Lagbanner
A o B?

A o B?

Salernitana upp i Serie B aktualiserar frågan om ägande.

Den allra första artikeln jag skrev här på SF sommaren 2012 behandlade hur Lazio skulle kunna utveckla sina talanger bättre genom att låta dem spela i seriesystemet i Italien. Även om jag då inte trodde på valet av klubb så ser det ut att bli verklighet. Om Lotito får bestämma. http://www.svenskafans.com/italien/Gastkronika-Hur-man-far-ornar-att-flyga-SS-Lazio-Aquilotti-448770.aspx

Lotito: ”Om det fanns en klubb i Serie B för Lazios primavera, skulle jag skicka allihopa dit.”

Salernitana går samtidigt som tåget i Lega Pro och nu är det klart att laget tar steget upp till Serie B nästa säsong.  Lotito deläger tillsammans med svärfar och svåger Mezzaroma klubben och frågan om ägande är därmed återigen aktuell.

Lotito: ”Jag kan vara president i B. Ingen konflikt med Lazio. Jag lämnar bara om vi når A.”

Lotito har ju som bekant genom sin vän och ordförande för det italienska fotbollsförbundet, Carlo Tavecchio, velat driva igenom en rad reformer. I framtiden ska Serie A:s presidenter enligt en av dem ha möjlighet att äga flera italienska klubbar. Däremot gäller i nuläget att om klubben skulle nå Serie A måste klubben säljas inom 30 dagar efter uppflyttningen. I det läget skulle Lotito behöva välja projekt, men än finns det tid för Lotito att försöka påverka utvecklingen.

Därutöver finns det en diskussion om att Italien ska ta efter det spanska exemplet med ”B-lag” i de lägre serierna som då inte kan avancera till den högsta serien. Detta skulle öka möjligheten för lagens överåriga talanger att få speltid på en högre nivå.
Personligen vore jag mer för denna idé då jag tror att det är en känslig fråga för många klubbar att betrakta sig själva som underordnade en större klubb som exempelvis fallet Lazio-Salernitana. Salernitana med sin historia skulle troligtvis inte gilla om Lazios talanger dominerade spelartruppen.

Samtidigt finns det uppenbara samarbeten som det mellan Juventus och Sassuolo som inneburit att unga italienska talanger har kunnat slå igenom. Men där har det ju funnits villkor om delägarskap och optioner som nu delvis försvinner för gott i den italienska fotbollen i sommar.

Det ändrar ju i sak spelplanen för hur italienska storklubbar ska kunna fostra unga talanger på en hög nivå när möjligheten till delägarskap försvinner. En förändring och förnyelse är därmed behövlig avseende. Det är också troligt att Lotito kommer att ha med saken att göra.
 
 

Arvid Larssonarvid.lazio@gmail.com@NeuBitter2015-04-27 19:42:48
Author

Fler artiklar om Lazio

SS Lazio Sweden Podcast - När Ingen Tycker Likadant, Vafan Betyder Det
SS Lazio Sweden Podcast - No Pedro No Party