Lagbanner
Tankar inför Juventus-Empoli och efter CL-lottningen

Tankar inför Juventus-Empoli och efter CL-lottningen

Kvart i nio på lördag kväll är det hemmapremiär för Juventus. Nykomlingarna Empoli kommer på besök och Max Allegris Juventus jagar säsongens första trepoängare. Tankar om detta och om torsdagens CL-lottning hittar ni här nedanför.

Dags att komma igång
Efter söndagens genomklappning mot Udinese har Juventus en hel del frågor att besvara. Hur är det ställt med Szczesny? Hur långt har laget kommit i utvecklingen under Allegri? Och hur vill han spela egentligen, denne Allegri? Det 4-4-2 som entrade gräset i Udine, med spelare som Chiesa, Locatelli och Ronaldo på bänken, lär ju knappast vara den tilltänkta startelvan på lite sikt. På det hela taget hade premiärmatchen väldigt mycket försäsongsstämning över sig, lite som det riskerar att bli i upptakten av en säsong som följer på ett stort mästerskap. Många tongivande spelare låg väl helt enkelt efter lite i träningsschemat och det avspeglade sig inte bara på startelvan, utan också på matchbilden ch dess två vitt skilda halvlekar. Även om jag ofta imponerats av Luca Gottis lag så har de precis förlorat sina två bästa spelare, Rodrigo De Paul och Juan Musso, och riskerar att gå en prövande omställningssäsong till mötes. Säsongen får utvisa hur pass svagt detta poängtapp var, men min gissning är att det var riktigt svagt. Ett strömlinjeformat och sparvhöksdistinkt Juventus hade full kontroll i första halvlek, men flöt helt ut i konturerna och lossade i alla möjliga fogar under andra halvan av matchen. I min värld säger en sådan matchbild väldigt mycket om lagets fysiska status och inte supermycket om deras möjligheter till att göra en bra säsong. På lördag, mot ett annat potentiellt bottenlag är det däremot hög tid att få upp lite styrfart på Juventusskutan. Där hoppas jag att vi får se mer av en A-lagsuppställning och framförallt en mer helgjuten prestation, kanske rentav något som kan ge oss en föraning om vad vi ska vänta oss av säsongens Juve. Säsongen har trots allt börjat nu.

Kommer Ronaldo till spel?
Hela sommaren har ryktesfloran gjort gällande att Cristiano Ronaldo letat efter en väg bort från Juventus. Det har hela tiden tett sig i princip omöjligt och känns egentligen fortfarande ganska osannolikt. Ändå har ryktesspridandet fått en rejäl skjuts de senaste dagarna, dels i och med att Mbappés potentiella flytt till Real Madrid aktualiserats och dels eftersom Harry Kane gått ut och svurit sin trohet till Tottenham inför säsongen som kommer. Dessa händelser har givit luft åt rykten som placerat Ronaldo i PSG som ersättare till Mbappé respektive i Manchester City som alternativ till Harry Kane-värvningen. Så, hur blir det egentligen Cristiano? Får vi se dig på lördag, får vi se dig igen överhuvudtaget? Min gissning är att vi kommer se Ronaldo en hel del under säsongen som kommer. Det är förvisso kittlande övergångsfantasier, men hur mycket olja det än finns på arabiska halvön så känns det fortfarande som att väldigt mycket måste gå i lås väldigt snabbt för att något av detta ska bli verklighet. Ingen av flyttarna känns heller riktigt logisk i min värld och återigen tror jag att Ronaldos monsterlön blir en bromskloss i förhandlingarna. Å andra sidan, jag kände mig betydligt säkrare på hans framtid för bara ett dygn sedan och personligen ser jag gärna att Juve och Ronaldo går skilda vägar nu, allra helst om det är avd Ronaldo själv vill. Marknaden snurrar snabbt nu och det vore dumt att utesluta något. Sjukare saker har hänt.

Spännande CL-lottning
Juventus lottades med Chelsea, Zenit och Malmö FF i höstens Champions League-gruppspel. En rolig lottning tycker jag, med en stark rysk doft och ett svenskt körsbär på toppen. Att ställas mot regerande mästarna Chelsea blir såklart inte lätt, men känns heller inte helt omöjligt, rent spontant. Londongänget har verkligen hittat ett vägvinnande spel under Thomas Tuchel, så det ska bli spännande att se Allegri gnugga geniknölarna ordentligt för att slå hål på tyskens bygge. I skuggan av tungviktarmötet mellan Ronaldos friare, Manchester City och PSG, blir naturligtvis detta en av höstens verkliga läckerbitar för CL-publiken. Kul också att återigen få se Juventus spela mot Malmö. Sist det begav sig, med Juventus iklädda ljusgröna tredjeställ en höstruggig malmökväll 2014,  slutade det med att vi ett halvår senare tog oss hela vägen till final, så kanske kan man se det som ett gott omen. Zenit bör såklart städas av i slutändan, men jag skulle inte räkna med att det blir enkelt. Östeuropeiska lag i allmänhet och kanske ryska lag i synnerhet, brukar ju som bekant kunna bjuda på en och annan jabb mot de stora under gruppspelet. Till syvende och sist är det dock en grupp vi absolut bör ta oss vidare från, men jag tror det blir svårt att vinna den med tanke på hur starka Chelsea ser ut just nu.

Gli undici
Så, åter till lördagens stora happening. Låt oss ponera att Ronaldo fortfarande tillhör Juventus vid avspark. Visst vore det i så fall jättekul att få se en frontlinje med honom till vänster, Dybala centralt och Chiesa i den högerytterroll som Allegri helt korrekt pekat ut som hans starkaste position? Därutöver ser jag gärna ett mittfält där Bentancur håller ställningarna defensivt, Locatelli kutar och… ja, vem mer ska egentligen spela innermitt? Ramsey har skadat sig igen, Arthur ser ut att missa och Rabiot är också tveksamt startande. McKennies framtid i Juventus ser allt annat än säker ut just nu, så en start för honom på lördag skulle göra mig högst förvånad. Gazzetta dello Sport förnekar sig inte alls, utan föreslår djärvt Bernardeschi i en mezzala-roll. Och tja, varför inte? Allegri gillar uppenbarligen Fede och även om det aldrig riktigt gått i praktiken så känns det som att Berna med rätt vägledning skulle kunna transformeras till en ganska giftig påfyllande innermittfältare. Om Rabiot hinner bli spelklar tar jag hellre honom alla dagar i veckan, men annars kan Bernardeschi gott få testa. Bakåt finns ingen anledning att förändra något jämfört med premiären. Szczesny har gjort alldeles för många fina insatser för oss genom åren för att bli ifrågasatt på det sätt han blivit efter sin, visserligen mycket svaga, premiärinsats. Mycket vatten ska flyta genom Po innan Perin ens ska diskuteras som förstekeeper i Juventus, det är åtminstone min åsikt. Möjligen vore det värt att spela Cuadrado som högerback för att verkligen sätta offensiv prägel på matchen, men jag tror fortfarande att Allegri, klokt nog, kramar lite för hårt kring handbromsen i detta skede av säsongen för att välja den lösningen. Min föreslagna startelva blir således:

Szczesny
Danilo-Bonucci-de Ligt-Alex Sandro
Locatelli-Bentancur-Bernardeschi
Chiesa-Dybala-Ronaldo

Matchen, som alltså har avspark 20.45 på lördag kväll, tror jag slutar 3-0 till Juventus.

Forza Juve!

Hugo Olsson2021-08-26 19:35:11
Author

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid