Lagbanner

Vad står på spel ikväll? Egentligen.

"Sassa brassa mandelmassa, vi vill höra nätet rassla..." Klassisk hejaramsa som lär ha myntats på 1930-talet. Men vill vi verkligen höra nätet rassla...?

Det är dags för retur i Champions Leagues åttondelsfinal, och detta på en fredag, utan publik, och drygt fem månader efter att domaren blåste av den första matchen. Vi lever sannerligen i en märklig tid.

Självklart är det bra att turneringen spelas klart och visst är det en Champions League-titel som står på spel även i år. Men jag skulle ljuga om jag sa att den kändes lika angelägen som tidigare. Årets vinnare kommer naturligtvis bli lika mycket mästare i historieböckerna som dem som vunnit tidigare. Men finalomgångar som i all hast ska stökas undan i enkelmöten under några dagar i Lissabon, utan publik och mitt under pågående silly season, kommer aldrig kunna få samma status som om turneringen hade genomförts "på riktigt".

Om några dagar har vi ett nykorat mästarlag, vars fans säkert kommer veva och uppskatta bilderna när det avgörande målet rasslar in i nätet. Men de kommer också HÖRA när bollen rasslar in i nätet. Och publikens sedvanliga dån kommer vara ersatt av några ekande rop och en och annan svordom från motståndarlagets spelare. Om någon får gräs i näsan under firandet och råkar nysa, så kommer vi höra det också. 

Och efter finalen kommer de vinnande spelarna få lyfta pokalen mot skyn under öronbedövande jubel från... ja, från dem själva. Och deras tränare, materialförvaltare och läkare. Och i Juventus fall från Pavel Nedved och Andrea Agnelli. Visst låter det trevligt, men kommer det fylla oss med adrenalin och eufori? Jag tror inte det. Champions League 2019-2020 är i teorin samma turnering som tidigare. Men i praktiken står mindre på spel.

Fördel: Åker Juventus ut ikväll (vilket jag på förhand bedömer som aningen mer troligt än att de går vidare, om jag skla vara ärlig) kommer det inte ta alls lika hårt som det brukar. Efter en eller två dagar räknar jag i så fall för egen del med att vara helt återställd, till skillnad från de två veckor av ältande och bitterhet som gäller i vanliga fall (och tolv veckor om det sker mot Real Madrid).

Nackdel: Ett avancemang kommer inte alls ge samma rus som det brukar. Så är det. Och skulle Juventus mot förmodan rinna igenom och vinna hela skiten, så skulle jag fortfarande hålla semifinalvinsterna 2015 och 2017 betydligt högre. ?Jag kommer vare sig må illa i eftermiddag eller sova dåligt inatt. Å vad jag saknar det!

Mats Engman2020-08-07 10:41:00
Author

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid