Lagbanner

Tre tankar inför Roma-Juventus: Sexpoängsmatch i Rom

20:45 ikväll sparkar Juve och Roma igång en mycket viktig match. Vid seger får Juve kontakt i sin jakt på europaspel, vid förlust stärker Roma sina aktier betydligt.

Vägskälsmatch
Trots det 15 poäng saftiga poängavdraget är Juventus med i matchen om europaplatserna när Serie A välkomnar mars. Med en match till godo och sju poäng upp till sjätteplacerade Atalanta är det dock sannerligen inte läge att ge bort några poäng i onödan. Att då ha en bortamatch mot Roma på schemat är naturligtvis kittlande. Vid ett nederlag finns risken att helt tappa den styrfart laget arbetat upp med hjälp av de senaste veckornas fina resultat. Samtidigt kan en vinst ge ordentlig kontakt i tabellen och en självförtroendeinjektion i form av att besegra rivalerna borta vore så klart utmärkt för Allegris hårt prövade manskap. Det är med andra ord den sorts utmaning man måste älska om man vill iklä sig de historiedrypande zebraränderna. En hel säsong avgörs såklart inte under en enskild kväll, men vissa matcher kan likväl få enormt stor inverkan på den. Detta är en sådan. 

Bra tajming att möta Roma?
Ja, undra om det inte är det? Vargarna från huvudstaden har tagit fyra poäng på sina senaste tre seriematcher där motståndet utgjorts av - håll i er nu - Lecce, Verona och Cremonese. Darrar ni, juventini? Inte? Mourinho är avstängd efter ett uppträde i matchen mot de sistnämnda och så sent som i torsdags lyckades man kravla sig levande genom ett tajt dubbelmöte med Red Bull Salzburg efter att ha förlorat första matchen. Om vi fortsätter tänka i termer av vägskäl och säsonger - skull en förlust här kunna sätta Romas ligaambitioner i ordentlig skälvning? Avståndet i tabellen är för närvarande nio poäng mellan oss och dem, men en trepoängare i rätt riktning på det och Juve skulle kunna närma sig Roma-ryggen en bit längre fram i spåret (det är ändå bara Vasaloppet en dag om året) avsevärt. Seger i Rom ikväll och vargjakten kan mycket väl vara öppnad på allvar.

Kärt återseende
Paulo, min Paulo. Du är enormt saknad i Turin. Att se Dybalas framfart i Roma har varit otroligt ambivalent. Å ena sidan glädjen över att se spellusten återvända till den lille magikern, å andra sidan smärtan i faktumet att det sker i Roma och med den smärtan också våndan: var det rätt att släppa honom? Jag börjar nog så sakteliga landa i att det trots allt var det. Paulo får återigen chansen att visa hela världen vilken jävla spelare han är. Men han håller inte på att bära Roma mot någon scudetto och med den lön det var snack om i Juve så hade det ju varit just scudetton som blivit kravet på honom. Juve och Paulo hade kanske nått vägs ände, helt enkelt. Som den juventuslegendar han är unnar jag honom en nytändning i karriären. Med det sagt: det blir inte roligt att se Paulo i motståndarlaget ikväll och just ikväll unnar jag honom noll och inget. Längre än så har jag ändå inte kommit i sorgearbetet. 

La Gazzetta dello Sport förväntar sig följande startelvor:
Roma (3-4-2-1): Rui Patricio - Mancini, Smalling, Ibañez - Zalewski, Matic, Cristante, Spinazzola - Dybala, Pellegrini - Abraham
Juventus (3-5-2): Szczesny - Danilo, Bremer, Alex Sandro - Cuadrado, Rabiot, Locatelli, Fagioli, Kostic - Di Maria, Vlahovic

Jag känner mig upplyft av den fina derbysegern förra helgen och tippar på 0-1 till Juve. Det känns upplagt för en Allegri-kupp på något vis. Således väntar jag mig en tillknäppt match där Juve knappast imponerar men kanske ändå lyckas sno med sig tre tunga hem till Piemonte.

Hugo Olsson2023-03-05 11:12:42
Author

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid