Inför El Derbi: Exklusiv intervju med tidigare Sevillaspelare

Inför El Derbi: Exklusiv intervju med tidigare Sevillaspelare

Vi följer upp del ett med en exklusiv intervju med vårt tidigare mittfältsess Grzegorz Krychowiak med fokus på El Derbi.

Del två av uppladdningen inför El Derbi kommer i form av en kortare intervju med en av våra tidigare Sevillahjältar som vunnit såväl Europa League med Sevilla som El derbi mot Real Betis. Grzegorz Krychowiak har ett gott öga till oss svenska Sevillistas då hans kusin Jarek är bosatt i Sverige sedan en tid tillbaka. Han tvekade därmed inte på att ställa upp på att svara på några korta frågor kring livet i allmänhet, men med fokus på det kommande derbyt.

Krychowiak har, för er som hängt på sidan en längre tid, deltagit i en intervju med oss tidigare och den utfördes under tiden han spelade i Sevilla. Vill man läsa denna intervju så finns länk HÄR

I den första delen lades fokus delvis på läget i de båda lagen och förutsättningarna inför derbyt. I övrigt diskuterades vikten av att ha supportrarna i ryggen från läktarna. Detta är något Krychowiak förmodligen känt av på tydligast möjliga sätt – från gräset.
- Vi spelar fotboll för fansens skull. Utan dem fyller fotbollen inte sitt syfte… Vi lever just nu i tuffa tider och måste därför anpassa oss bäst möjligt, inleder Krychowiak.

Hur påverkar detta er som spelare?
- När man spelar på hemmaplan utan supportrar på läktaren gör det en enorm skillnad. Det finns nog inget värre än att spela fotboll inför tomma läktare. Supportrarna är den tolfte spelaren och för mig är detta ingen klyschig slogan utan ren fakta.

"Supportrarna är tolfte spelaren"

Både Ramon Sanchez Pizjuan och Benito Villamarin är kända för sin fantastiska stämning – inte minst i samband med El Derbi. I år kommer båda mötena, på vardera lagens arena, att spelas utan publik. Du har ju upplevt derbyt på planen vid flertalet tillfällen – hur tror du att matchbilden kan påverkas?
- El derbi börjar egentligen långt före matchstart. Redan tidigt på matchdagen och speciellt när man kommer till arenan inser man tidigt att det inte bara är tre poäng som står på spel. Det är spel på liv och död och man måste alltid ge 110 % i en sådan match.


Grzegorz Krychowiak och Stephane Mbia bildade ett benhårt innermittfällt.

- Man vandrar ut på planen och hör hymnen av alla sjungande fans ger en nog adrenalin att kunna flyga. Utan fansen kommer hymnen spelas upp och allt känns konstgjort och blir en helt annorlunda känsla.
Sett till matchen tror jag den, som alltid, blir fysiskt tuff och en svår match för båda lagen där man inte kan vika ned sig. Alla vet dock att El Derbi inte bara är en vanlig match utan ett helt spektakel där fansen spelar en lika viktig roll som spelarna själva. Utan dem är det en match som vilken annan som helst, utan magin. Man måste inse att man jagar vinsten för såväl fansen som sin egen skull och för att bevisa vilket lag som verkligen är bäst i Sevilla.


Om du skulle jämföra att spela El Derbi i Sevilla mot ett ryskt derby i Moskva, hur skulle du beskriva det då?
- Derbyn i Moskva har också en bra atmosfär och våra supportrar är de absolut bästa i hela Ryssland! De är alltid hetlevrade och vi känner lätt av trycket. Jag är väldigt tacksam för detta då det inte är på samma sätt i övriga delar av Ryssland. Ryssar följer fotbollen på ett annat sätt. För det första är fotbollen en av flera populära sporter i Ryssland och för det andra finns en rad klubbar som ligger i just Moskva. Utöver detta uttrycker de sig på ett annat sätt gentemot spanjorerna. De är lite mer sansade än spanjorer är i Sevilla. I Sevilla är fotbollen det enda som har en betydelse. Det märks redan vid födseln då man ofta redan då vet vilken lagtillhörighet man har. I deras liv är fotbollen en stor del av livet… som en religion.

Sedan du lämnade Sevilla för PSG har du även spelat för West Bromwich och nu Lokomotiv Moskva. I vilken klubb (bortsett från Sevilla) trivdes du bäst, såväl på planen som att bo i staden?
- Utan tvekan Lokomotiv. Jag fick inte spela så många matcher som jag ville i både PSG och West Bromwich. Detta är det enda som egentligen är min måttstock och det enda som spelar roll. Om jag får spela och vi har högt satta mål är allt fantastiskt. Utöver detta är Moskva som stad superbra och en trygg stad. Folket i staden är väldigt öppna och hjälpsamma.

Om vi ser till just Sevilla som stad och klubb, vad saknar du mest från tiden i Sevilla?
Tveklöst vädret! Allt övrigt är fantastiska minnen som jag alltid kommer bära med mig i hjärtat.

Följer du Sevilla någonting resultatmässigt? Du kanske även har kontakt med gamla lagkamrater?
- Jadå, jag följer alltid alla matcher och resultat. I hoppas verkligen Sevilla klarar att nå Champions League-platsen i år och blir direktkvalificerade till nästa säsong. Gällande lagkamraterna så har Sevilla så extremt hög rotation i truppen. Senast jag kollade så är det bara ett fåtal i truppen från min tid i laget – t.ex. Aleix Vidal och Sergio Escudero, men vi har ingen regelbunden kontakt.

Imorgon kväll spelas matchen och vi är givetvis intresserade av hur du tror matchen slutar.
- Som alltid tror och hoppas jag såklart på en Sevillavinst!

Blir du inte sugen på en comeback? Vi är nog många som gärna hade sett en återkomst i Sevillatröjan. Hur hade du ställt dig till ett erbjudande om en comeback?
- Jag har inte bytt telefonnummer sedan sist, alltså har Monchi fortfarande kvar det :). Man vet aldrig, men jag är 31 år och matchar kanske inte Sevillas önskade spelarprofil fullt ut. Jag tror tyvärr att det tåget gått.

Till sist vill jag passa på att fråga en sista fråga innan jag tackar för mig. I samband med vår intervju 2015 lade du ut en video Twitter när du sjunger Sevillahymnen. Kan du den fortfarande?
- Självklart kan jag den! Jag var bara i Sevilla i två år, men jag har aldrig låtsas kunna den eller fuskat med texten. Sevilla är och kommer alltid att vara en väldigt viktig klubb för mig.

Vi tackar och bockar för att Krychowiak tog sig tiden att medverka och laddar givetvis upp med hymnen där Krychowiak tar ton!
 

Johannes Johnsson@SevillaJohnsson2021-03-13 23:44:00
Author

Fler artiklar om Sevilla

Tuff start för Sevilla - När allt inte går enligt planen