Lagbanner
Tre tankar inför Torino-Juventus

Tre tankar inför Torino-Juventus

Påskaftonens Derby della Mole blir inledningen på säsongens slutspurt. För Juventus del gäller det att besegra Torino, dels för att behålla greppet om Turin, men kanske framförallt för att ta ett första betydelsefullt steg mot Champions League-spel kommande säsong.

Scudetton är körd - vad gör vi nu?
Scudetton är, i och med debaclet mot Benevento, helt och hållet ouppnåelig. Det öde som i ett par veckor verkat så gott som ofrånkomligt beseglades slutligen i en svartvit hemmainsats där alla Juventus största problem under Pirlo ställde sig på led. Visst, lag har tappat större försprång än det tio poängs gap Inter nu har ner till Juve, men alla som har sett antingen Inter eller Juventus spela den senaste tiden vet att det inte kommer hända i det här fallet. Inter går som tåget, de har nått dit de hela tiden velat komma under Conte och spelar med övertygelse, kvalité och rent industriell konsekventhet. De kommer helt enkelt inte att tappa detta till ett Juve vars spelare knappt vet vilken formation de spelar. Så vad gör man i det här läget? Det är ju en ganska vanlig situation för de allra flesta lag egentligen, att man med tiotalet matcher kvar av säsongen inte kämpar om någon titel. Men vi juventini har varit otroligt lyckligt förskonade ifrån detta under det senaste decenniet. För mig känns det som att tiden då det var lönt att sparka Pirlo är förbi. Istället har han nu en sista och ganska fin chans att bevisa sitt värde som tränare med något mindre press på sig. Jag hoppas såklart att han tar den, så att nästa säsong slipper bli ett tredje “år noll” i följd. Framförallt handlar nu upploppet av serien om att ta sig i kragen, påminna sig om vilket märke man har på bröstet och hindra det fria fall laget befann sig i innan landslagsuppehållet. Annars riskerar man att missa nästa säsongs Champions League, vilket skulle bli förödande både för våra möjligheter att attrahera nyförvärv till sommaren och för de redan hårt pressade bankböckerna.

Disciplinära problem ställer till det
Även detta har vi varit fantastiskt väl förskonade från de senaste nio säsongerna. Med några få undantag har Juventus spelare skött sig högst professionellt vid sidan av planen och gett sig själva bästa möjliga förutsättningar att leverera titlar på densamma. Men inför morgondagens derby saknas Dybala, Arthur och McKennie då de har brutit det italienska covid-protokollet genom att gå på en middag med, enligt uppgifter, omkring tio personer hemma hos amerikanen. För mig känns det som helt rätt steg av klubben att lämna spelarna hemma efter en sådan demonstration av bristande professionalism. Visserligen sätter det ett redan decimerat lag (Buffon är avstängd och Demiral och Bonucci saknas på grund av covid) i en än tuffare sits, men den skulden ligger i mina ögon helt och hållet på spelarna i fråga. I förlängningen skapar det även frågetecken kring Dybalas redan mycket osäkra framtid i klubben. Personligen hoppas jag fortfarande innerligt att Juve och den lille konstnären lyckas förhandla sig runt sina skilda uppfattningar om argentinarens värde, men en sådan här tabbe efter flera månaders skadefrånvaro, i ett så här viktigt skede av säsongen, lär knappast stärka Dybalas förhandlingsposition.

Oavsett läget - derbyt måste vinnas
Hur svårt det än är att ta ut ett vettigt lag och hur frustrerande det än är att ha tappat kornet på Inter, så måste Juventus likväl bara vinna den här matchen. Torino går igenom en mycket svår säsong och denna påskaftonsmatch är ett utmärkt tillfälle för Den gamla damen att inleda slutfasen av säsongen på bästa sätt, med att platta till sin lokalrival och ta tre poäng. Juventus har varit väldigt segerrika i de senaste säsongernas upplagor av Derby della Mole och jag hoppas att de fortsätter på det spåret i morgon. Och oavsett omständigheterna förblir det en stor tillfredsställelse att vidmakthålla den lokala dominansen. Förhoppningsvis får machen ordentlig derbykaraktär och blir ett tillfälle för vad som på sistone sett ut som elva disjunkta spelare att enas som lag och betvinga de vinröda antagonisterna som ett ordentligt lag.

Gli undici
Med tanke på att Chiellini lämnade det italienska landslaget med en känning i vaden tvivlar jag på att Juventus försvarsnestor kommer spela från start mot Toro. I brist på andra alternativ ser jag därför gärna att Alex Sandro flankerar de Ligt i mittförsvaret samt att Danilo och Bernardeschi spelar till höger respektive vänster om dem. Jag väljer Danilo framför Cuadrado då det annars känns som att balansen i backlinjen blir alldeles för offensiv. På mitten hoppas jag få se Chiesa, Rabiot, Bentancur och Cuadrado, med Ronaldo och Morata framför sig. Kulusevski bidrar alldeles för lite till någon egentlig slutprodukt i nuläget för att väljas framför Cuadrado som jag ser det. Min föreslagna startelva blir alltså som följer:

Szczesny
Danilo-de Ligt-Alex Sandro-Bernardeschi
Cuadrado-Bentancur-Rabiot-Chiesa
Ronaldo-Morata

Jag tror att vi får se en resultatmässig repris på höstens derby och tippar på 1-2 till Juventus.

Forza Juve!

Hugo Olsson2021-04-02 22:21:12
Author

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid