Lagbanner
I Djordjevics frånvaro ...

I Djordjevics frånvaro ...

Filip Djordjevics skada påkallar behov av anfallsförstärkning. Vad bör Lazio göra?

Fotledsskadan för Filip Djordjevic innebär i praktiken att säsongen är färdigspelad för den serbiske anfallaren. Djordjevic har sedan han kom till Lazio trots en del kritik för ojämn målform gjort det bra och har bidragit med både fysik och grinta längst fram. Man bör även betänka att det är hans första säsong i en erkänt svårspelad liga för anfallare.

Djordjevics framfart har inneburit att den åldrande målkungen Miroslav Klose oftast har fått sig själv på bänken. Igår var dock Klose lysande innan han byttes av för den sedan olycklige Djordjevic. Men det är ganska givet att Klose inte kan spela varje match under våren och alternativ behövs.

Claudio Lotito har tillfrågats om skadan på Djordjevic innebär att Lazio kommer att värva in en anfallare i januari. Lotito har meddelat att man bör betänka möjligheten att plocka tillbaka utlånade Brayan Perea, men att ”vi får se vad marknaden har att erbjuda”. Ryktet om Mario Balotelli som fanns innan Djordjevics skada är dock alltför orealistiskt för att diskuteras vidare. Men vad vore då bäst för Lazio och lagets fortsatta ambition att nå Europa?

Gli giovani
Lazio har i nuläget endast en renodlad anfallare i truppen, nämligen unge Mamadou Tounkara. Tounkara har ännu inte fått komma in i ligan och vår egen Balotelli-kopia står fortfarande på tillväxt. Han har fina kvalitéer, men måste väl sägas vara för orutinerad för att på allvar kunna axla rollen bakom Klose. Detsamma ska väl också sägas kring primaverans målkung Simone Palombi som trots stor potential behöver mer erfarenhet på högre nivå för att kunna göra en skillnad i A-laget.

Stefano Mauri
Mauri har tidigare spelat i en roll likt en falska nia där framme. Mauris fysik och bollmottagningar gör det möjligt för honom att även stångas längre fram i banan. Vi har fått se hur han återkommande dykt upp på rätt ställe i straffområdet, så spelförståelsen för att spela anfallare finns där. Men nog behövs Mauri på annat vis på banan?

Keita
Lazio har länge letat efter både roll och form hos unge Keita för att på allvar få ut hans potential och väcka dennes något slumrade talang. Keita har haft svårigheter att övertyga ute på kanten och kanske vore det ett alternativ att spela med honom längst fram. Hans snabbhet och teknik vore ju onekligen spännande egenskaper, men jag tycker nog Keita ännu saknar behövlig kyla och blick för löpningar och taktik.

De utlånade
Lazio har även Brayan Perea och Emiliano Alfato ute på lån. Kan någon av dem tänkas plockas tillbaka och ta rollen som backup till Klose? Perea är den som påminner mest om Djordjevic med sin fysik men har också visat sig ännu vara något tunn för det tuffa spelet i straffområdet. Han har heller inte imponerat i Perugia där han endast har mäktat med ett mål under låneperioden. Emilano Alfaro är precis som innan inte bra nog för Lazio och är nog just nu på den nivån han hör hemma.  

La sorpresa
Att lyckas värva in en anfallare i januari är inte det enklaste och särskilt inte med den tid som nu återstår av fönstret om man ska lyckas få in ett bra och välscoutat alternativ. Men månne har Lotito och Tare redan tankar kring spelare som var tänkta att ta över efter Klose i sommar. Kanske kan dem komma redan nu? Det återstår att se och vore troligen en chansning sett till vilka som kan tänkas komma i januari. Klubbar gör sig ogärna av med anfallare om de inte kommer från sämre ligor eller om man är beredd att betala.

Italien
Fördelen med att istället värva in en anfallare från någon annan klubb i Italien är givetvis att det kommer någon med erfarenhet från ligan och som inte behöver lika mycket tid för att anpassa sig. Alternativen som i mitt tycke finns i Italien är oftast spelare som har en reservroll i respektive lag eller som skulle vara intresserad att hoppa på tåget till Rom. I Sampdoria sitter Gonzalo Bergessio som i takt med Eto’os och Muriels ankomst nu inte kommer få mer chanser bakom även Okaka och Eder. I Milan finns Giampaolo Pazzini som inte har fått särskilt mycket uppskattning och klubben sägs nu även vara intresserad av att värva in hetsporren Osvaldo från Inter. Det finns även ett beprövat kort i Atalantas Germán Denis. ”El Tanque” skulle kanske inte ha något emot att till sist kunna bevisa sig i en större klubb.

***

Även om jag tilltalas av en aningen orealistisk succé för Keita, ser jag nog personligen helst att Lazio värvar in ett beprövat kort från någon annan klubb i Italien. Bergessio vore i mitt tycke ett bra och ett någorlunda billigt alternativ för Lazio fram till sommaren. Vad tycker ni?
 
 

Arvid Larssonarvid.lazio@gmail.com@NeuBitter2015-01-25 14:46:00
Author

Fler artiklar om Lazio

SS Lazio Sweden Podcast - När Ingen Tycker Likadant, Vafan Betyder Det
SS Lazio Sweden Podcast - No Pedro No Party