Lagbanner
2021-04-11 15:00

Hellas Verona - Lazio
0 - 1

Hellas Verona Lazio 0-1

Hellas Verona Lazio 0-1

Söndagens match slutade i årets elfte vinst och gjorde att Lazio fortfarande hakar på i kampen om en Champions League-plats.

Matchen i korthet

Lazio inledde på ett sätt som kom att känneteckna resterande matchbilden. Med en tydligare spelidé, högre tempo och större mått av kreativitet höll Lazio i taktpinnen. Redan i öppningsminutrarna slog Fares  ett inlägg som av Luis Alberto nickades vidare till Milinkovic-Savic, som fick till ett skott strax utanför Silvestris högra stolpe. Matchens nästföljande farlighet uppstod efter ett uppsel mot Caicedo som nickade vidare bollen mot Immobile, som utanför straffområdet fick till en stolpträff, som studsade rakt ut i banan och mot en framrusande Verona-back som enkelt kunde rensa.

Andra halvlek hade precis börjat när Caicedo satte matchens första mål efter en soloräd, i vilken han drog två Verona-försvarare och placerade in bollen med fel fot vid målvaktens första stolpe. Tyvärr dömdes målet  bort efter en VAR-granskning där domaren bedömde att Caicedo begått en foul efter att Caicedo fört upp en armbåge i Magnanis ansikte. Istället för mål tilldelades Caicedo ett gult kort. Det skulle dröja nittioen minuter innan Lazio gjorde segermålet. Milinkovic-Savic förvaltade ett förstklassigt inlägg från Radu med ett kliniskt avslut som punkterade matchen och fastställde resultatet, 0-1.

Analys

Ett välförtjänt slutresultat som satt långt inne. Förhoppningsvis kännetecknar det Lazios säsong när vi kollar tillbaka på den. För detta var, precis som kommande match mot Benevento, en absolut måstematch. Med åtta matcher kvar att spela kan vi konstatera att en av Europas jämnaste toppligor präglas av ytterst små marginaler. Om vi plockar hem en trepoängare i nästa omgång är vi till exempel bara tre poäng från fjärdeplatsen och fem poäng till andraplatsen. Det skulle innebär att vi hade kunnat inneha en silvermedaljsplats om vi till exempel inte förlorat mot Udinese och Samdoria i höstas. Det är tänkvärt, men samtidigt en onödig tanke. Alla vet att enda sättet att fortsätta kriga är att blicka framåt.

Matchens kommentator påpekade gång på gång att Lazios spel var dåligt, men jag håller inte med. Gårdagens match innebar lyxen att kolla på sitt lag när de har ett tydligt övertag under nästintill hela matchen. Spelare som Zaccagni fick knappt en syl i vädret och Veronas skakiga försvarsspel såg ut som vårt eget gjort mot bättre motstånd, vilket är ett tecken på att man just möter en utmanade motståndare.

Dagens bubblare var för mig Marusic och Akpa Akpro som intog sina nya rollen med bravur. Särskilt Marusic bidrog med en snabbhet som resterande mittbackar saknar, vilket bland annat var avgörande när Lassagna blev nästintill frispelad. Han var allt det där som Patric aldrig varit, en ytterback som bemästrade mittbacksrollen. Akpa Akpro visade med sin smärta fysik att han faktiskt passade väldigt bra på kanten. Han gjorde ett fantastiskt jobb i pressarbetet vilket bland annat var en bidragande faktor till att Verona framstod som så uddlösa.

Betyg

Reina - 6.0
Jag älskar att se Reina spela. Hans passningsspel i kombination med ofantliga rutin gör att jag önskar att han kommit till Lazio för tio år sedan. Tyvärr syns hans ålder i reflexerna och han är väl inte den mest agile målvakten på planeten. Om Strakosha försvinner krävs en rejäl förstärkning i sommar, som Reina kan vara mentor åt.

Marusic - 7.0
Snabb, säker och slitstark. Han såg nästan ut som en yngre Radu som med stenhårda dueller kunde avväpna vilken spelare som helst.

Acerbi - 6.5
Har väldigt sällan en dålig dag på jobbet och med honom i mittlåset ser Lazio oerhört mycket tryggare ut. Skapar ett lugn som bidrar till ett större fokus för hela laget, som kan använda energin åt att anfalla istället för att täcka upp för svaga defensiva misstag a la Patric.

Radu - 7.0
En spelare som är nästintill lika viktig som Acerbi. Lazio-ikonen är elegant och spelar nu med en rutin som gör att han inte behöver gå in lika hårt som Marusic gjorde. Han kan vila på träffsäker positionering och vad sägs om assisten av världsklass?

Akpa Akpro - 6.5
En bra dag på jobbet, på en oprövad position. Såg ut att vara hans naturliga startposition och jag ser gärna mer av samma.

Milinkovic-Savic - 7,5
Lazios bäste spelare denna säsongen avgjorde ytterligare en match. Kan som vanligt försvara, anfalla och allt där emellan. Måtte vi behålla vår schweiziska armékniv.

Leiva - 6.5
Ibland är den defensiva rollen otacksam. Leiva verkar utan att synas. Det som drar ner betyget är att han inte längre bidrar i passningsspelet i lika stor utsträckning. Jag hoppas att Lazio tar in en yngre, värdig ersättare till Leiva i sommar.

Luis Alberto - 6.5
Jag tycker att han bara blir bättre och bättre, men kanske också drygare och drygare. Ingen annan Lazio-spelare klagar lika mycket när domslut inte döms till fördel, men det visar på spelarens passion och tävlingsanda vilket gör honom till spelaren han är.

Fares - 6,0
Uselt passningsspel vägs mot en större kämparglöd än vad åtminstone jag sett från honom tidigare i Lazio-tröjan.

Caicedo - 6,5
En spelare som trots sina skador spelar med god form och högt självförtroende. Skapar fler chanser än Immobile och ser ärligt talat vassar ut än honom just nu.

Immobile - 6.0
Spelar tvärtemot Caicedo utan självförtroende och varje möjlighet ser nästan lika svår ut för honom som att bestiga ett berg. Hoppas att det vänder snart.

 

Michael Norberg Tot2021-04-12 22:07:37
Author

Fler artiklar om Lazio

SS Lazio Sweden Podcast - När Ingen Tycker Likadant, Vafan Betyder Det
SS Lazio Sweden Podcast - No Pedro No Party