Lagbanner
Veckans viktigaste: Mourinho – värsta managern?

Veckans viktigaste: Mourinho – värsta managern?

Ollie Watkins, gud, Bryan Gils tårar, Greuther Fürth, Memphis sabbar Twitter.



Landslagstruppen är släppt och till mångas förvåning så blev Trent-Alexander Arnold utelämnad ur truppen. Liverpoolbacken har några fantastiska år bakom sig, men har - precis som resten av hans lagkamrater - haft det kämpigt den här säsongen. Och när Gareth Southgate har så många kompetenta högerbackar att välja på (Kieran Trippier, Kyle Walker och Reece James) så fick Arnold den här gången stanna hemma. Han förklarade det såhär:

"I don't think he has played to the level he found in the last couple of years but I think he is getting close to that now. He has taken steps in the right direction. I have made that same call to Kyle [Walker] and Kieran [Trippier] in the past and their response was a good one.I am certain Trent will play a big part in the future."

Vi fick även några debutanter i truppen: Aston Villas Ollie Watkins samt West Bromwich målvakt Sam Johnstone som förståeligt var stolt över att bli uppkallad till Three Lions. Nu är två av tre landslagsmålvakter i truppen spelare som växt upp i Manchester Uniteds ungdomsakademi.

Såhär borde dock elvan se ut om man bara tittar till statistiken:
Fortsatt Tucheltema under min vinjett. Tysken fortsäter att leda Chelsea med den äran.


Åh, vad man skulle vilja vara en fluga på väggen i Tottenhams omklädningsrum. Eller: om ändå Amazon Prime hade filmat den här säsongen också. För det måste vara något jäkligt lustigt som händer där bakom kulisserna. I tre veckor var laget serieledare. Man såg ramstarka ut. Kanske hade José Mourinho hittat nyckeln för att göra Tottenham framgångsrika? Men sedan kom smäll, efter smäll av självmål, dumma frisparkar och straffar och helt plötsligt gick det inte alls att känna igen Tottenham. Efter varje match hängde han ut fösvaret och klagade på diverse misstag. Och ofta med all rätt! Han har fått se sitt lag ge bort oerhört många matcher på - för att använda en tennisterm - "unforced errors". Ett återkommande, och ännu mer oroande tema, är dock att han ofta säger att laget inte gör som han säger. I den här långa intervjun efter det enorma fiaskot mot Dinamo Zagreb var han väldigt frank och öppen med vad han tycker om saker och ting. När jag sparar den här texten så väntar jag mig nästan att något händer bakom kulisserna tills imorgon bitti. Kanske blir det då en snabb revidering av texten med fokus på att Mourinho har fått sparken istället. Vad Erik Niva tycker i fallet Mourinho döljer han inte: Det mest förödande han säger är ju ändå att man inte kan kompromissa med attityden. Efter några fina matcher där laget såg ut att vara på gång igen, så var man helt passiva och ointresserade mot ett svagt Arsenal. Och till den här matchen var det samma: man gick inte alls ut till den här matchen och spelade som om man ville vinna. Man gick ut som om det vore någon intern träningsmatch i juli månad och man egentligen inte bryr sig. Två tunga förluster för Tottenham och Mourinho på bara fem dagar.


Gubb-/Göteborgshumor från Manchester Uniteds assisterande tränare efter avancemanget mot AC Milan. Det har gått väldigt fort under veckan. Aitor Karanka tvingades lämna Birmingham City efter en riktigt dålig säsong. Snabbt därpå lämnade Lee Boywer in sin avskedsansökan från Charlton Athletic och tar då över Birmingham som - precis som Charlton - är en av den forne mittfältarens gamla klubbar. In i Charlton kommer istället Nigel Atkins.


Söndag 16.00: West Ham - Arsenal
Spännande Londonderby på söndagseftermiddagen. 


Chris Wilder har fått sparken från Sheffield United


- Inte sedan Ajax säsong 1995/96 har ett lag släppt in färre mål i Champions League än Manchester City. På åtta matcher har de släppt in blott ett mål!
- James Milner gjorde sitt 158:e inhopp från bänken borta mot Wolverhampton. Med det är han den spelare som flest gånger kommit in från bänken i Premier Leagues historia.

- Henrik Örtenvik



Nä nu djävlar...
I det röda djävlarnas derby stack till slut Manchester United sin treeggade gaffel i ett skadetrött Milan och skicka ut Zlatan & co. ur Europaspelet.
Inte kan man säga så mycket mindre än att det är ett stort fiasko för de italienska lagen i Europa den här säsongen.
Bara ett enda lag till kvartsfinal i en av cuperna. Inte ens en eventuell vinst för Roma kan väl sudda ut att Italien har uppenbara problem att göra sig gällande ute i Europa.
När det taktiska har varit styrkan hos Italien får t.ex. både Juventus och Napoli stryk mot lag som taktiskt manövrerat ut dem.
Hur är återväxten på italienska tränare egentligen?


Ord och inga visor
En som var mindre glad över Milans förlust mot Man United var tränare  Stefano Pioli.  Han tog inte väl på förlusten och sa rent ut till andretränaren Kieran McKenna som sagt "Good team!" i förbifarten till Stefano Pioli. Milantränaren tog det som en ironisk förolämpning och kasstade tillbaka:
"Bra lag?!, din syster är ett bra lag ditt rövhål!"


The return of God
Visst, utgång i Europa för Zlatan.
Men ingång till landslaget igen. 
Och det kändes som att han var mäkta stolt att få ta del av Janne Anderssons och hans gäng.
Jennifer Wegerup pratade om comebacken i italiensk TV för inte så länge sen.
Vilken utmaning egentligen. Han har egentligen bara att förlora. Komma in som en frälsare och ska prestera.
Tja, är det någon så är det han.


Hattrickx2
Vi kan väl inte annat än lyfta fram två stycken hattrick-målskyttar -  båda gjorde det i den första halvleken.
Dusan Vlahovic i Fiorentina och Cristiano Ronaldo i Juventus.




Mästare
Inter leder inte bara Serie A , de leder även ligan av prettigaste målfirande.
Vad är det här?
Blåsa
Gazzetta dello Sport hittade domare Denis Da Silva Ribeiro Serafim i Brasilien...
 
Jorå, han slår en drill...   
Lycka i den här matchen måste vara den perfekta tacklingen...

Grattis!
Alvaro Recoba, minns ni honom?
Såklart att ni gör...
Uruguyanen fyllde 45 den 17 mars.
Visste är det värt och lyfta fram de här läckerheterna
Pluspoäng
Öka takten sista kvarten
Den covid-uppskjutna matchen mellan Torino och Sassuolo gick i veckan.
Il Toro tog sig ann Bajens ord och tog in 0-2 till 3-2 15 minter blankt, bl.a. genom två mål av Zaza (?!)
Kolla också Siriugus idioträddning vid 2-2.




David mot Goliat
Torinos vinst gav eko även i EU-parlamentet - genom irländaren Mick Wallace lyfte han uppsegern i samband med St Patricks Day och försökte få en David mot Goliat.
Det är nog första gåmngen i historien Sassuolo agerat Goliat.
The last dance
17 mars var det på dagen 30 år sedan gjorde Diego Maradona sin sista match på San Paolo. 
1-0 vinst hemma mot Bari inför 50.000 - mest buande napolitanare.
Med det visste ingen då.

En vecka senare reste laget upp för möte med det kommande mästarna Sampdoria. 
Diego blev då dopingtestad och de fann spår av kokain i hans blod. 
Han åkte direkt hem till Argentina efter det och hans karriär var över.



Roma- Napoli 
Derby della Sole och kamp om Champions League-plats
21  mars Söndag 20.45


Romanistan Edvin Thunborg nostalgitrippar och gärver fram gamla favoritspelare i Giallorosso. 


- Johan Stistrup
 


Luis Enrique har tagit ut en ny landslagstrupp på ytterligare ett nytt innovativt sätt. Fyra debutanter finns med i truppen.
Robert Sanchez (23 år/ Brighton), Pedro Porro (21 år/ Sporting CP), Bryan Gil (20 år/ Eibar), Pedri (18 år/ Barcelona).


Det är alltså så här man ska träna räddningar på.
Sevilla vann det heta derbyt mot Real Betis som inte var så hett. En ganska stillsam tillställning där Sevillaspelarna var mest heta. I alla fall med att plocka gula kort. Matchen slutade 1-0 till det rödvita hemmalaget. Men vilket mål vi fick se.
Fantastisk macka från Jesus Navas till Youssef En-Nesyri som tar med bollen och rundar Betiskeepern.
Efter slutsignalen omfamnar dessa två ikoner för varsitt lag varandra. Det är så vackert att se respekten Jesus Navas och Joaquín har för varandra. Sevillasöner bägge två.
Eibar hade fans på sin match mot Villarreal. Och på tal om fans så öppnar nu arenorna upp i Spanien igen. Under Copa del Reyfinalerna kommer mellan 20-25 procent av arenans kapacitet att tillåtas. Äntligen!


Messi klev förbi Xavi i antal matcher för Barcelona. Alltså, dessa två.
Vad händer här?
Och så här glad blev denna säsongs stora stjärnskott Bryan Gil när han fick beskedet att han var uttagen i landslaget. Föll i tårar. Gil är utlånad till Eibar från Sevilla och har verkligen tagit ett steg till i sin utvecklingstrappa.
Huesca hedrade Messi på kaptensbindeln under matchen mot Barcelona. De har en tradition att göra unika kaptensbindlar som lyfter upp spansk historia.
Så säger vi grattis Joakim Björklund på 50-årsdagen.
Då säger vi återigen hasta luego till Real Madrids Hazard. Med den nya skadan blir han borta resten av säsongen och har varit mer skadad än frisk sedan han kom till Spanien.
En passande gif till hans ära.
Real Sociedad tar emot Barcelona på söndag klockan 21:00.


Sevillaredaktionen fick en exklusiv intervju med den före detta Sevillaspelare, Grzegorz Krychowiak, om hur det är att spela ett derby.


- Jens Kassnert


Kommer Ralf Rangnick återvända till Schalke 04? Vore så klart häftigt om Rangnick, fotbollsprofessorn, geniet, verkligen skulle ta sig an totalhavererade FC Schalke 04.
Varför inte egentligen? Även om Schalke gör en så usel säsong att det är smärtsamt att se på och kommer att spela i 2. liga i höst så är klubben en av Tyskland största, mest traditionstyngda giganter.
För att inte tala om alla otroligt trogna fans Königsblau har.
Schalkes bossar har tagit kontakt med Rangnicks rådgivare. Man har börja tala med varandra…
Rangnick, som de senaste åren varit engagerad i Red Bulls satsning i både Brasilien och USA, är fortfarande väldigt omtyckt hos Schalkefansen.

Alla mål från helgens matcher i Bundesliga.

En varsin pinne som ingen är nöjd med.
RB Leipzig tappar viktiga poäng på Bayern i kampen om Bundesligatiteln.
Frankfurt fortfarande fyra men Dortmund närmar sig bakifrån och har nu bara två poäng upp till Eintracht.

Lothoma Thäus – en legend i tysk fotboll. Han är en av de absolut största tysk fotboll någonsin haft. Nummer 10…
Underbart att Julian Naglsmann som liten pojke verkligen trodde att Lothar Matthäus hette Lothoma Thäus… och ringde till fanshopen och ville beställa tröja.

Bielefeld firar att det är 50 år sedan klubben spelade sin första säsong i Bundesliga 1970/71. I klassiskt diagonalmönster med budskapet ”Fussball lebt durch seine Fans”.
Efter önskemål från fans har Arminia ändrat den blå färgen i klubbvapnet till en mer unik, ljusare blå.


Max Kruse, Union Berlin, om hur han känner inför Europa Conference League. Skeptisk.
Blir det bara ännu ett sätt att mjölka pengar eller kan den här turneringen faktiskt bli intressant? Kanske en Chans för de mindre nationerna att få upp intresset eller mest en massa matcher utan intresse?

Räddningskvot på 74,68%, hållit nollan 12 matcher, 2,81 i snittbetyg från Kicker.
Wolfsburgs belgiske målvakt Koen Casteels upplever något av en drömsäsong.

Illustration av Mönchengladbachs Hinrunde jämfört med den miserabla Rückrunde man just nu genomlider. Sjätte raka förlusten kom mot Augsburg i helgen.

Lagkapten Branimir Hrgota gör båda målen för Greuther Fürth när de grönvitrandiga slår Regensburg borta. Greuther Fürth nu på kvalplats till Bundesliga.
Hrgota har växt till sig. Lagkapten och allt för ett lag på tröskeln till Bundeesliga. Det är inte illa alls. Blir intressant att följa fortsättningen.

Arminia Bielefeld presenterar stolt näste landslagman:
Joakm Nilsson är för första gången uttagen till svenska landslaget. ”In die Nationalmannschaft berufen” som det heter på tyska. Låter högtidligt. Det är det ju också, förresten.

Robert Quaison matchhjälte för Mainz! Gör matchens enda mål i 84:e minuten.

HSV slår tabellettan Bochum och är tillbaka i toppstriden. Nu bara två poäng bakom Bochum. Kampen om avancemang till Bundesliga lär vara spännande ända in mot mållinjen. 
Tio omgångar kvar att spela i 2. Bundesliga.
Nästa helg tar HSV emot starka 1. FC Heidenheim, Kiel spelar hemma mot Hannover och Bochum har en svår bortamatch mot Fortuna Düsseldorf.

Börjar bli tjatigt kanske, men Schalke är en gigant och jag lider med S04. Det krävs ett mirakel, ett gigantiskt mirakel för att vara ärlig, om Schalke 04 ska klara sig kvar i Bundesliga. 
Typiskt nog inleddes förlusten mot Wolfsburg med ett självmål. Efter en bra första halvlek och underläge 0-1 rasade Schalke ihop i andra halvlek. Wolfsburg vann till slut med 5 - 0.

Sasa Kaljadzic förste VfB-spelare sedan Fredi Bobic att göra mål sju Bundesligamtcher i rad.
Jag minns själv tydligt den vansinniga glädjefesten på Parkstadion som på några minuter förbyttes till ett hav av gråtande, förtvivlade människor. FC Schalke var tyska mästare. I tre minuter. Och sedan…
snacka om brutalt uppvaknande. Jag har svårt att ens föreställa mig hur en säsongsfinal skulle kunna bli mer fylld av känslor och få ett så dramatiskt, kraftfullt osannolikt, diaboliskt slut. Det var som at tman inte trodde på att man verkligen satt och såg vad som skedde.
Att det är den fantastiske Erik Niva som här fångat upp historien gör det så klart inte sämre.


fredag 20:30
Arminia Bielefeld – RB Leipzig

Förra helgen tog Arminia tre viktiga poäng i bottenstriden när man slog Leverkusen. RB tappade mot poäng mot Eintracht Frankfurt.
VSport verkar visa fransk match…

lördag 13:00
HSV – Heidenheim

Försvarar HSV andraplatsen? Har de fransk vecka på VSport?! Metz – Rennes istället för HSV...

lördag 14:00 NDR (även stream)
FC Hansa Rostock – Hallescher FC
Försvarar Hansa andraplatsen?

lördag 15:30 VSport Football
Bayern München – VfB Stuttgart
Der Südschlager!  VfB gör en stark säsong och har en liten chans att nå europaspel. Kan man störa FC Bayern? Vore roligt för spänningens skull.
 
lördag 15:30 VSport1
1. FC Köln – Borussia Dortmund

Se upp, FC Kölle, så ni inte åker ner i 2. Liga! BVB vill nå Champions League.

Söndag 15:30 VSport Football
Hertha BSC – Bayer Leverkusen

Hemmalaget behöver alla poäng man kan få i bottenstriden. Och hur ska det gå för Leverkusen? Champions League, Europa League eller ingenting alls?


Union Berlin – ”ett hopp om att fotboll på toppnivå kan rymma andra värden”
Redaktionen intervjuar Erik Julander om en ovanligt intressant fotbollsklubb.
Kul med en Unionsida på SF!
Jonathan Schmid tackar Franck Ribery för gratulationerna. Schmid är nu den franske spelare som gjort flest matcher i Bundesliga med sina 274 matcher.
Sedan följer:
Fanck Ribery 273
Matthieu Delpierre 185
Willy Sagnol 184
Bixente Lizarazu 183
Fortfarande aktiva:
Joshua Guilavogui (VfL Wolfsburg/163)
Kingsley Coman (FC Bayern/127)

- Karl Fagrenius



Sportchef Leonardo zoomades in gång på gång med en telefon vid örat. Sedan blev Angel Di Maria utbytt mitt i andra halvlek mot Nantes. Anledning var att ett inbrott i hans hem pågick – med fru och barn i händelsernas centrum.

Även kapten Marquinhos drabbades av ett inbrott där familjemedlemmar fanns på plats.

Nu verkar familjen Di Maria ha klarat sig bättre än vad de första rapporterna menade. Angel Di Maria var med om något liknande i Manchester. Då lämnade han United strax därefter. Nu lugnar han och familjen supportarna.

Lorient – Visst Yoane Wissa gör målet, men Armand Laurienté vilken rush!
(Försvarsspelet i OGC Nice är ett annat ämne.)
När Memphis hade sönder Twitter
Kanske var du en av dem som drabbades när någon frågade ”vad heter han Lyon-anfallaren Depay i förnamn?” i söndags.

Twitter satte då en automatisk spärr på alla som skrev ”Memphis” i en tweet. Lika märkligt som roligt. Vi har fått en ursäkt. Någon förklaring har i alla fall jag inte sett.

Felet är löst och Lyon kan äntligen namnge sin holländske stjärna igen.
”Kylian Mbappé siktar mot 30 miljoner euro”, L'Equipe
PSG-anfallaren förhandlar om en förlängning med sin klubb och vill ha löneförhöjning. Just nu tjänar han 25 miljoner euro om året.


Nantes – eller vad håller Paris på med i ligaspelet?
Nantes är nästjumbo, man vann inte en match på flera månader innan det senaste tränarbytet när Antoine Kombouaré tog över – och slog nävarna i bordet får vi anta.

När PSG föll med 1-2 hemma på Parc de Princes var det ingen slump, eller något turmål som avgjorde för Nantes. Gästerna, som till och med blev berövade på en solklar straff, åkte hem med tre poäng efter en bjudning från Mbappé och det här exemplariska anfallet – åtta sekunder från straffområde till straffområde.
Inga överraskningar – de kommer i maj?
Didier Deschamps presenterade sin franska VM-kvaltrupp. Ousmane Dembélé är tillbaka – i övrigt blev det få överraskningar. De kan komma senare.

Tittar vi på den franska U21-truppen, som ska spela EM inom kort, så har vi minst en handfull namn som gärna är med i A-laget. ”I maj går mina önskemål före U21”, lovade Frankrikes förbundskapten.
Lyon – PSG, söndag 21 mars 21.00, Viaplay
Paris går som tåget i CL och i franska cupen. Ligue 1 är en helt annan femma. Där leder Lille. Nu väntar starka ligatrean Lyon, på lika många poäng som Paris. PSG har inte råd att vaska fler matcher. OL i helgen innan det blir dags för Lille i nästa omgång. Titeljakten avgörs här.


U21-EM: Frankrike kan presentera en riktig stark trupp 


- Keylor Navas, PSG, räddade sin tredje straff för säsongen i cupsegern mot Lille.
- PSG har för första gången sedan 2012 nu förlorat två hemmamatcher i rad i Ligue 1.
- Lille har släppt in 17 mål efter 29 omgångar. Bäst i klubbens historia.

- John Cederblad

SvenskaFans.com2021-03-19 10:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)