Lagbanner
Ett tifo som berör

Ett tifo som berör

Lazios supportrar gör ett snyggt tifo. Fokus blir att de minsann är nazister. Folk har nästan mer fördomar än Lazios curva.

I ett tillknäppt och oavgjort derby körde Lazios curva över Romas med ett imponerande mosaiktifo hämtat från Michelangelos takfresk ”Adams skapelse”.

Sportjournalisten Tancredi Palmeri tweetade ut sin uppskattning. Reaktionerna är dock där det blir märkligt. Flera personer vill istället ta heder och ära av tifot med tillmälen som ”Nazio” och att Lazios fans minsann är nazister och fascister.

Särskilt komiskt blir det när Roma-supportrar kommenterar, vars egna klubb de facto skapades av det italienska fascistpartiet 1927. Lazio motsatte sig fusionen av Rom-klubbar. Lazio målas upp som en "fascistklubb" trots att man gömde judar under andra världskriget och vägrade att spela mot Barcelona under Franco-regimen. Några få har tyvärr fått färga bilden av Lazio. 

Det är få lag där lagets supportrar ständigt får försvara sig som Lazio. Tack vare Di Canio och några idioter i den kriminella ultrasgruppen IRRIDUCIBILI (IRR). IRR har sedan sitt bildande 1987 styrt Lazios curva genom kriminell verksamhet och politisk aktivism. Den egna verksamheten och den politiska agendan har på många sätt varit överordnad att stötta Lazio som klubb. IRR:s styrka och medial uppmärksamhet har bidragit till den mindre smickrande bilden av Lazio och dess fans. Romas curva är å sin sida istället delad mellan högerextrema ”Boys” och vänsterfalangen ”Fedayn”.

Det är väl möjligen Juventus ultrasgrupp ”Drughi” som maktmässigt kan jämföras med IRR. Drughi är de som nämns ha ägnat sig åt svart biljettförsäljning i samröre med delar av Juventus-ledningen. De har även utpressat klubben med hot om att orsaka böter med rasistiska ramsor och pyroteknik.

Med tanke på IRR:s konflikt med Lazios president Lotito blir det sistnämnda änmer intressant. Supportrarnas beteende på läktaren blir i vissa fall en slags krigföring genom ekonomisk skada mot klubbens ledning. Lotito är IRR:s fiende sedan han vid sitt tillträde tagit ifrån IRR de förmåner de hade fått under tidigare Lazio-ledning.

Lazio skickade nyligen ut ett kravbrev till de supportrar som identifierats under en Europa League-match med att göra fascisthälsningar. Klubben kräver ersättning för klubbens böter på 50 000 euro och om detta inte betalas stängs supportrarna av i avvaktan på betalning. Ett innovativt försök att få bukt med problemen som finns. Men hand upp på dom av er som har läst om detta i svensk media.

Problem med rasism finns i de flesta curvor i Italien, men Lazios storlek som klubb och supporterbas gör det möjligt att skapa en något missvisande medial bild av klubben och dess supportrar. Gamla synder vevas om och om igen.

Tråkigt bara att den delen ska vara i fokus oavsett vad som händer på läktaren.

Arvid Larsson2020-01-27 11:33:18

Fler artiklar om Lazio

SS Lazio Sweden Podcast - När Ingen Tycker Likadant, Vafan Betyder Det
SS Lazio Sweden Podcast - No Pedro No Party