Lagbanner
Il Tridente: Vilka nyförvärv har floppat mest?

Il Tridente: Vilka nyförvärv har floppat mest?

Denna vecka diskuterar panelen vilka nyförvärv som floppat mest, Genoas situation och huruvida Flamini borde få mer speltid eller ej.

Krasic, Cavani, Pinilla, Hernanes, Ilicic... Listan över nyförvärv som överraskat positivt den här säsongen är ganska lång. Men vilka av sommarens nyförvärv har överraskat mest negativt på er?
 
Hampus Nielsen: Listan på floppvärvningar är lång. Det är framförallt i Genoa och Milan som jag tittar. I Genoa har väl i stort sett alla fått en dålig start. Toni, Eduardo, Zuculini, Miguel Veloso. Jag hade högre förväntningar på alla dem. Robinho har inte varit särskilt bra i Milan och han håller helt enkelt inte på den här nivån.


Gustaf Sjöstedt: För att bli negativt överraskad måste man ju för det första ha haft nån slags förhoppning. Där faller exempelvis Adriano, Jimenez och Candreva bort för mig.

En som jag hade trott och hoppats mer på är Brescias Eder. Eder har varit en pålitligt målskytt i Serie B ett par säsonger och jag hade nog förväntat mig lite mer av honom med spelare som Caracciolo och Diamanti runt sig. Succén har dock inte varit i närheten av att slå in och brassen kan inte längre vara säker på att få starta för Iachini. Man måste dock komma ihåg att Eder fortfarande är ung och mycket väl kan visa sig vara en riktigt bra värvning för Brescia.

Även Maccarone hade jag lite högre tankar om. Till hans försvar skall ju dock en del andra nyförvärvs formtoppar framföras. Det har varit trångt i Palermos anfall och Maccarone har mest fått operera från bänken.


Magnus Sundberg: Även om jag visste om Adrianos alkoholproblem och depressioner så hoppades jag ändå att det fanns en chans för anfallaren. Men Adriano är bruten och har, i sin verklighetsflykt, för länge sedan försvunnit till ett drömland där allting är simpelt – ingen press, ingen stress, inga krav. Han kommer inte tillbaka.   
 
Veloso som anlände till Genoa i somras från Sporting Lissabon har varit en besvikelse enligt min mening. Den portugisiske mittfältaren har kvaliteter, men hypen kring spelaren kanske har överdrivits en aning? Förväntningarna har i vilket fall som helst knappast infriats. Förhoppningsvis så behöver han bara lite tid att acklimatisera sig till sin nya arbetsmiljö.
 
Jag måste säga Motta såg klart bättre ut i Roma än i Juventus. Högerbacken som har spåtts en ljus framtid har inte visat sin bästa sida i Turin. Ytterbacksplatserna är Juventus svagaste lagdel och har så varit under en längre tid. Det ligger i mitt intresse att Italien utvecklar duktiga ytterbackar och att spelare som Santon, Criscito och Motta fortsätter att utvecklas.    
 
Personligen förstod jag inte riktigt Milans köp av Robinho. Robinho har en fruktansvärd högstanivå, men är oerhört ojämn. Dessutom känns han som en i raden av omotiverade brassar – som inte har viljan att lägga av – men inte heller viljan att ge det som behövs för att vinna titlar. 
      
 
Genoa såg på förhand ut att ha gjort en fantastisk sommarmercato och man talade om att en topp-fyra-placering skulle vara en rimlig målsättning. Vad är det som gått snett för Preziosis Genoa?

Hampus Nielsen: Det fungerar inte att byta ut hela laget varje sommar. Det krävs kontinuitet i ett lag för att de ska lyckas, Genoa saknar en sådan och så enkel är förklaringen till varför de misslyckas. Jag får också känslan av att de värvar utan att riktigt ha en idé om vad de söker. De värvar allt de kan få tag på och bland de 30-40 värvningarna per säsong så hoppas de på att få fram ett par kanske tre spelare som lyckas.


Gustaf Sjöstedt: Det är ju just det. Mercaton. Det går naturligtvis inte att ha den spelaromsättningen som Genoa har år efter år och samtidigt leverera kontinuerliga resultat. Särskilt inte i inledningen av en säsong. Att Genoa i somras också handlade så mycket utifrån Italien innebär alltid en risk då man inte vet hur väl spelarna kommer att anpassa sig till en ny situation och fotbollskultur. För vissa är det förstås inga problem, men ju fler spelare utan tidigare erfarenhet av ligan man köper desto större blir potentialen för problem. I det här fallet verkar nyförvärven dessutom inte ha varit anpassade efter Gasperinis önskemål. Till slut har det ju också varit Rossi, Milanetto och Dainelli man lutat sig mot.

Nu kommer Ballardini in och även om det verkligen inte är en personlig favorit tror jag det kan vara bra för en del nyförvärv. De står nu på samma nivå som Gasp's trotjänare och har en gyllene chans att spela till sig en startplats. Exempelvis tror jag Rafinha kommer gynnas mycket av att det nu finns en högerbacksplats i startelvan.


Magnus Sundberg: Det fotbollsklubbar måste förstå är att det inte räcker med att köpa spelare. Man måste ha en utarbetad plan och strategi för hur man ska nå vissa delmål – för att slutligen nå huvudmålet. Ledningen kanske hade en för optimistisk bild kring lagets möjligheter att konkurrera den här säsongen. Sen finns det ju en rad andra faktorer som spelar roll; inte minst spelarnas anpassningsförmåga, skadeläge, form och allmänna välbefinnande. Genoa har till exempel haft många skador, vilket har gjort situationen än svårare. Nu är det upp till den nye tränaren Ballardini att få rätsida på Genuaklubben.

 
Flamini var kanske Milans bästa spelare i söndags. Borde inte fransmannen få mer speltid hos de rödsvarta?

Hampus Nielsen: Jag hoppas Allegri har bättre koll på det än vad jag har. Jag har sett Flamini göra både bra och dåliga matcher. Milan har en bred trupp och det är upp till Allegri att bedöma vem som är i bäst form. Men helt klart, spelar han som förra veckan så bör han få fortsatt förtroende.


Gustaf Sjöstedt: Flamini skötte sig ju bra nu i veckan också, så jo lite mer speltid borde han nog få. Men med alla spelare hela är nog för närvarande bänken Flaminis plats trots allt. Gattuso har ju varit grym i inledningen, Pirlo är ju på gott och ont Milans spel och Boateng har tillfört välbehövlig dynamik till ett allt annat än kvickt mittfält. För mig är det tills vidare de tre som bör starta. Flamini får knuffas på bänken med Ambrosini och Seedorf.
Kul ändå för både Milan och Flamini att man äntligen börjar få se glimtar av vad det var man trodde man hämtade in från Arsenal.


Magnus Sundberg: När Flamini anslöt till Milan så trodde jag definitivt att han skulle få fler chanser i startelvan. Fransmannen är en hårt arbetande mittfältare som är ettrig, tacklingssäker och samtidigt passningsskicklig. Under sin sista tid i Arsenal så visade han upp en anmärkningsvärt hög lägstanivå och fullkomligt dominerade i sin defensiva position på mittfältet. I Milan har man länge valt att satsa på sina gamla kufar och därmed fortsatt att spela på nostalgins harpa. Enligt min mening borde man inte ha gjort det.  

 



Panelen tar tacksamt emot läsarfrågor att besvara. Om du har en fråga du vill se besvaras i "Il Tridente" mejlar du den till italien@svenskafans.com
 

Redaktionen@jonas5oderstrom2010-11-12 16:00:00
Author

Fler artiklar om La Curva