin. Inte alls omöjligt, men långt ifrån okomplicerat. 


Då var det dags för en till åttondel i den största av alla klubbturneringar. Här kommer mina tankar inför hemmamatchen mot Porto. 


Säsongens hittills viktigaste match?
Visst känns det lite så? Att säsongen står och väger i och med hemmamötet mot Porto imorgon. Två åttondelsmagplask mot sämre motstånd i rad är för dåligt för ett lag som Juventus. Det satsas på Champions League i Turin. Om Juve inte vinner det här så är det inget annat än ett stort misslyckande. Skulle det nu bli så att vi inte vinner ligan tillslut så är det självklart ett misslyckande det med, men efter nio år av ligavinster är det något jag kan förlåta. Det tror jag många andra kan göra också, om inte nu så kanske efter ett tag. Självbilden hela klubben Juventus har skulle ta en större smäll av att ryka i åttondelen av CL igen. Mot en klubb med mycket mindre ekonomiska muskler. Igen. Man vill så gärna ha svansföringen som en av dom allra största där i Europa, men då måste också lag som Lyon och Porto besegras. Dessutom så behövs CL-pengarna nu mer än någonsin. Att avancera till kvartsfinal ger väl 10M€-ish bara det. Nu när både Lazio och Atalanta har svåra bortamatcher och förmodligen åker ut kan ett avancemang även innebära en större del av den saftiga kakan som kallas för market pool. Nu gissar jag, men låt oss säga att det ger 20M€ extra. Vips så har Agnelli betalat Ronaldos lön nästa säsong. Ett både sportsligt och ekonomiskt fiasko är det sista som ett ofärdigt Juventus behöver för att bygga något hållbart över tid. 


Utgångsläget
Läget är inte optimalt men i och med Chiesas sena reduceringsmål så räcker en 1-0 vinst. Men det är en svårspelad och skör matchplan. En hörna i 89:e minuten och så tack för kaffet. Jag tror att laget behöver göra tre mål för att ta sig vidare och då behövs det ett offensivt utgångsläge från start. Det räcker inte att vakna till efter 30 min och 0-1. Gör Juve 1-0 hyfsat tidigt tvingar det Porto att agera, att gå lite högre i jakten på det där bortamålet. Det kan spelare som Chiesa, Morata och Ronaldo utnyttja. Portugiserna å andra sidan är vidare vid 0-0 men jag tror inte att dom vågar chansa på att hålla nollan borta mot ett lag som Juve. Dom kommer gå för ett mål med självförtroende efter den långt ifrån skrämmande svartvita försvarsinsatsen förra gången. Förhoppningsvis kan Bonucci och Cuadrado starta den för att hjälpa till med uppspelen den här gången. Det gäller självklart också Arthur som är ännu viktigare för att kunna hantera en hög press. Brassens lugn har saknats på Juventus mittfält (även om Danilo gjorde en övertygande insats som vikarie). Med tanke på att vi fått tillbaks dessa tre herrar sedan förra mötet, plus har möjligheten att starta med Morata, så förväntar jag mig en helt annan insats av Juventus. Då kunde vi varken spela långt eller kort när Porto gick högt, den här gången är förutsättningarna betydligt bättre. 


Mysteriet Rabiot
Med Bentancur borta på grund av viruset så är Rabiot nästan garanterad en start imorgon. I vanliga fall hade det inte exalterat mig speciellt mycket då Adrien har en tendens att göra sig själv osynlig, men med tanke på hans fantastiska insats mot Lazio så känner jag ändå lite pepp. När han är på topp är en grym duellspelare och någon som kan bryta försvarslinjer genom att transportera bollen/ta bra löpningar. Det kommer att behövas mot ett Porto som står djupt och tight. Jag tror att Rabiot kan spela en högst avgörande roll imorgon. Han känns liksom på gång. Som att han är där uppe på toppen snart. Samtidigt vet jag att chansen att han gör en Houdini och försvinner totalt är ungefär lika stor. 


En eventuellt skadefri elva (4-4-2):
Buffon
Cuadrado-Bonucci-Chiellini-Sandro
McKennie-Arthur-Rabiot-Chiesa
Morata-Ronaldo

Jag hade startat med Buffon pga matchens dignitet. Det är ett underläge som ska vändas och det skulle kännas tryggt med lagets kanske största ledare där bak. Szczesny gjorde dessutom inget kalasjobb på Portos 2-0 sist så han kan få vila en CL-match. Om alla i backlinjen i hela så är dom ganska självskrivna. De Ligt kan förmodligen inte starta medan Chiellini förmodligen kan det och Bonucci kom ju in mot Lazio så han borde vara spelklar. McKennie på högerkanten då jag tycker att han gjort sina bästa matcher där och Arthur/Rabiot i Bentans frånvaro. Ramsey gjorde det bra mot Lazio men jag litar inte på honom tillräckligt för en startplats, han kan få komma in och riva runt i en tröttkörd Porto-backlinje. Samma sak gäller för Kulan. 
 

Mikael Noaksson2021-03-08 18:48:53
Author

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid