Lagbanner

Tre tankar inför Roma - Juventus: Om Morata, Pirlo och Dejan

Efter en befriande 3-0-seger i premiären mot Sampdoria hemma i Turin väntar nu en klurig bortamatch mot Roma för Andrea Pirlos och hans rekonstruerade Juventus. Här är tre funderingar inför vad som förhoppningsvis blir en till rolig match på söndag kväll.

Den fantastiska forwardsfarsfinalen
Har ni hängt med i svängarna under veckan som gått? Om inte kan jag ge er en snabb uppdatering. Precis allt var klart för Edin Dzekos övergång till Juve, innan övergången gick på grund till följd av ersättaren Arek Miliks kollapsade romaflytt. Juve vände sig då till Álvaro Morata som, genom en helt ofattbar kedjereaktion letade efter en väg bort från Atletico Madrid efter att ha blivit värvad tidigare under sommaren. Detta då Luis Suarez, som enligt samstämmiga uppgifter var klar för Juventus en vecka tidigare, nu skulle skriva på för de polkagrisrandiga från Madrid. Av någon oklar anledning valde uruguayanen ändå att skriva det italienska medborgarskapsprov som krävdes för att en övergång till Juve skulle vara aktuell, trots att denna övergång redan runnit ut i sanden. Ungefär samtidigt som Morata landade i sin gamla hemstad i norra Italien uppdagades det att Suarez troligtvis hade fuskat på sitt italienskaprov, ett klavertramp vars följder ännu är osäkra. Hur som haver har Morata återigen Juves nummer nio på ryggen och i sin första match för Juventus kan han på söndag ställas mot, ja vem då? Edin Dzeko, naturligtvis. Komplexiteten hos denna förvecklingskomedi hade fått Tarantino att buga.

Helt ärligt tycker jag inte att det hade kunnat bli bättre. Morata är en utpräglad lagspelare som kan ta löpjobbet bredvid Ronaldo och Dybala. Denna duo, med sitt lite mer skeptiska förhållningssätt till försvarsarbete, kan stå för målen och briljansen. Morata, som jag minns som en mycket ödmjuk lagspelare, kan istället riva, slita, vinna nickdueller och kort och gott få laget att sitta ihop. Dessutom är han hela sex år yngre än de ovan nämnda alternativen Dzeko och Suarez och har en i juventuskretsar mycket väldokumenterad och uppskattad förmåga att avgöra stora matcher. Priset känns kanske i mesta laget, men vad fasen? Välkommen hem Morata!

Första riktiga testet för Pirlo
Förbered er på att Pirlos första ”riktiga” test kommer äga rum cirka tolv gånger denna säsong. Om det inte är Barca på Camp Nou som är det riktiga testet, då är det minsann att hålla uppe intensiteten i efterföljande hemmamatch mot Spezia som är det. Men jag tycker att det finns fog för att tala om Roma borta som mer riktigt, och inte minst mer först, än vad de flesta kommande pretendenter kommer vara. Premiären var, vilket redan är väldokumenterat här på sidan, ett riktigt fyrverkeri till presentation inte bara från Pirlos sida, utan även från flera spelare. Helt utan att ringakta den ärevördiga fotbollsinstitutionen Sampdoria måste vi dock förbereda oss på att Roma i Rom blir något annat. Jag är otroligt spänd på att se hur Pirlo hanterar utmaningen. Kommer han att fortsätta med trebackslinjen, till exempel? Jag gillade hur formationen fungerade i premiären, inte minst hur bra innermittfältarna involverades i anfallsspelet. Förhoppningsvis vågar de attackera även denna match med samma entusiasm.

Fortsatt förtroende för Kulusevski?
Han gjorde mål i sin debut. Den svenske 20-åringen gjorde mål i sin debut för Juventus. Det känns som en hallucination. Men än är inget vunnet. Kulu, likt Pirlo, kommer behöva klara många prov innan han bevisat sig värdig i Juventus ögon. Truppen är fortfarande lite decimerad, så det känns rätt sannolikt att nästa kommer redan nu på söndag. För er som såg Samp-vinsten på Cmore är det troligare att ha lyckats undgå att Juve spelar i svartvitt än att Mattias Concha skulle vilja se Dejan i en mer rättvänd roll. Jag kan också köpa det, och skulle gärna se honom ute till höger framöver, men tror nog mer på en fortsättning bredvid CR på topp så länge Dybala är indisponibel och fram tills Morata funnit sig till rätta. Forza Dejan!

Gli Undici
Jag hoppas Pirlo fortsätter med 3-5-2-systemet på söndag. Det såg fritt flytande och härligt strukturerat ut på samma gång. Några barnsjukdomar kunde man ana, absolut, men inte mer än vad som känns helt rimligt i detta skede av säsongen. För min del är Demiral ett givet val bredvid Chiellini och Bonucci i en match av den här digniteten. Alex Sandro ser fortsatt ut att vara skadad och här ser jag helst att Juve väljer De Sciglio. Frabotta lyckades med sitt driv och sin entusiasm vinna över mig efter en nervös inledning i förra matchen, men är ett alldeles för osäkert kort, trots allt. Med den defensiva balans detta skulle medföra, ser jag sedan gärna att innermittfältet befolkas av Bentancur, Rabiot och Arthur. McKennie gjorde en urstark debut och Ramsey spelade också väldigt bra senast. De får gärna medverka som inhoppare, men mot Roma vill jag se den bästa elvan från start. Det betyder i nuläget även Cuadrado till höger samt Ronaldo och Kulusevski på topp, vilket ger elvan följande utseende:

Szczesny
Demiral – Bonucci – Chiellini
Cuadrado – Rabiot – Bentancur – Arthur – De Sciglio
Ronaldo – Kulusevski

Matchen spelas 20.45 på söndag, på Stadio Olimpico. Den går att se på Cmore och jag tippar på en svartvit uddamålsseger, varför inte 1-2?

Forza Juve!


 

Hugo Olsson2020-09-25 09:59:00
Author

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid