Lagbanner

Tre tankar inför Juve-Verona: Trots skadorna - bara vinst som gäller

Med åtta poäng efter fyra omgångar har Juve en fullt acceptabel position i Serie A-tabellen för att vara så här tidigt på säsongen. Men efter poängtappet mot nyuppflyttade Crotone vore allt annat än tre poäng ett misslyckande för Den gamla damen i hemmamatchen mot Hellas Verona på söndag kväll. Med tanke på skadesituationen lär uppgiften inte bli lätt, men antagligen desto mer intressant att följa. Nedan följer några av mina tankar inför denna viktiga match.

Med Morata mot nya mål?
Med tre mål på de två senaste matcherna är den framtill nyligen förlorade, nu återfunne, juvesonen Alvaro Morata lagets hetaste spelare. Cristiano Ronaldo är enligt de senaste rapporterna fortfarande Covid-19-positiv och ser inte ut att bli spelklar till söndagens holmgång mot Verona. Paulo Dybala är tillbaka från sin skada, men verkar av förståeliga skäl ha en bit kvar till toppformen och det är nog tveksamt om det finns 90 kvalitetsminuter i hans kropp i nuläget. Således faller ånyo ett tungt målskytteansvar på den reslige spanjorens axlar. Precis som jag skrev efter CL-vinsten i veckan har Morata varit överraskande klinisk under säsongsinledningen, förhoppningsvis blir det mer av samma vara mot de blågula från Romeo och Julias hemstad. De ”enkla” mål han bidrar med är guld, kanske rent av ligaguld, värda för ett lag som fortfarande håller på att hitta fram till sin spelmodell.

Nygamla dräkter – vårt märke gör comeback
Kanske inte årets mest relevanta inför-match-tanke, men ändå. Mot Verona kommer Juve spela i en omarbetad variant av det rosa bortastället från säsongen 2015-16. Det är en del av ett samarbete mellan Adidas och artisten Pharrell Williams märke Humanrace där några klassiska ställ omdanats i en mer pastell-och-vattenfärg-inspirerad tappning. Ganska coola dräkter tycker jag personligen, men framförallt innebär det att vi kommer få se juvespelarna med något som åtminstone mycket tydligt påminner om vårt klassiska svartvitrandiga märke på bröstet. Kul och lite nostalgiskt, känner jag, som nog aldrig kommer betrakta vår nuvarande logotyp som Juventus (alltså laget och inte företaget) riktiga märke.

Hur tacklar Pirlo skadekrisen?
Skadekris och skadekris kanske ni tänker, men jag tycker ändå att man får kalla det för det. Med Chiellini, de Ligt och Ronaldo borta går det absolut att argumentera för att vi saknar tre av våra fyra bästa spelare (även om jag personligen fortfarande håller Bonucci högre än de Ligt och det är svårt att veta riktigt var Giorgio står nu för tiden). Som nämndes ovan är den givne fjärde medlemmen i kvartetten, Paulo Dybala, dessutom precis återkommen från rehabrummet. Chiesa är avstängd, McKennie fortsatt coronadrabbad och Alex Sandros återkomst dröjer längre än vad man först befarade. Pirlo har en tuff nöt att knäcka här och det ska bli intressant att se hur han formerar laget. I alla lägen lär han ge mer speltid åt Kulusevski. Inget ont som inte för något gott med sig, antar jag.

3 poäng är ett måste – låt laguttagningen bli därefter.
Efter fyra spelade omgångar, och trots att vi fick en trepoängare gratis när Napoli inte dök upp, ligger Juventus redan fyra poäng bakom Milan i serietoppen. Truppens fysiska status, Pirlos ovana i coachingrollen och den helt obefintliga försäsongen är alla förmildrande omständigheter och argument för att sitta ner i båten åtminstone några veckor till. Scudetton utdelas som bekant inte på länge och många formtoppar, dippar, avgörande misstag och stormatcher kommer hinna sätta sin prägel på tabellen innan dess. Det betyder dock inte att vi har råd att pröva oss fram hur länge som helst. Mot Verona, som likt Juve blandat och gett lite än så länge, är allt annat en tre poäng en smärre katastrof. Laguttagningen behöver återspegla detta. I klarspråk betyder det: Ta inte ut Portanova (det är hårt mot en ung spelare som i princip bara fått en chans, men om man verkligen inte klarar av att hantera Crotones mittfält så måste Juve åtminstone för stunden söka andra lösningar) och fundera en extra vända på om Frabotta ska vara med. Den senare har verkligen stått för en del fina insatser i säsongsupptakten, men förblir ett väldigt oprövat kort.

Jag tycker verkligen att det är kul att Pirlo vågar experimentera lite med unga italienska spelare och jag är helt för klubbens ambition att sänka medelåldern i truppen. I det ingår så klart att spelare som inte är färdiga fullblodsproffs måste ges chansen och även få misslyckas. Just mot Verona och just på söndag kväll är dock inte rätt tid och plats. Pirlo behöver arbetsro och jag tror att han enklast skaffar sig det genom att luta sig mot rutinen i truppen. Låt Danilo och Cuadrado fortsätta på varsin kant och låt hemskt gärna Ramsey avanceraa på den fina väg han slog in på i veckomatchen. Jag tycker också att Dybala, som ju faktiskt allt mer börjar tillhöra det gamla gardet i denna trupp, ska få vara med från start och få ta ansvar även om han inte orkar 90 minuter. 4-3-3-formationen fungerade fint senast, framförallt för att den gjorde ytorna centralt då motståndarna ställde om betydligt mindre, så jag ser gärna att Pirlo fortsätter med den. Så om jag fick vara Mister för en dag skulle jag ta ut följande elva:

Szczesny
Cuadrado-Bonucci-Demiral-Danilo
Arthur-Bentancur-Ramsey
Dybala-Morata-Kulusevski

Det här tremannaanfallet är så klart mindre konventionellt än då Chiesa hade Dybalas plats, då den argentinske bolltrollaren knappast är någon ytter, så om man vill kan man också betrakta det som mer av ett 4-3-1-2, med Kulusevski opererandes som ettan strax bakom, och gärna påfyllandes i löpningar på utsidan om, det mer centrala anfallsparet. Hans snabbhet och utmanande av motståndarbackarna blir än viktigare utan Chiesa, eftersom Dybala inte är ett djupledshot på samma sätt.

Kom gärna med egna tankar om startelvan eller situationen i stort i kommentarerna. Forza Juve!

UPPDATERING: På Pirlos presskonferens inför matchen bekräftades att Weston McKennie nu är negativ för Covid-19. Således ser han ut att finnas med i matchtruppen, men enligt Pirlo kommer han i så fall att starta på bänken.

Hugo Olsson2020-10-23 13:17:00
Author

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid