Lagbanner
2020-12-15 20:45

Benevento - Lazio
1 - 1

Benevento Lazio 1-1

Ett klassavslut och haltande försvarsspel sammanfattar kvällens resultat, i en match som Lazio borde vunnit. Ingen är väl gladare än Giancarlo Inzaghi.

Halvlek 1
Första halvlek börjar med hög press. Det är tydligt att Lazio vill ta kommandot och styra matchen genom att skapa chanser via kantspelet. Konstant söker man Marusic och Lazzari som kommer med fint upp i banan. Det är just via ett inlägg, men från Milinkovic-Savic på högerkanten, som första målet kommer. Immobile smyger fram en fot förbi Beneventos mitbacksklippa Kamil Glik som ser grundlurad ut. Till och med på reprisen såg det ut som om Immobile rörde sig snabbare än sin skugga när inte ens målvakten hinner reagera, på ett skott som kommer från distans. Snacka om måltjuv á la Christian Vieri.

Tiden efter målet gör Benevento allt för att dra ner tempot vilket märkbart påverkar Lazio. I motståndarlaget jagar man sällan Lazio-spelarna högt upp i banan, vilket framstår som okaraktäristiskt för ett italienskt lag 2020. Men det visar sig att storebror Inzaghi har gjort sin läxa. För vad som i stora drag var ett sömnpiller till första halvlek slutar 1-1 efter att Schiattarella på en måfå-chans stänkt in en reducering för hemmalaget.

Halvlek 2
Andra halvlek börjar på samma sätt som första med hög Lazio-press följt av att Benevento gör allt för att dra ner på tempot. Den största skillanden är att Benevento allt oftare lyckas med att skapa chanser på kontring. Trots att Lazio har hela 64% i bollinnehav skapar hemmalaget fler chanser och skott på mål. Det är ett märkbart trött Lazio som redan verkat checka ut för julledighet. Luis Alberto, som visserligen gör ett par patenterade dragningar, ser loj ut, Luiz Felipe slår många felpass och Correa lyckas inte med något nämnvärt än att dra på sig frisparkar. Som Luis Alberto slår bort.

Matchen tog en vändning efter trippelbytet när Caicedo, Pereira och Cataldi byts in. På en fast situation ser det nästan ut som att Caicedo för tusonde gången återigen kunnat lyckas med sitt patenterade "vändmål", men domaren blåste till Beneventos fördel. En fjäder i hatten för Filippo Inzaghi.

Analys
Brödernas pappa Giancarlo Inzaghi sade före matchen att han hoppades på ett likaresultat och så blev det. Mycket tack vare på att storebror Inzaghi fick matchen precis dit han ville. Benevento spelade bekvämt, skapade fler chanser än Lazio trots sitt låga bollinnehav. 

Lazio såg som sagt trötta ut, även om man är laget som spelar bäst och känns vassare. Höstens matchtäthet och långa resor har satt sin prägel på truppen, som tyvärr också drabbats av skador.

Som diskuterats innan matchen är vinst borta mot Benevento en nödvändighet för att haka på i toppstriden och i kampen om CL-plats. Jag tänker osökt på när Zlatan Ibrahimovic slog igenom som yngling i Ajax. Thomas Wernersson påpekade då, i fotbollskväll, att han för all del haft en bra höst, men att framgång i världsklass handlar om att kunna prestera en mörk och tråkig decemberdag. Historien har visat att Zlatan klarade uppgiften, Lazio har en bra bit kvar. Jag tror nämligen att vi ikväll hade behövt rutinen från just Acerbi, Leiva och inte minst Lulic.

Nu blickar vi fram mot Napoli och Milan. Händer inget blir det retiro i julklapp.

Michael Norberg Tot2020-12-15 23:23:00
Author

Fler artiklar om Lazio

SS Lazio Sweden Podcast - När Ingen Tycker Likadant, Vafan Betyder Det
SS Lazio Sweden Podcast - No Pedro No Party