Cagliari-Lazio 1-3: Nervöst trots dominans
Marco Parolo fick jubla i slutet av matchen.

Lazio lyckades bärga sin sjunde raka seger i Serie A när man med viss möda besegrade Cagliari på bortaplan med 3-1. Men det skulle krävas 93 nervösa minuter innan man kunde andas ut och inse att den sjunde raka segern var i hamn.

Lazios jakt på en plats i nästa års Champions League fortsätter. På lördagen besegrades ännu en motståndare när den ljusblå segermaskinen forsade fram över ännu en grön gräsmatta. Den här gången var det bottenkämpande Cagliari som fick se sig besegrat, men segern satt oerhört hårt inne och det var inte förrän i matchens 93:e minut som man kunde luta sig tillbaka och inse att tre nya poäng var i hamn.

Primo tempo
Den första halvleken började ganska svagt från Lazios sida. Gästerna kändes tagna på sängen av hemmalagets höga press och viktige Lucas Biglia fick aldrig den tiden han behöver på sig för att slå de avgörande passningarna. Cagliari stod upp bra och störde Lazio i uppspelsfasen, men trots det var det just Lazio som vaskade fram matchens första målchans. Dusan Basta slog in ett precist inlägg som hittade Stefano Mauris panna, men kaptenen kunde, trots att han befann sig cirka tre meter från mållinjen, inte överlista Zeljko Brkic i hemmamålet.

Lazio skulle dock ta ledningen. Felipe Anderson arbetade sig snyggt förbi på kanten och hittade in till Stefano Mauri som den här gången visade prov på fin speluppfattning då han istället för att själv gå på avslut valde att passa till Miroslav Klose som gjorde ett av karriärens enklaste mål när han rakade in bollen.
Resten av halvleken var Lazios och man lyckades skaka fram ett antal halvchanser till, men hemmalaget var inte heller de helt ofarliga och Federico Marchetti fick vara på tårna hela tiden mot sin forna klubb. Men några mer mål blev det inte utan 1-0 till Lazio var resultatet i halvtid.

Secondo tempo
Direkt i inledningen av den andra halvleken testade Antonio Candreva skott från ett avstånd som bara han skulle få för sig att skjuta ifrån. Dock släppte Brkic retur och Stefano Mauri hade bara att raka in bollen, men inte heller den här gången lyckades Mauri överlista målvakten. Brkic-Mauri 2-0.
Och kort efter Mauris miss kunde hemmalaget kvittera. Efter en långboll drog Marco Sau, som befann sig i misstänkt offsideposition, till från dålig vinkel, men en touch på Mauricios smalben gjorde att bollen i en fin båge seglade in bakom en chanslös Marchetti. Därmed bröts Lazios fina svit på 473 minuter utan insläppt mål i ligan.

Lazio skulle dock återta initiativet i matchen efter att Piolo gjort ett dubbelbyte. Både Candreva och Mauri gick ut medan Cataldi och Keita kom in. På Keitas första bollkontakt lyckades han fixa en straff. En ganska solklar sådan om man ser till repriserna. Då Candreva var utbytt fick Lucas Biglia stega fram och skjuta straffen, och som han gjorde det. Argentinaren gjorde inget misstag och Lazio hade återtagit ledningen.
Kort efter ledningsmålet lyckades Keita fixa ytterligare en straff. Den här gången blev även Lazioprodukten Mobido Diakite utvisad sedan han hakat i Keita när han var helt ren framför Brkic. Biglia stegade fram igen men till skillnad från den första gången så valde han att gå på kraft, och den här gången gick det inte lika bra då bollen seglade högt över målburen.

Därmed väntade en nervös avslutning på matchen. Cagliari stack sporadiskt upp och försökte hota, men det blev aldrig riktigt farligt framför Marchetti. Det blev desto farligare framför Brkic i Cagliarimålet vid ett flertal tillfällen. Bland annat hade Keita, som ännu är mållös i årets Serie A, en boll dansandes på mållinjen. Men det var inte förrän i den 93:e minuten som man satte spiken i kistan. Danilo Cataldi petade en frispark till Marco Parolo som stenhårt sköt in den bakom Brkic.

Sammanfattning
Sju raka segrar och en stigande formkurva. Man fortsätter att spela förtroendeingivande och bjuder onekligen på fart och fläkt framåt. Chanser har man gott om och det är lite oroväckande att man inte lyckas förvalta fler av dem. Samtidigt som Lazio vann så tappade de närmast jagande konkurrenterna; Napoli och Sampdoria. Detta innebär att Lazio är sex poäng före Fiorentina, som besegrade just Sampdoria, när det är 27 poäng kvar att spela om. Eller man kan snarare säga att det är sju poäng då man har bättre inbördes möten än ”Viola”. Efter Fiorentina finner vi Sampdoria sju poäng bakom Lazio och Napoli åtta poäng bakom.

Utgångsläget ser onekligen bra ut för Lazios del men man får inte glömma att man har en mardrömsavslutning på säsongen med möten mot Napoli och Sampdoria men även ett derby mot Roma. Och just Roma besegrade under förmiddagen Napoli med uddamålet vilket innebär att man fortfarande ligger en poäng före Lazio.
Om man tittar lite närmare på dagens match tycker undertecknad att laget gör en stabil insats men att man blir aningen blottade när man hamnar under intensiv press. Dock fortsätter man att skapa massvis med målchanser oavsett vilka man möter, vilket givetvis är positivt. Piolis största huvudbry för tillfället är nog hur han ska se till att den fina formkurvan inte stiger grabbarna åt huvudet.

Tre stelle
La prima stella – Stefan de Vrij
Stod för ännu en fantastisk insats i backlinjen och tog hand om allt som kom i hans väg. Positionssäker och oerhört trygg i sitt spel.

La seconda stella– Keita Balde
Kommer in och fixar två straffar och en utvisning. Skapar oreda i motståndarnas straffområde vid varje inhopp på sistone. Målet kommer nog snart.

La terza stella – Marco Parolo
Syns aldrig mycket men betyder oerhört mycket för laget. Springer från straffområde till straffområde och kröner dagens insats med ett snyggt frisparksmål.