Lagbanner
Ciao Cristian?

Ciao Cristian?

Ett avsked närmar sig?

För några år sedan var det en otänkbar tanke, snart är den till synes på väg att bli verklighet. Att det skulle komma en dag när Cristian Ledesma inte spelar mer för Lazio. Ryktet säger att han försvinner till Kansas City Wizards i sommar när hans kontrakt med Lazio löper ut. Om nu inte Inter sin vana trogen plockar in en Lazio-spelare.

Under derbyt syntes avskedsbanderoller i curvan och under en träning i veckan visade fansen återigen sin uppskattning för Cristian. Uttalanden från agenten talar sitt tydliga språk. En epok är på väg att ta slut. 318 matcher.

Spekulationerna har ökat i takt med minskad speltid och en utebliven diskussion med Lotito om en kontraktsförlängning. Viljan från Ledesmas entourage har dock varit tydlig: att avsluta karriären i Lazio. Men det ser nu ut att aldrig bli så. Att det istället blir några lukrativa sista år av karriären någon annanstans.

Vilket i sig är en overklig tanke då Ledesma nästintill har varit i Lazio ett helt decennium. Han följde med sin mentor och tränare Delio Rossi till Rom och blev snart en förgrundsgestalt för Lazio. Som Ledesma spelade, så mådde Lazio. En gudomlig vänsterkanon i derbyt är för evigt ett minne av en glädjetokig Ledesma som omfamnas av materialaren Walter Pela och hela det ljusblå Rom.

Tiden har dock kommit ikapp Ledesma som på senare tid har fått se sig omsprungen av den nye mittfältskungen Lucas Biglia. Men jämförelserna dem emellan är enligt mig orättvisa. De är nämligen från olika delar av Lazios riktningsförändring. Spelares prestation kommer också av lagets sätt att spela.

Ledesma är mittfältaren som alltid har stått rätt och skurit av passningar och ytor. Han kan dock uppfattas som statisk och aningen trög i sitt spel. Men han gjorde en stor skillnad för ett Lazio som främst ville behålla sin defensiva struktur och i Edy Rejas Lazio var han den viktigaste spelaren som fanns. Laget föll bakåt i banan och då behövdes någon som låste försvaret på mitten. Den nu hyllade Biglia såg inte bättre ut under Reja. Han var precis lika orörlig ut som den kritiserade Ledesma.

Med Stefano Pioli har det gått i annan riktning. Fokus har hamnat på presspel och snabba omställningar och då behövs det någon som bemästrar båda delarna. Det har passat Biglia bättre och därmed har Ledesmas chanser till spel denna säsong varit minimala. Därutöver finns nu Parolo och ynglingen Cataldi har även äntrat scenen på allvar. Cristian visade dock sina ledaregenskaper när han tröstade Cataldi efter cupfinalen mot Juventus.

En rakryggad och trygg bandiera. Tack för allt Cristian, laziale vero.
 

Arvid Larssonarvid.lazio@gmail.com@NeuBitter2015-06-02 21:26:00
Author

Fler artiklar om Lazio

SS Lazio Sweden Podcast - När Ingen Tycker Likadant, Vafan Betyder Det
SS Lazio Sweden Podcast - No Pedro No Party