Lagbanner
Champions League: Lazio ställs mot Bayern München

Champions League: Lazio ställs mot Bayern München

Dagens lottning till 16-delen kommer innebär att vi ställs mot regerande mästarna Bayern München. Lazio-redaktionen har summerat nuläget och diskuterar framtiden.

Uefa-lottningen som ägde rum vid lunchtid resulterade i att Lazio ställs mot regerande mästarna Bayern München.

  • Match 1: Lazio tar emot Bayern på Olympico den 16 februari klockan 21:00
  • Match 2: Lazio reser till Allianz Arena den och spelar matchen den 3 mars klockan 21:00
Bayern München
Bayern ligger för närvarande på andra plats i Bundesliga, en poäng bakom Leverkusen med lika många matcher spelade. Laget gick, precis som Lazio, obesegrade ur gruppspelet och kammade hem hela 16 poäng, en poängskörd som enbart Manchester City även mäktade med. Den främsta gruppmotståndaren var Atlético Madrid, som även lyckades att ta en poäng på hemmaplan, i en jämn match där Madrid-laget faktiskt skapade flest chanser.

Truppen är närmast intakt, med Joshua Kimmich som det just nu tyngsta namnet på skadelistan. Om Dortmunds offensiv kan liknas vid en vass kökskniv är Bayerns ett samurajsvärd. Att Lewandowski toppar skytteligan med 13 mål gör ingen förvånad, men bakom sig har han trotjänaren Thomas Müller som gjort 6 mål och lika många assist. Då har vi inte ens nämnt Kingsley Coman, Serge Gnabry eller Leroy Sané. Tillika är man regerande mästare och kommer från en tradition där inget annat än vinst räknas. Naturligtvis inte bara seger i varje match utan vinnare av tutto. Det är onekligen så att vi har en väldigt svår utmaning framför oss.

Lazio
Även om allt inte är upp och ner jämfört med för ett år sedan så är det åtminstone inte sig likt. Lazio linnehar just nu plats 9 i ligan, 10 poäng bakom Milan och 7 bakom Inter. Samtidigt är det 4 poäng ner till Udinese och det finns fortsatt god marginal att haka på i kampen om nästa års Champions League-spel då mindre än en tredjedel av säsongen spelats klart. Innan juluppehållet ställs Lazio däremot inför två rejälja styrkeprov då man tar emot Napoli hemma och besöker San Siro för att spela Milan borta. Stormatcherna är enormt viktiga indikatorer för vilken nivå laget befinner sig på. Motståndare analyserar dessa matcher och plockar taktiska insikter med sig in i sina förberedelser. Presterande lag skrämmer därför motståndare eftersom att så mycket mer än en vinst står på spel. På denna nivån är prestige och höga prestationer nämligen enormt viktiga drivkrafter för spelarna. 

Diskussionerna som omgärdar Lazio är delade. Etablerad media vidhåller att Lazio är en kraft att räkna med i ligan, i jakten på Champions League-platser. Immobiles konsekventa målskörd, mittfältets stabilitet och Reinas målvaktsspel har i omgångar särskilt framhållits som positiva element. Samtidigt kvarstår ett par frågetecken kring Muriqi som ännu inte levererat på planen, Strakosha som inte återtagit platsen som förstemålvakt och Escalante som varit oväntat anonym. Samtliga har varit skadedrabbade och det är ännu för tidigt att sia om framtiden. Vi vet dock sedan tidigare att en bra start kan vara viktigt för framtiden, men inte nödvändigtvis. Ta Senad Lulic som exempel. På forumet har en begynnande diskussion börjat resas, om Inzaghis oförmåga att använda sig av någon annan formation annat än bevingade 3-5-2. Vissa pekar på De Zerbi som roterar mellan tre till fyra olika formationer beroende på motstånd och matchbild. Till skillnad från just Inzaghi, men även Conte, som genomgående vidhåller samma formation. Efter elva spelade matcher i Serie A är det för tidigt att säga om detta är orsaken till ojämna resultat, det kan lika gärna vara tröttheten i kombination med CL-spelet som satt sina spår. Detta är nämligen mycket vanligt för lag som Lazio.

Vi har onekligen mycket att se fram emot - och kvar att lära. Så är det att vara Laziali. Detta är en del av den resa som började med Inzaghi. Då kunde vi bara dröma om Champions League. Nu har vi lottats mot regerande mästarna Bayern München. Långsitkighet är allt. Det är därför vi brinner för klubben. Jag hade inte velat ha det på något annat sätt.
 

Michael Norberg Tot2020-12-14 15:22:00
Author

Fler artiklar om Lazio

SS Lazio Sweden Podcast - När Ingen Tycker Likadant, Vafan Betyder Det
SS Lazio Sweden Podcast - No Pedro No Party