Lagbanner
2021-01-27 17:45

Atalanta - Lazio

Inför Atalanta - Lazio

Inför Atalanta - Lazio

Det är nu dags för kvartsfinaler i Coppa Italia. Lazio reser till Bergamo för att spela mot Atalanta. Avspark på onsdag klockan 17:45. Matchen kommer att sändas live på YouTube.

Lazio besegrade Parma förra veckan i Coppa Italia åttondelsfinalen. En rätt så sömnig match som Lazio lyckades avgöra med endast några minuter kvar tack vare Muriqis mål (officiellt självmål av målvakten, dock). Nu reser biancocelesti till Bergamo för att spela mot Atalanta, som kvalade till kvartsfinalen genom att vinna mot Cagliari med 3-1.

En match mellan två av de formstarkaste lagen i Serie A, där det endast skiljer två poäng mellan lagen. Hemmalaget har inte förlorat i Serie A på 10 raka matcher, i vilka de samlat ihop 22 poäng. Lazio å andra sidan verkar vara tillbaka på vinnarspåret, efter en svår inledning av säsongen. Med vinsten mot Sassuolo i sändags tog man 4:e raka segern i Serie A, och är hittills i år fortsatt obesegrade. Fun fact är att lagen möts igen i helgen, denna gång i Serie A då. Men innan det är det som sagt dags för Coppa Italia. Vinnaren kommer möta vinnaren av matchen mellan Napoli och Spezia i en eventuell semifinal.

Atalanta
Det svider lite att säga detta, men Atalanta spelar en fin, anfallsinriktad och effektiv fotboll. Laget har samlat ihop 36 poäng lagom till att Serie A vänder i helgen, lika många som Juventus som dock har en match mindre spelad (mot Napoli). Gasperinis lag har endast förlorat 3 gånger, och bara Milan, Inter och Juventus har förlorat färre matcher. Atalanta har inte förlorat i Serie A sedan den 28:e november (Atalanta Verona 0-2). Atalantas anfall är näst-bäst i Serie A efter Inters, och laget från Bergamo har aldrig förlorat mot lagen i toppen av tabellen. Man har spelat 1-1 mot Inter och Juventus och vunnit med Milan (0-3), Roma (4-1) och Lazio (4-1). En lite rolig statistik är att Atalanta endast gjort 3 nickmål av 44 stycken in Serie A. 

Lazio
Lazio har efter en svår inledning av Serie A, som präglades av skador och hårt matchande med tanke på Champions League spel, hittat tillbaka till vinnarspåret. I väntan på åttondelsfinalen i Champions League mot Bayern har fokus legat på Serie A, där Lazio efter krysset mot Genoa i början på januari vunnit fyra raka matcher mot Fiorentina, Parma, Roma och Sassuolo. Tabellen säger fortfarande 7:e plats, men avståndet till en topp 4 placering är endast på 3 poäng. Lazio har samlat ihop lika många poäng i hemmamatcherna som i bortamatcherna (17 stycken), samt gjort lika många mål (16) hemma som borta. Lazio har dock släppt in 26 mål hittills, och endast Roma med 32 har gjort sämre bland de bästa 8 lagen i tabellen. En anmärkningsvärd statistik är den att Lazio är laget som springer mest km per match i snitt efter Inter (112,3 VS 111,4).

Förmodade startelvor
Gasperini har i princip hela truppen tillgänglig till matchen mot Lazio. Enda spelaren på skadelistan är Pasalic. Tränaren kommer förmodligen att lufta några spelare, men vi kan nog förvänta oss många ordinarie från start trots det. Sportiello kommer förmodligen att stå i mål och ge Gollini lite vila. Palomino, Toloj och Djimsiti kommer att bilda mittbackslinjen. På vänstra kanten kommer nog Gosens att starta, då han är avstängd i Serie A matchen mot just Lazio. På andra kanten kan Maehle låta Hateboer vila. Freuler är garanterad en plats på mittfältet, medans en av De Roon eller Pessina kommer ta den andra lediga platsen på mittfältet. Luis Muriel kommer starta på topp, med Malinovski och Mirancuk som kommer att agera bakom honom. Zapata och Ilicic ska enligt uppgifter starta på bänken.

Inzaghi å andra sidan måste brottas med lite mer skadebekymmer än kollegan Gasperini. Luis Alberto och Luiz Felipe är skadade, Leiva är avstängd medans Fares haft en muskelkänning och det är än oklart om han kommer vara tillgänglig till matchen. Patric kommer därför tillsammans med Hoedt och Acerbi att bilda mittbackslinjen framför Strakosha. Lazios albanska målvakt är dock inte i toppform än och det kan hända att Reina får starta - igen. Escalante kommer att ersätta Leiva, Milinkovic kommer garanterad starta tillsammans med antingen Akpa Akpro eller Parolo. Till vänster finns det en möjlighet att kunna se Lulic från start, med Lazzari till höger. Ciro Immobile kan vilas till förmån av Muriqi, som då startar på topp med antingen Caicedo eller Correa.

Statistik
Det har spelats 121 matcher totalt mellan Lazio och Atalanta, med Atalanta som vunnit 38 av dem och Lazio som vunnit 36 av dem. Om man endast räknar med de matcher som spelats i Bergamo, har Lazio endast vunnit 9 av de totalt 61 spelade matcher. Senast Lazio vann mot Atalanta var i augusti 2016, då man besegrade Atalanta med 4-3.

I Coppa Italia å andra sidan har de spelats 10 matcher, och Lazio har endast blivit utslagna en gång. Senast i kvartsfinalen säsongen 1988/1989. Den 15:e maj 2019 möttes lagen i finalen, då Lazio vann 2-0 tack vare målen av SMS och Correa.

 

Niklasniklas.tellini@gmail.com2021-01-26 09:56:40
Author

Fler artiklar om Lazio

SS Lazio Sweden Podcast - När Ingen Tycker Likadant, Vafan Betyder Det
SS Lazio Sweden Podcast - No Pedro No Party