Lagbanner
Fransk attack

Fransk attack

Lazios nya bortatröja väcker tyckande.

Franska tidningen Le Monde har publicerat en artikel om det faktum att Lazio kommer att spela med genomgående svart bortatröja i Europa League kommande säsong.

Författaren väljer dock att presentera en sterotyp bild av Lazio och dess fans som en fascistklubb och skriver bland annat om Paolo Di Canios omtalade romerska hälsning under ett derby mot Roma. Tröjfärgen väcker idén om att den symbolierar just fascism.

Vi laziali är dock vana att möta fördomar och påståenden som tar sig friheten att definiera oss som klubb och som supportrar.

Men Le Monde tycks förbigå det faktum att Lazio i derbyt i januari valde att spela med tröjor med texten ”Je suis Charlie” som en hyllning till offren i attentatet mot satirtidningen Charlie Hebdo. Hela bilden eller för den del världen tycks som sagt inte vara Le Mondes grej.

Frankrike och Italien har annars sedan länge ett utbrett fotbollsgurgel som funnits även innan bråket mellan Materazzi och Zidane.

Under VM 1938 i en tid där fascister och nazister hade tagit makten i Europa möttes Italien och Frankrike. Italien spelade i en svart tröja som hade beordrats av det italienska fascistpartiet. Lazio-spelaren Silvio Piola avgjorde matchen och Italien vann till slut VM i Frankrike.

Lazio har replikerat Le Mondes artikel med att det är ett löjligt påstående och har påtalat att även PSG och Juventus har spelat i svarta tröjor. Man menar även på att den stiliserade örnen var tvungen att vara i närheten av tröjans färg för att följa UEFA:s regler för större logotyper.
 
 

Arvid Larssonarvid.lazio@gmail.com@NeuBitter2015-09-17 19:25:26
Author

Fler artiklar om Lazio

SS Lazio Sweden Podcast - När Ingen Tycker Likadant, Vafan Betyder Det
SS Lazio Sweden Podcast - No Pedro No Party