Lagbanner
Giampiero Pinzi - il figliol prodigo.

Giampiero Pinzi - il figliol prodigo.

Om tre dagar så vankas det supercupfinal mellan Juventus- Lazio. Men just idag vill jag uppmärksamma en person som inte kommer att spela matchen, men som med all sannolikhet kommer att följa matchen från sidan.

I Italien så är det vanligt att spelare är uttalade anhängare till andra lag än de som man för tillfället representerar. Det finns en respekt och stor förståelse i Italien över att ens spelare har växt upp i andra färger än den man representerar och haft särskilda drömmar om just denna klubb. Så länge man visar de egna fansen att man är villig att kriga varje sekund på planen för dem, och för klubben- så är detta absolut inget problem.
Då respekterar man istället den spelaren minst lika mycket, näst intill den egna bandieran.
 
 För oss laziale fick vi bittert se vår bandiera Alessandro Nesta bli älskad av halva milano, trots att alla visste vart hans hjärta egentligen hörde hemma.
För mig känns dessa spelare som att de genomlider någon slags olycklig kärlekshistoria, det är nog därför jag tenderar till att känna det lilla extra för just sådana spelare.
 
En spelare som är spektakulär i detta fenomen är en viss Giampiero Pinzi. Den nu 34åriga Udinesespelaren är född och uppvuxen i Rom och tillhörde länge en av Lazios mer lovande primavera-spelare. Med några inhopp i cupspelet 99/00 så blev det inga fler matcher i a-laget då Giampiero inför säsongen 00/01 såldes till Udinese. I Udinese har Giampiero varit mer eller mindre given(förutom en lånesejour i Chievo) sedan dess och har mäktat med  294 matcher samt fått representera Gli azzurri vid ett tillfälle. Dock har Giampiero under hela sin tid i Udinese varit öppen med vilken klubb som ligger närmast hjärtat.
 
I en härlig video från den fantastiska cupfinalen 26/5 2013 så vill en lycklig laziale föreviga slutsekunderna av matchen och sveper sin kamera över de övriga tifosi på Curva Nord. 1.43 in i klippet så fastnar en viss gråtande Giampiero Pinzi som kramar om andra supportrar på curvan. Man ser en rörd Giampiero Pinzi som just sett sitt favoritlag slå sin ärkerival i en cupfinal, på hemmaplan. Att denna person får 700 000 euro/ år för att representera en annan rival, det spelar absolut ingen roll. Och det. Det är det fantastiska med Italien. Och med Giampiero.
 
Här kan ni se klippet:
https://www.youtube.com/watch?v=c62ZkCs17VA     

Tobias Sandström2015-08-05 17:34:00
Author

Fler artiklar om Lazio

SS Lazio Sweden Podcast - När Ingen Tycker Likadant, Vafan Betyder Det
SS Lazio Sweden Podcast - No Pedro No Party