Lagbanner
Stadio Olimpico, 2021-09-26 18:00

Lazio - Roma

Derby della Capitale – inför Lazio Roma

Derby della Capitale – inför Lazio Roma

Kvällens derby är det 155e i historien och kommer att präglas av prestige och personlig revansch.

Bakgrund
Lazio är obesegrade i sina fyra senaste hemmaderbyn och stod för en nästintill utklassning när lagen möttes i januari, då Lazio vann med 3-0. Lazio förlorade dock förra säsongens andra möte med 2-0. Lazio är obesegrade i sina femton senaste hemmamatcher. Roma har bara hållit nollan i en av lagets nio senaste bortamatcher. Men faktum är att även de, tekniskt sett, spelar hemma ikväll.

Läget i Lazio
Inför kvällens match ligger Lazio sjua i tabellen med åtta poäng - lika många bakom serieledande Milan, fyra från Roma som också innehar fjärdeplatsen. Säsongsinledningen har blandat och gett, men laget har under de senaste matcherna inte nått upp till den nivå som klubben och fansen önskat. Efter en svag insats mot Torino i torsdags är förhoppningarna nu stora på att en vändpunkt ska komma. Maurizio Sarri är tillbaka på tränarbänken efter två matchers avstängning och till sitt förfogande har han hela truppen förutom Mattia Zaccagni.

Läget i Roma
Roma har inlett säsongen starkare, med fyra vinster och en förlust. I förra omgången tog laget en knapp 1-0-vinst mot Udinese, efter svårigheter att bygga passningsspel och skapa konkreta chanser. Inte helt olikt Lazio mot Torino. På listan med frånvarande spelare finns Spinazzola och Mattias Vina som är skadade, samt Lorenzo Pellegrini som är avstängd.

Snackisar inför
Det finns idag två möten i matchen: Mötet mellan Sarri och Mourinho, mellan Pedro och Roma.

Även om man bortser från tyngden av detta möte i sig, givet lagens rivalitet, sätter båda tränargiganterna en stor prestige i att bevisa vem som är bäst av de två. En eventuell vinst skulle också vara ett kvitto på att laget är på väg åt rätt håll, och att man kan slå en storklubb.

Pedro kom i somras in som den förste direkta värvningen mellan Lazio och Roma på nästan fyrtio år, efter att han blivit ratad av Mourniho. Revanslysten kommer med andra ord att vara mycket stark ikväll, för Pedro som har spelat i samtliga av Lazios sex matcher denna säsong.

Lazios försvarsspel har med rätta kritiserats i säsongsinledningen. Acerbi har stundtals sett ut som en skugga av sitt forna jag och mittbackarnas samspel med ytterbackarna har inte fungerat. Den höga press som Sarri vill att laget ska hålla har heller inte varit där. Försvaret har hamnat lågt medan mittfältet inte hängt med ner, vilket skapat stora ytor för motståndarna att anfalla på. Positiva bitar är att Lazio haft mest bollinnehav, haft en hög passningsfrekvens - men det är tydligt att laget inte är samspelt. En god prestation idag skulle dock mycket väl kunna fungera som en brytpunkt. En derbyvinst är nämligen inte ett steg fram, utan två.

Förväntade startelvor

Lazio (4-3-3): Pepe Reina; Manuel Lazzari, Luiz Felipe, Francesco Acerbi, Elseid Hysaj; Sergej Milinkovic-Savic, Lucas Leiva, Luis Alberto; Pedro, Ciro Immobile, Felipe Anderson.

Roma (4-2-3-1): Rui Patricio; Rick Karsdorp, Gianluca Mancini, Chris Smalling, Riccardo Calafiori; Bryan Cristante, Jordan Veretout; Nicolo Zaniolo, Henrikh Mkhitaryan, Stephan El Shaarawy; Tammy Abraham.

Michael Norberg Tot2021-09-26 12:05:33
Author

Fler artiklar om Lazio

SS Lazio Sweden Podcast - När Ingen Tycker Likadant, Vafan Betyder Det
SS Lazio Sweden Podcast - No Pedro No Party