Lagbanner
BLAHZIO: Låt stå?

BLAHZIO: Låt stå?

En blogg med och om Lazio.

Efter spekulationer om osämja i klubben och Piolis nära förestående avsked har nu Lotito avfärdat ryktena och har istället förklarat sitt och spelarnas stöd för Stefano Pioli som Lazio-tränare. Det är kanske för tidigt att säga om detta stöd kommer att kvarstå, men det kan faktiskt finnas skäl för Lazio att behålla Pioli.

En anledning kan handla om förväntningar. Inför förra säsongen var det många som sade sig vara nöjda om Lazio tog sig till Europa League och man var tveksamma till en tränare som inte fått till det i de klubbar han hade varit i. Men Pioli lyckades trots detta med hjälp av formtoppade spelare nå tredjeplatsen i Serie A och en underbar möjlighet till CL-kval. Frågan är då mot den bakgrunden varför förväntningarna har stegrats så mycket? Är det rätt att förvänta sig så mycket av laget? Av klubben ja i form av satsningar, men nog går det att tala om en överprestation av laget med en tredjeplats och en cupfinal.

Att sparka Pioli vore kanske även att hamna tillbaka på ruta ett efter soppan med Petkovic som först var en succé för att sedan slängas ut när det vände under andra säsongen. Det är dock förståeligt om man vill se en förändring när tränaren till synes inte kan få spelarna att prestera. Spelet ska med rätta kritiseras, men det kan förklaras på fler sätt än Pioli. Finns det realistiska och möjliga alternativ bättre än Pioli? Att värva en ny tränare värd namnet och även dras med Piolis lön och Petkovics tidigare lön är nog att betrakta som ekonomiskt osunt av en klubb som Lazio.

Det vore även en prestigéförlust om Lazio återigen får avbryta sitt projekt för att hitta en ny lösning och mirakelman för att ordna upp säsongen. Det behöver inte ge energi bara för att man tar in en ny röst. Möjligen nya sätt att leda och att träna laget. Men vill spelarna egentligen det? Vi har sett vad tränarbytet i Palermo har inneburit med protester från flera av spelarna som tyckte om Iachini. Det bör vara avgörande vad spelarna tycker och känner.

Om klubben inte sparkar Pioli vore det eventuellt även en välkommen signal om självinsikt från Lotito. Att inte sparka Pioli vore nämligen kanske på sätt och vis ett tyst erkännande om  att Pioli har arbetat utifrån sina förutsättningar. Lazio har inte lyckats hitta ett pålitligt mittbacksalternativ bredvid de Vrij som nu går långtidsskadad samtidigt som nyförvärven och fjolårets succéspelare har svikit. Att Lazio har fått några domslut emot sig är ju inte Piolis fel och kanske inser nu även ledningen att truppen inte räcker för mer än mittensäsong. Det många trodde på förhand.
 

Arvid Larssonarvid.lazio@gmail.com@NeuBitter2015-12-07 22:01:25
Author

Fler artiklar om Lazio

SS Lazio Sweden Podcast - När Ingen Tycker Likadant, Vafan Betyder Det
SS Lazio Sweden Podcast - No Pedro No Party