Lagbanner
2021-05-02 18:00

Udinese - Juventus
1 - 2

Udinese – Juventus 1 – 2: Ronaldo gör det Ronaldo gör
Sent avgörande på Stadio Friuli.

Udinese – Juventus 1 – 2: Ronaldo gör det Ronaldo gör

Tidigt underläge, få målchanser och en vinst som satt väldigt långt inne. Tre hyperviktiga pinnar i kampen om CL-platserna och en Ronaldo som hade det kämpigt fick sista ordet återigen.

Matchen
Juventus inledde matchen med mest boll och det var tydligt att Udineses matchplan inledningsvis var att ligga rätt i positionerna och täppa till främst centralt.
Den matchplanen skulle definitivt inte ändras efter den 10:e minuten när Udinese tog ledningen. McKennie drog på sig frispark och medans Juventus väntade på ett inlägg så satte De Paul påpassligt igång spelet med en enkel passning till en ensam Molina som tryckte in bollen lågt. Sömnigt agerande av Juventusspelarna som inte har koll på Molina.
Efter målet så ägde Juventus mycket boll på offensiv planhalva utan att kunna tränga igenom centralt i banan. Udinese låg rätt i positionerna och kändes trygga med att låta Juventus hålla i bollen. Anfallen kom främst genom kanterna men Udineseförsvaret hade inga problem att nicka undan det mesta.
 
I andra halvlek så öppnade det upp sig mer ju längre matchen pågick och spelet blev mer böljande. Det var tydligt att motståndarcoachen Gotti instruerade sina offensiva spelare att ligga längre fram i banan för att dra iväg vid bollerövring. När både Bentancur och McKennie hamnade ur position så skapades stora hål på mittplan och Udinese kom ofta i bra kontringslägen med många man. Lyckligtvis så kunde man inte konvertera dessa lägen till hundraprocentiga målchanser.
Andra halvlek började gå mot sitt slut och ännu ett poängtapp för Juventus i en match som kändes väldigt signifikativt för hur bortamatcherna sett ut denna säsong. Intetsägande kollektiva insatser som oftast räddas upp av individuella prestationer och det skulle inte bli annorlunda denna gång heller. I den 82:a minuten fick Juventus frispark i ett bra läge och Ronaldos skott blockerades med en hands från De Paul och domaren tvekade inte att blåsa för straff. Ronaldo borrade tvärsäkert in bollen längst backen i vänsterhörnet. Strax innan 90 kom också avgörandet när Rabiot med en fin bolltransport från mittplan med ett långt inlägg mot bortre stolpen hittade Ronaldo som mötte med pannan och nickade in sitt 27:e ligamål för säsongen.
Juventus räddas ännu en gång av Ronaldo som utöver målen inte hade någon vidare match, men vad gör det när man både vänder och avgör och det märktes i hans måljubel att mycket frustration släpptes i och med detta, i alla fall tillfälligt.
Väldigt välbehövlig vinst i jakten mot CL-platserna samtidigt som både Atalanta och Napoli tappade poäng.

Tankar efter matchen

Inte många matcher kvar

Det är nu fyra omgångar kvar med ett riktigt getingbo där Juventus, Atalanta, Milan, Napoli och Lazio ska göra upp om de kvarvarande tre CL-platserna.
Bägge Milanolagen kommer på besök i de sista kvarvarande hemmamatcherna och bortamatcherna består av resor till Sassuolo samt Bologna i den sista matchen. Släng därtill in en cupfinal mot Atalanta innan den allra sista omgången.
Inga promenadmatcher direkt och med tanke på Juventus hackiga spel så lär det behöva slitas för poängen. Hursomhelst så står vi inför en rafflande säsongsavslutning och topp 4 är bara ett måste för Juventus. Det är nog inte många som ens vågar tänka på vad det skulle innebära att missa Champions League till nästa säsong så vi låter bli i att spekulera kring det.

Vart är desperationen?
Ronaldos dubbla baljor ger tillfällig arbetsro till laget och framförallt Pirlo men rubrikerna hade kunnat se väldigt annorlunda ut vid förlust. Även om spelet hackar så behöver laget vara påslaget från start, spelarna uppträder som att allt i slutändan kommer lösa sig ändå och tar egentligen bara i när tiden börjar bli knapp. Denna gång så löste det sig men det hade lika gärna slutat med förlust eller poängtapp vilket har inträffat flera matcher denna säsong.
Laget behöver agera mer självklart och målmedvetet i de resterande matcherna för att säkra CL-spel, vinna cupen och ta nya tag inför nästa säsong.


Spelarbetyg
Betygsskalan går från 4–9, gränsen för godkänt går vid 6.

Szczesny: 6
Hade knappt något att göra i en match som inte bjöd på många klara målchanser.
Kunde agerat aningen bättre vid målet men det är ett hårt skott som smiter in.

Alex Sandro: 6,5
Blandade och gav, företagsam i vissa dribblingaktioner med mixad leverans på inlägg och inspel. Ibland felpositionerad defensivt men följer med upp bra vid anfall.

Bonucci: 6
Hade det tufft mot Okaka i duellspelet men släpper inte igenom så väl mycket trots det.
Påminner om dusterna som han brukar ha mot Duvan Zapata. Passningsspelet inte optimalt men bryter i alla fall mönster med sina långa uppspel mitt i banan som dock inte alltid hittar rätt.

De Ligt: 7,5
Felfri, satte i princip inte en fot eller panna fel. Stabil insats och Juventus spelmässigt bäste spelare.

Danilo: 5,5
Syntes inte så mycket i första halvlek då Udinese sällan kom fram genom vänsterflanken. Mer involverad i andra, bra fysiskt i vissa dueller men lite för många felpass och bolltapp. En av hans mer anonyma insatser denna säsong.

Bernardeschi: 6,5
Såg spelsugen och alert ut. Fixade flera frisparkar och hörnor. Inga aktioner som stack ut men intentionen och rörligheten går inte att ifrågasätta.

McKennie: 6 (ut 84’)
Drog på sig väldigt många frisparkar och borde ha träffat mål efter en slängnick på hörna i första halvlek. Nyttig med sitt löpande och arbetsinsats i vanlig ordning men hamnar ibland lite väl långt ut på kanten som lämnade luckor i mitten vid kontringar. Behöver jobba på sin grundteknik vid bolltoucher och passningsspel.

Bentancur: 6,5 (ut 59’)
Inte lika statisk som han brukar vara då han bitvis transporterade boll på ett bra sätt mitt upp i banan. Bra bollkontroll och bollvinster i vissa lägen men inläggen lämnade mer att önska.

Cuadrado: 7 (ut 84’)
Fixade många frisparkar som han är världsmästare på. Aktiv på sin högerkant i vanlig ordning och känns alltid farlig när han forsar fram. Kunde utmanat mer en mot en men bra insats sammantaget trots slarv och bolltapp i vissa lägen.

Ronaldo: 7,5
Missade passningar, svaga inspel och tendenser att sjunka ner i banan för att hämta boll. Hamnade ofta ute på kanten istället för att befinna sig inne i boxen redo för att hugga.
Upplever nog att han måste göra det mesta själv vilket lämnar laget utan en riktig striker i straffområdet. Inte alls några av hans bättre matcher men Ronaldo gör det Ronaldo gör och avgör matchen på egen hand trots en spelmässigt sämre prestation, därav betyget.

Dybala: 6 (ut 66´)
Inledde matchen ringrostigt med många dåliga förstatoucher och bollar som smiter undan.
Bättre i andra då han ordnade många frisparkar och slog bra inlägg på fasta. Behöver komma in i matchform då hans kreativitet och förmåga att bryta mönster inte kan ersättas av så många i truppen.

Inbytta Kulusevski, Morata, Rabiot och debuterande Correia stack inte ut nämnvärt i sina inhopp. Fin aktion av Rabiot när han drev fram bollen från och assisterade till Ronaldo med ett precist inlägg mot bortre.

Behroz2021-05-03 18:29:00

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid