Lagbanner
Igli Tares bästa & värsta värvningar
Igli Tare är inne på sitt elfte år som Lazios Sportchef

Igli Tares bästa & värsta värvningar

Igli Tare var faktiskt fotbollsspelare en gång i tiden. Mest känd är han förstås för hardcore Serie A anhängare - för sin tid i Brescia under tidigt 2000-tal tillsammans med bland annat legenderna Roberto Baggio och Luca Toni. Att sedan även Pep Guardiola huserade på mittfältet gjorde inte klubben mindre charmig då. Trots att det var Baggio och Guardiola som stod för magin på planen var det omöjligt att inte lägga märke till Tare - och på samma sätt som den gör idag, så var det den blonda kalufsen som kännetecknade honom.

Tare hamnade så småningom i Lazio där han gjorde ett par säsonger just när klubben befann sig i en riktigt mörk period efter diverse Sergio Cragnotti skandaler flera år tidigare. 
   När karriären sedan skulle summeras hade något form av band bildats mellan Tare och Lazios president Claudio Lotito. Det var så starkt att den kontroversiella presidenten bestämde sig för att utse den nyblivna fotbollspensionären till sportchef för Lazio under 2008.

Sedan dess har Igli Tare gått sin egen väg och fått anpassa sig efter en minimal budget från Claudio Lotito. Lazio var som sagt inte den rikaste klubben när han tillträdde och är det sannerligen inte i dagsläget heller. Men just då präglades klubbens ekonomi av stora amorteringar på det eller dom lånen som Lotito hade förhandlat fram för att helt enkelt rädda klubben från en hotande konkurs.
  
Under sin första sommar lyckades Tare värva en del spelare som i efterhand har stuckit ut, bland annat Stefan Radu som fortfarande spelar i Lazio. Men även en viss Stephan
Lichtsteiner och målvakten Juan Pablo Carizzo hämtades in samtidigt som Lotitos största vävning fram tills idag - Mauro Zarate lånades in från Al-Hilal. Legenden säger att Claudio Lotito fick se videoklipp på argentinaren när han dribblade, showade och gjorde mål på Youtube. Presidenten ska ha blivit så imponerad att han bestämde sig för att köpa honom. Att det sedan gick åt pipsvängen rent ut sagt och att Lazio förlorade enorma summor på argentinaren, kan än idag vara en bidragande orsak till att presidenten är otroligt restriktiv med summorna som spenderas på nya spelare.

Igli Tare utmärkte sig inte så mycket under åren som kom, utan det var först runt 2 år senare som han lyckades sätta sin prägel på Lazio. Han identifierade brassen Hernanes som en ideal Laziospelare. Den tvåfotade brassen kom att bli otroligt viktig för Lazio efter att han anslöt för runt €13m från Sao Paulo. 
   Året efter lyckades den relativt färska sportchefen övertala en kontraktslös Miroslav Klose om att Rom och Lazio var perfekt för honom. Tysken kom tillsammans med bland annat Federico Marchetti och Djibril Cisse under sommaren. En okänd Senad Lulic anslöt också till laget samma sommar. Sedan fyllde Tare på under januarifönstret genom att plocka in Antonio Candreva som befann sig i ett inte allt för roligt skede i karriären. 
Vid det här laget började andra klubbar höja på ögonbrynen, speciellt i fallet Miroslav Klose. Lazio betraktades ju som en forna storklubb i relativt fritt fall, iallafall sportsligt. Hur kunde tysken välja just Lazio? Hur kunde han acceptera Lotitos strikt uppsatta lönetak? 

Säsongen efter detta föll dock Tare tillbaka in i skuggan av Lotito. Lazio spenderade totalt €1.5 miljoner - på hela säsongen 2012/2013. Nu var vindarna dom motsatta. Lazio hade ju en grund att stå på, varför spetsade man inte till laget? Varför köpte man inte det som saknades? Lazio slutade på 8:e plats i Serie A det året men man krönte året på ett sätt som gjorde att fansen glömde allt runt omkring. Man besegrade som bekant Roma i Coppa Italia finalen under våren 2013. 
   Men just resonemanget att man inte satsar är något som är återkommande för radarparet Claudio Lotito och Igli Tare. Som supporter till Lazio kan du vara säker på en sak, du kommer vid flera tillfällen bli besviken. Besviken för att just när du känner att spelarna som laget besitter har potential, bara man adderar något extra till det, så fäller den här duon krokben på alla visioner man själv har och gör - oftast ingenting.

För nog har Tare hittat spelare som kunnat lyfta Lazio till högre höjder eller vad sägs om en tonårig Keita Balde som kaosade runt på La Masia, En okänd brasse som ägdes av en agentur - Felipe Anderson eller en nutida juvel i Sergej Milinkovic-Savic gömd i den Belgiska ligan. Listan kan göras längre och jag kommer lista dom enligt mig, 5 bästa värvningarna av Igli Tare med mera.

Den största svagheten, eller den största kritiken har Igli Tare fått pga den ofta väldigt långa kontraktstiden som erbjuds till spelare som andra sportchefer skulle se som rena chansningarna. Ibland slår det väl ut medan det ibland blir extremt dyrt samtidigt som spelaren i fråga går runt och sprider dålig stämning inne på Formello. Just den här aspekten sker fortfarande än idag. Spelare erbjuds kontrakt på flera år när dom i själva verket inte visat ens hälften av vad man kunnat önska - för att få representera en av dom ädlaste italienska storklubbarna som finns, som dessutom säsong efter säsong har en ambition att ta sig till Champions League.


Tares bästa värvningar

5. Felipe Anderson Lazio 2013-2018
Den unga brassen kostade endast €7.5 miljoner när han hämtades till Lazio. Var till en början ojämn i sina prestationer men växte ut till en fullfjädrad råtalang som i sina bästa stunder visade prov på prestationer som var på en nivå långt över hans lagkamrater. Såldes 2018 till West Ham för över €30 miljoner.

4. Marco Parolo 2014-Nutid
Igli Tare hämtade Parolo från Parma för endast €4 miljoner och det får anses som ett kap. Italienaren har alltid gjort sitt jobb i Lazio och varit given på mittfältet fram tills nyligen då åldern börjar ta ut sin rätt. Han har även figurerat frekvent i landslaget och vem kan glömma matchen då han gjorde 4 mål? 

3. Sergej Milinkovic-Savic 2015-Nutid
Serben som tackade nej till Fiorentina under spektakulära former i Florens - för att han lovat Tare att komma till Lazio. Under fjolåret var Milinkovic en av dom bästa mittfältarna i Europa medan han i år fått ta ett steg tillbaka med mer defensiva uppgifter. Har den enskilt största potentialen i Lazio men frågan är hur länge vi får ha kvar honom? 

2. Ciro Immobile 2017-Nutid
Immobile ersatte nummer ett på den här listan och som han gjort det. Det har varit målgaranti varje säsong, fansens absoluta favorit i dagsläget.

Miroslav Klose 2011-2016
Tysken kom som gubben i lådan till Lazio. Tillsammans med fransmannen Djibril Cisse var det tänkt att Lazios anfallsduo skulle bestå av. Gjorde sin första match mot Milan på San Siro, vände då bort Alessandro Nesta och pangade in sitt första Laziomål. Klose var som manisk och definitionen av vad en lagspelare är. Han slutade aldrig pressa motståndarna och gick in till max i varje situation. På toppen av allt var Miroslav en extremt ärligt människa och fotbollsspelare, under sejouren i Lazio hann han med att erkänna att han med handen gjort mål, i en match mot Napoli. Avgjorde även ett derby under spektakulära former i matchens sista minut. Fotbollen kommer aldrig att få uppleva en liknande spelare igen. Respekterad av med och motspelare till fullo.


Små medel som kan eller har genererat storkovan:

5. Thomas Strakosha 2012 - Nutid
Albanen hämtades in som en Free Transfer och har gått igenom alla instanser i Lazios akademi för att slutligen vara ohotad förstemålvakt i A-Laget. Kommer förmodligen vävas av en storklubb och ge Lazio åskilliga miljoner i vinst.

4. Wesley Hoedt 2015-2017
Kom till Lazio som tilltänkt partner till Stefan De Vrij. Sejouren blev dock inte vad dom båda parterna hade hoppats på. Såldes till Southampton för den makabra summan €16 miljoner. 

3. Luis Alberto 2016-Nutid
Endast €4 miljoner fick Liverpool betalt för den nu 26-årige spanjoren. Ryktas att Lazio nekat bud i €30 miljoners klassen för honom redan nu. Intresset lär inte svalna för den kreative mittfältaren.

2. Keita Balde Diao 2013-2017
Hämtades in som lite av ett problembarn. Växte upp i Lazio under många olika tränare. Avslutade sin tid i Lazio genom att storspela och sänka Roma. Försökte dessförinnan bråka sig bort vid ett flertal tillfällen. Såldes för €30 miljoner till Monaco.

1. Sergej Milinkovic-Savic 2015-Nutid
Lazios diamant och banksäkerhet i dagsläget. Lotito påstår att han tackat nej till ett bud på över 1 miljard kronor för serben - för att han lovat Inzaghi att inte sälja. Kommer gå till en större klubb i framtiden, frågan är bara vilken. Kom visserligen till Lazio för runt €18 miljoner men det får ju betraktas som småpengar om man jämför med vad han ryktas vara värd.


Tares floppvärvningar:

5. Juan Pablo Carizzo
Kom in som en hypad målvakt från Argentina. Lazio pungade ut med €7.5 miljoner för målvakten som sedan inte kunde ta en ordinarie plats i Lazio. Var dock duktig på att rädda straffar.

4. Guiseppe Sculli
Värvades visserligen inte in för stora pengar, men lyckades med tveksamma medel krångla sig fast som oönskad i Lazio under flera år. 

3. Filip Djordjevic
Kom från Nantes när hans kontrakt löpte ut. Fick en stor sign on bonus och sedan en väldigt hög lön av Lazio i ett flertal år framåt. Ville ej lämna klubben utan ägnade sin tid åt att komma i tid till träningarna. Skrattade hela vägen till banken och sedan hela vägen till Chievo och nu Serie B. Kommer leva gott många år framöver på Lazios bekostnad.

2. Ravel Morrison
Enligt uppgifter tjänade Ravel runt €600.000 per säsong i Lazio. Till skillnad från Djordjevic så fick vi aldrig se något av värde från Ravel, ens i en enskild match. Gavs ett fyraårs kontrakt och tvekade inte att skriva på det snabbt som bara den. Hade till och med mamma med sig när han gjorde det. Nu återfinns engelskmannen i Republiken Jämtland. 

1. Emilano Alfaro
Värvades in som otroligt upphaussad av Tare. Uruguayansk landslagsman. Snabb. Teknisk. Spelade med Cavani och Suarez på topp i landslaget. I Lazio förpassades han till bänken och stannade där 4 år innan han lämnade klubben.


Har jag hamnat fel på någon? Vem har jag glömt? Hur ser dina listor ut? Eller uppskattar du bara Miroslav Klose t.ex? Kommentera gärna


 

Christer Nordinchrister.nordin@live.se2019-04-15 20:52:00
Author

Fler artiklar om Lazio

SS Lazio Sweden Podcast - När Ingen Tycker Likadant, Vafan Betyder Det
SS Lazio Sweden Podcast - No Pedro No Party