Lagbanner
Är det domarens fel?

Är det domarens fel?

Domarinsatserna har varit i fokus den senaste tiden och även Claudio Lotito har varit i farten.

Claudio Lotito skrädde inte orden efter förlusten mot Genoa där han menade på att domarna var emot Lazio som enligt honom har drabbats av flera negativa domslut den senaste tiden. Han menade även på att domarkåren likväl hade något gentemot honom. Lotito föreslog att man borde återgå till en slumpmässig dragning av domare till matcherna i Serie A istället för de numer utvalda domarna för att passa de större matcherna.

Han fick direkt mothugg av domarbasen Nicchi som menade att det inte var Lotitos beslut att ta. Han menade även på att tidigare slumpmässiga val av domare var det som föregick Calciopoli-skandalen. Han fortsätte även med att skämta om att om man skulle ha en slumpmässigt val av domare kanske det även skulle gälla lagens laguppställningar ...

Men frågan är intressant gällande domarinsatserna och den påverkan de har för ett lags resultat. En enskild match och domslut tillhör ju dock en del av spelet och det går ju inte att helt eliminera den mänskliga faktorn. Men när blir detta med rätta ett mönster och när har lag anledning att klaga? När så mycket står på spel kan man ju inte vara helt likgiltig?

Alla lags supportrar är ju sig själva närmast och flera kan säkert uppfatta den här texten som lite gnällig, men vi har nog alla den här vägen vandrat.

Om man tittar på eventuella felaktiga domslut mot Lazio den senaste tiden, kommer ju givetvis derbyt upp först och främst. Vid Romas kvittering föregås det hela av en i mitt tycke tydlig frispark för Djordjevic och Astoris tackling på Felipe Anderson (som innebar knäskada) lämnades även helt utan bestraffning.

I matchen mot Inter hade vi en handssituation på D’Ambrosio innan bollen spelades in till Palacio för kvitteringen. I matchen mot Napoli studsar bollen på både Albiol och Maggio utan att domaren blåser för straff. Candreva hade även ett till inlägg som tog på Albiol igen. Matcherna mot Milan innehöll ett tveksamt andra gult kort på Cana och flera straffsituationer. Cesenas 2-0 föregås av en misstänkt frispark för Maurício. I matchen mot Genoa är det avslutningsvis oklart varför det döms frispark mot Klose när sedan Candreva får ett friläge. Straffen är inte så mycket att säga om, men det är tufft med rött kort. Matchen är ju i praktiken över där och Gervasoni misslyckades helt med att ha kontroll över matchen.

Personligen tycker jag dock att diskussionen om domarinsatserna tar fokus från att Lazio inte har lyckats vara tillräckligt effektiva eller har haft tillräcklig kontinuitet i sitt spel. Men har inte vissa domslut gjort skillnad? Givetvis. Men är det värt att lägga energi på? Definitivt inte. Men det handlar ju om vårt lag och därför bryr vi oss.   
 

Arvid Larssonarvid.lazio@gmail.com@NeuBitter2015-02-12 19:06:00
Author

Fler artiklar om Lazio

SS Lazio Sweden Podcast - När Ingen Tycker Likadant, Vafan Betyder Det
SS Lazio Sweden Podcast - No Pedro No Party