Lagbanner

Tankar inför Napoli - Juventus

Juventus besöker Stadio Diego Armando Maradona för att möta ett krisande Napoli på lördag kväll. Pirlo ställs mot sin gamle bodyguard Gattuso för första gången i ligan. Om han vinner är risken stor att hans vän förlorar jobbet.


Napoli har stått för en ojämn säsong. De parkerar just nu på en sjätteplats i ligan och åkte ur coppan mot Atalanta i tisdags. De förlorade supercoppa-finalen mot Juve men är fortfarande kvar i Europa League. Personligen tycker jag dock att Napolis så kallade kris är något överdriven då laget trots allt bara är tre poäng ifrån en CL-plats, och det med en match i hand. Men Neapel är Neapel och ADL är ADL. Pressen på Gattuso har på något sätt skruvats upp till 11 och många spår att hans dagar är räknade vid en förlust mot Juventus.

Rhino har också några riktigt tunga avbräck att deala med då en hel backlinje saknas i Ghoulam, Koulibaly, Manolas och Hysaj. Dessutom är klubbens mesta målskytt någonsin, Mertens, långtidsskadad.

I Juventus är skadeläget något bättre, även om det är långt ifrån optimalt, då Pirlo får klara sig utan Dybala, Bonucci och Arthur. 

Juventus har bara släppt in ett mål på de senaste sju matcherna och försvaret har äntligen börjat formas till det betongfundament vi förväntar oss av Bianconeri. Det ska bli intressant att se om Pirlo behåller den mer återhållsamma taktik som burit frukt i de senaste matcherna, eller om han återgår till ett offensivare spel där vi äger bollinnehavet. Napoli är dock ett bollskickligt lag som gillar att föra spelet, samtidigt som Pirlo bör ha respekt för deras farliga omställningar. Därför blir jag inte förvånad om vi återigen får se ett reserverat och cyniskt Juventus på lördag.

Frågor inför matchen:

Hur påverkas matchen av klubbarnas rivalitet?
Pirlo och Gattuso må vara gamla vänner men Juventus och Napoli är det verkligen inte. Rivaliteten var som hetast när Napoli utmanade om titeln och när Juve knöt till sig Higuain och Sarri. Matcherna har sedan dess kännetecknats av hetsig stämning både på och utanför planen, där en seger mot Juventus har motiverat Napoli mer än något annat. I och med den uppskjutna matchen i höstas blossade nya konflikter upp. Kommer detta att återspeglas på planen, och vilka kommer i så fall att vinna på detta?

Kan Napolis backreserver hantera Juves stjärnanfallare?
Det känns som en klar fördel för Ronaldo och co att ställas mot Napolis tredje och fjärde mittbacksval. Kan Maksimovic och Rhamani stoppa skytteligaledaren tillika världens meste målskytt genom alla tider, understödd av Morata, Chiesa och Cuadrado?

Blir det Juventus som “sparkar” Gattuso?
En vinst mot Juventus innebär troligtvis att Gattuso säkrar sin anställning tillfälligt. I italiensk media råder dock konsensus om att Rhino lever på lånad tid och att ADL redan jagar ersättare. Ska det bli vännen och radarpartnern Pirlo som sätter den avgörande dolkstöten för Gattusos tid som Napolitränare?

Preliminära startelvor:
Napoli: Ospina - Di Lorenzo, Maksimovic, Rrahmani, Mario Rui - Elmas, Demme, Zielinski - Lozano, Petagna, Insigne
Juventus: Szczesny - De Ligt, Chiellini, Danilo - Cuadrado, McKennie, Rabiot, Bentancur, Chiesa - Morata, Ronaldo

Adam Yngvesson2021-02-11 23:50:31
Author

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid