Lagbanner
En örn har lyft

En örn har lyft

Suplerlativen har haglat kring denna artonårige stortalang. I Europa League har han stått för fyra assist och i helgen gjorde han sitt första mål i seniorsammanhang för Lazio. Vad månde det bliva av Keita Balde Diao?

Få vet vad som föregick hans överraskande entré i Lazio. Keita föddes i Spanien och var en av de stora talangerna i Barcelonas plantskola. Men tack vare ett ungdomligt spratt förändrades den utstakade banan och staden Rom välsignades med en talang.

Under ett träningsläger i Qatar fick unge Keita för sig att lägga iskuber i en lagkamrats säng. Tilltaget sågs (dessbättre) inte med blida ögon i Barcelonas ledning och när Keita kom åter till Spanien bestämdes det att han skulle lånas ut till Barcelonas satellitklubb Cornela. Väl där fortsatte han briljera och drog lystna blickar till sig.

Utifrån den tidigare behandligen var Keita inte intresserad av att återvända till Barcelona efter utlåningen. Tare kunde därmed göra ett fynd och löste sommaren 2011 Keita från Barcelona för endast 300 000 euro.

Debuten i Lazios primavera dröjde till nyåret, eftersom byråkratin kring hans spanska pass satte stopp. Men när debuten väl blev av var det ingen tvekan om vilken talang han besatt och han blev omgående en nyckelspelare i Bollinis lagbygge som bärgade primaverascudetton i våras. Tillsammans med Rozzi och den andre före detta Barca-talangen Tounkara bildades en sylvass trio.

Utöver det kom glädjande besked i somras om att Keita förlängt sitt kontrakt till 2017. Till mångas förvåning fick dock lagkamraten Rozzi i somras lämna Rom i förhoppning om att en utlåning till Real Madrids B-lag ska göra honom mer förberedd för en tillvaro i Lazios A-trupp. Men Keita fick stanna kvar och de flesta är nog idag övertygade om att det var ett bra drag.

Utöver sin uppenbara bollbegåvning utmärker sig Keita i nuvarande spelartrupp. Han är en snabb spelare som är mer inriktad på att hota sin försvarare med ruscher och dribblingar än övriga bolltrillare. Lazio har i detta avseende under säsongen varit alltför beroende av Candrevas genombrottsförmåga och i takt med att alla bollar ska gå genom italienaren, har Lazios anfallsspel också lidit. Att kunna ha två spelare där försvararna behöver ha ögon i nacken, vore en väg framåt för Lazio. I Lulics frånvaro har det saknats ett djupledshot på vänsterkanten och när Candreva vandrar ut dit brukar det ofta sluta med lättlästa manövrar inåt i banan.

Men det saknas inte brister i unge Keitas spel. Han är en smula bollkär och har ännu inte förmågan att ha en överblick över spelet under sina aktioner. Det har likt Candreva varit lite skygglappar på i lägen där en pass hade kunnat friställa en medspelare.  Men detta kan förhoppningsvis med rätt instruktioner och mindre iver innebära att Lazio får en rejäl spets på kanterna framöver.

Keita är sannerligen en talang att vårda för Lazio och vi får hoppas att hans ego inte går bort sig i twitterstormen.
 

Arvid Larssonarvid.lazio@gmail.com@NeuBitter2013-11-12 20:41:00
Author

Fler artiklar om Lazio

SS Lazio Sweden Podcast - När Ingen Tycker Likadant, Vafan Betyder Det
SS Lazio Sweden Podcast - No Pedro No Party