Lagbanner
2019-03-02 20:30

Lazio - Roma
3 - 0

Inför: Derby Della Capitale
Kommer Immobile hitta formen imorgon?

Inför: Derby Della Capitale

Så var det dags igen. Ett Lazio som gav ett hyfsat styrkebesked tidigare i veckan mot Milan ska nu ta sig an ett Roma som verkar ha hittat formen lagom till derbyt.

För bara några veckor sedan såg det mindre bra ut för båda lagen. Roma tvålades dit med det klassiska resultatet 7-1, denna gången var det Fiorentina som löpte amok mot ett Roma som såg ut att vara i spillror. Tidigare minns vi ju bland annat matcher mot Manchester United och Bayern Munchen som slutade just 7-1. Det är ganska komiskt att man faktiskt har förlorat 3 matcher med dom extraordinära siffrorna. 

Lazio å sin sida var och är kanske inne i en sämre period också. Uttåg ur Europa League, sen förlust mot Genoa, slagna av Juventus trots en av säsongens bästa insatser men nu senast en stabil och positiv insats - framförallt defensivt - mot Milan i Coppa Italia. 

Så kan Lazio rida på vågen man surfade på under matchen mot Milan? Hur kommer Inzaghi att formera laget? Mot Milan nu senast ställde han upp med ett mittfält utan spanjoren Luis Alberto från start, som bestod av dom 3 mycket fysiska pjäserna Parolo, Milinkovic och Lucas Leiva. 
  I den matchen blev det lite, Lazios mittfält mot jätten Bakayoko. Resterande spelare i Milan hade svårt att riktigt kunna ta för sig mot Lazios höga press och fysiska spel på mittplanen. 

I skrivande stund vet vi inte om Luis Alberto är frisk nog att starta matchen, eller om Simone Inzaghi vill spinna vidare på den här något mer defensiva uppsättningen mittfältare. Dom kommer att få stångas mot fransmannen N’zonzi som visat sig vara riktigt bra för Roma. 
  Om Luis Alberto startar så offras troligtvis Marco Parolo och Lazios offensiva spel kanske blir, väldigt behövligt - något strå vassare offensivt. Medan man kommer tappa Parolos jobb i det defensiva, för där brukar inte spanjoren lägga mycket krut. 

Helt öppet verkar det också vara om platsen bredvid eller bakom Ciro Immobile. Rapporter gör gällande att Inzaghi fortfarande inte bestämt sig för om det blir Correa, Caicedo eller rent av Luis Alberto för att behålla mittfältet från Milan-matchen? Just Immobile måste rycka upp sig både en och två, och tre nivåer - och det är Nu. Lazio kommer inte vinna matcher i det långa loppet om man ska behöva förlita sig på att Felipe Caicedo skall leda vägen och särskilt inte kunna konkurrera om en Champions League plats - vilket fortfarande verkar vara det uppsatta målet tillsammans med Coppa Italia seger. 

I defensiven svarade både Bastos och Acerbi för femstjärniga insatser i veckan och det verkar helt klart att båda dessa kommer att starta matchen med rumänen och forna lagkaptenen Radu tillbaka efter avstängningen i Coppa Italia. Jag är lite oroad över Stefan Radu. Han såg extremt seg ut mot Sevilla och det var länge sedan jag sett en försvarare varit så försvarslös. Jesus Navas gick förbi honom som man själv går förbi en korvkiosk stående på en trottoar. Här måste Inzaghi justera och anpassa försvarsspelet så att rumänen kan hänga med i svängarna. 

På kanterna så är Senad Lulic självskriven till vänster och det inte för att han skulle vara i ett utomordentligt slag formmässigt eller liknande. Nej, det saknas helt enkelt alternativ då både Durmisi och Lukaku inte har kommit upp i någon standard när dom väl fått/kunnat spela den här säsongen. Och på högerkanten så har nyförvärvet Romulo visat att Marusic varit det problemet som många supportar pekat på. Under stora delar av säsongen har precis allt anfallsspel gått via Lazios vänsterkant - tills Romulo nu gjorde inträde. Mot Milan så var brassen ständigt på språng, ständigt involverad och gjorde Lazio lite mindre lättläst. 

Det finns inget besked eller liknande om vem Inzaghi kommer att spela av dessa två. För mig skulle det dock kännas som ett tjänstefel att låta Marusic starta matchen då han sällan bidrar med något av värde och samspelet med Bastos har ofta präglats av missförstånd och obeslutsamhet. 

Jag hoppas och tror att Lazio kommer gå ut och vilja äga den här matchen på samma sätt som man gjorde mot Juventus och senare även Milan. Roma är ett bra lag men ett derby är som sagt ett derby. Det lag som springer mest, vill mest och visar bäst inställning brukar gå segrande ur slaget. 

För mig finns det egentligen ingen annan nyckelspelare i Lazio än Immobile i den här matchen. Ska han lyckas vända den negativa trenden han befinner sig i till något positivt? Inte mig emot. Vi kan vara hur täta som helst bakåt och äga mittfältet och kanterna som aldrig förr, men om Immobile fortsätter på den inslagna vägen så kommer Lazio inte göra målen som krävs. 

Värt att se upp med i Roma är förstås det nya italienska stjärnskottet Zaniolo som redan, trots sin ringa ålder presterat på topp i både Champions League och Serie A. Dzeko har aldrig haft någon vidare lycka mot Lazio men han är alltid äcklig att möta. Sedan får vi naturligtvis se om Roma går ut med en sådan där hög press man tidigare utövat med framgång mot just Lazio. Har Inzaghi lyckats klura ur en väg ur den vid det här laget?

Matchen var egentligen tänkt att sparka igång 15:00 imorgon men flyttades hastigt till 20:30 vilket bara är positivt. Lazio har även fördel av att stå som hemmalag och får således det extra stödet från läktarna. Inte för att det känns som bortaplan när Roma står som hemmalag heller, jag menar, våra fans hörs och syns mest ändå. Som min vän säger, det bästa med ”Roma roma roma” är visselorkanen från Curva Nord. 


Förmodad startelva (3-5-1-1):

———————-Strakosha————————-
———Bastos——Acerbi——Radu—————
-Romulo—Parolo—Leiva—Milinkovic—Lulic—
———--———Luis Alberto————————-
———————-Immobile—————————

Återkommer senare alternativt imorgon med senaste nytt inför matchen.

Christer Nordinchrister.nordin@live.se2019-03-01 10:23:00
Author

Fler artiklar om Lazio

SS Lazio Sweden Podcast - När Ingen Tycker Likadant, Vafan Betyder Det
SS Lazio Sweden Podcast - No Pedro No Party