Lagbanner
2021-01-31 15:00

Atalanta - Lazio

Inför Atalanta - Lazio

Inför Atalanta - Lazio

Efter onsdagens och årets första förlust gästar Lazio återigen Bergamo, staden som ifjol stod i centrum för Italiens Corona-utbrott. Längre tillbaks än så har Atalanta varit Lazios nemesis, klubben som ställer upp med en snarlik formation, anfallsinriktad fotboll, men som på senare tid stått som segrare när de båda lagen mötts. Ska Atalanta fortsätta att vara superspridaren av dålig stämning, eller ska Lazio äntligen visa var skåpet ska stå?

Bakgrund
Atalanta har vunnit fyra av sina fem senast spelade matcher mot Lazio. För den som minns slutade den femte matchen 3–3, hösten 2019 efter en osannolik återhämtning av Lazio som låg under med tre mål i halvtid. De fyra senaste mötena har i genomsnitt resulterat i fem mål per match, vilket säger en hel del om lagens offensiva inställning och inte minst om deras, åtminstone på senare tid, rivalitet. För oss Laziali har mötena med Atalanta blickats mot med skräckblandad förtjusning; en potentiell förnedring eller skalp, aldrig något däremellan.

Att kolla extra på
Morgondagens möte förväntas bli match 350 för Lucas Leivas i Europas toppligor, vilket är oöverträffat av någon annan brasiliansk spelare under 2000-talet. Hatten av.

Inzaghi har i intervjuer hintat om att Musacchio kan komma att starta eller åtminstone göra ett inhopp. Att en tränare diskuterar en eventuell startplats efter en spelares andra träning med laget signalerar något positivt. Fansens reaktioner har under veckan varit blandade, medan både befintliga och före detta Lazio-gestalter unisont uttalat sig positivt om lagets nyförvärv. Kanske att Musacchio, precis som en rad andra spelare, bara föll offer för Milans nedåtspiral innan lagets uppgång? Låt oss hoppas att Lazio är platsen där han hittar tillbaks till sin forna form.

Luis Alberto har tränat med laget senaste dagarna och förväntas åter ta en plats i startelvan.

Reflektion
Till skillnad för onsdagens möte kommer främst både Zapata och inte minst Ilicic att starta. Den sistnämnda lyfter hela laget och är extremt svårspelad på grund av sin unika kombination av styrka, teknik och fenomenala spelförståelse. Det blir intressant att se hur Lazio väljer att hantera honom, utan att samtidigt förlora markeringen mot Zapata och på kanterna.

En särskilt intressant match att analysera är Atalantas hemmaförlust i höstens Champions League-match mot Liverpool, med förnedrande 0–5. Alla matchens mål gjordes efter fina djupledsbollar, visserligen också efter Jotas konstnummer. Lazio har under senare tid fått igång kantspelet, men hade i senaste matchen svårt att tränga igenom just på djupet. Byter Inzaghi strategi, eller kommer han att luta sig mot senare tidens framgångsrika kantspel? Trots allt var det Lazio som hade en 2–1-ledning, men som sjabblade bort matchen på grund av individuella misstag. Inzaghi är en tränare som är känd för kontinuitet och därför gissar jag på mer av det vi tidigare sett.

En sak är dock säker: morgondagens match är inte bara ett prestigemöte mellan Lazio och Atalanta, utan även mellan Inzaghi och Gasperini. Förmodligen blir det en förnedring eller skalp, inte något däremellan.

Förväntad startelva - Lazio
Reina
Musacchio, Acerbi, Radu
Lazzari, Milinkovic-Savic, Lucas Leiva, Luis Alberto, Marusic
Correa, Immobile

Frånvarande: Luiz Felipe, Strakosha och Proto

Förväntad startelva - Atalanta
Gollini
Toloi, Romero, Djimsiti
Maehle, De Roon, Freuler, Ruggeri
Pessina, Ilicic
Zapata

Frånvarande: Hateboer, Pasalic och Gosens

Michael Norberg Tot2021-01-30 23:58:00
Author

Fler artiklar om Lazio

SS Lazio Sweden Podcast - När Ingen Tycker Likadant, Vafan Betyder Det
SS Lazio Sweden Podcast - No Pedro No Party