Lagbanner
Inför Juventus - Lazio: En tidig julklapp
Välter Lazio giganterna från Turin igen?

Inför Juventus - Lazio: En tidig julklapp

Men ack vad synd att inte matchen spelas i Italien och då förstås allra helst i Rom. Nu får vi istället dras med en troligtvis väldigt skev stämning på läktarna. Nåväl.

Ni vet vid det här laget att Lazio besegrade Juventus för någon vecka sedan i en redan klassisk match sett med ljusblåa ögon. Oroväckande är att Juve verkar ha vaknat till liv efter den där kvällen i Rom. Ronaldo har börjat göra mål, Sarri har ställt upp med alla anfallarna samtidigt och man har för en gångs skull - kastat in lovande Demiral i backlinjen istället för en De Ligt som inte sett riktigt så förtroendeingivande ut.

Just Demiral var ju en succé under halva fjolårssäsongen i Sassuolo och där var Juventus snabba med att snappa upp honom. Dom snappade faktiskt även upp Romero som också han imponerade i Genoa på samma position. Men den senare fick stanna kvar i Genoa medan Demiral fick packa väskorna och flytta till Turin.

Det här med erfarenhet av spel i Serie A är någonting som visat sig vara fundamentalt. Speciellt för försvarare och givetvis tänker jag på €80m värvningen från Ajax, Mathjis De Ligt. Unga försvarsspelare kan vara hur duktiga dom vill i Champions League och andra ligor men när man tar klivet till Italien blir det en helt annan sak och en anpassningsperiod är nästan ett måste för att börja prestera. Jag tvivlar inte en sekund på att De Ligt kommer skänka Juventus försvar trygghet under många år framöver men holländaren har sett väldigt vilsen ut ibland. Där kommer ju Demiral in i bilden, han fick utvecklas i lugn och ro under ett halvår i Sassuolo, utan speciell press eller liknande. Han har således redan gjort sin värnplikt medan De Ligt är både yngre och lite mer grön i Italien än så länge.

Lazios resa till den här matchen avgjordes ju som sagt mot Atalanta i våras. Då man efter sena mål av Sergej Milinkovic-Savic och Joaquin Correa kunde lyfta bucklan mot skyn. Mycket har hänt sedan den kvällen och Lazio är kanske just nu, allt man inte var under fjolåret - trots segern i Coppa Italia.

Anfallsspelet är kreativt och fartfyllt. Man maler ner lag ganska konsekvent under matcherna istället för att hänga läpp, vilket var fallet många gånger under fjolåret. Försvarare som Patric, Bastos och Luiz Felipe har allihopa tagit stora kliv och utvecklats enormt. Simone Inzaghi har lyxen att kunna välja och vraka - ingen har gjort bort sig. Kruxet är bara att dom allihopa slåss om 1 plats i backtrion, då Acerbi och Radu har cementerade platser redan. Nyförvärvet Denis Vavro befinner sig långt ner i rangordningen och skulle faktiskt nu under andra delen av säsongen kunna lånas ut till en mindre klubb i Serie A och komma tillbaka lagom till försäsongen med erfarenhet av Serie A. Några intressenter?

När vi ändå är igång och diskuterar nyförvärv så har man ju egentligen endast värvat en spelare som tagit sig in i startelva och det är Manuel Lazzara - som helt oförtröttligt springer upp och ner på sin högerkant. Även om han inte producerat lika mycket poäng i Lazio som han gjorde i SPAL så har italienaren en stor del i att Lazio går starkt i slutet av matcherna. Dom som möter italienaren ser oftast helt slutkörda ut dom sista 20 minuterna av matcherna. Om Lazio maler ner motstånd så pulveriserar vår gode Manuel sina motståndares lungor och psyken.

Lazio fortsatte även sitt vinststråk i måndags mot Cagliari efter ännu en (just det) klassisk match. Felipe Caicedo nickade in Jonys inlägg i den 98 minuter och vild glädje utbröt bland spelarna och ledarna. Sociala medier svämmade över av vittnesmål i form av videos på firande Laziales just när Caicedo nickar in bollen så väl som människor som uttryckte sin beundran för Rom-laget. Jag tror till och med jag såg en kille bli så upphetsad att han slet av sig tröjan innan bollen nådde nätmaskorna och kastade in den i en öppen spis med levande eld, innan han började skrika av glädje.

En löjlig debatt uppstod efter det sena avgörandet och det handlade så klart om var tilläggstiden kom ifrån? Cagliari-spelarna protesterade medan på hemmaplan här i Sverige så fylldes speciellt Inters och Juventus forum här på Svenskafans av kommentarer om att Lazio blir gynnade av domarna och att tilläggstiden var helt felaktig.

Nej, tilläggstiden var rimlig! Och för oss som faktiskt såg matchen i sin helhet så föll Cagliari-spelarna som käglor varje gång dom kände ett vinddrag från Laziospelare. Läkarteamen var inne på planen inte mindre än 5 gånger och där lägger domaren till 1 minut oavsett hur länge dom stannar på planen. Utöver det gjordes det 5 byten innan klockan slog 90 minuter. Bara där har ni era 7 minuter. Att inte domaren tog hänsyn till all maskning är egentligen det som är mest anmärkningsvärt så här i efterhand. Målet gjordes 97:20 plus, minus någon sekund. Under tilläggstiden så bytte Cagliari ut Radja Nainggolan vilket ledde till att domaren la på 30 sekunder till på tilläggstiden (Totalt 7:30m).

Jag förstår att det är jobbigt att ta in och jag förstår också nu att det är så här det känns när laget man håller närmast hjärtat på allvar hotar maktstrukturen i Serie A. För vi är bara 3 poäng bakom och Lazio har visat på alla sätt och vis att man kan slå vilka som helst, när som helst i Serie A. Det kan bli en spännande vår i Serie A.

På söndag kommer tyvärr det största hotet om Supercups titeln vara Cristiano Ronaldo. Portugisen har som jag skrev ovan - verkligen spelat upp sig och målet mot Sampdoria i veckan har vevats om och om igen vart jag än vänt blicken.

Lazio måste göra precis som man gjorde på Olimpico men denna gång spela ännu bättre redan från start. Juventus ville väldigt gärna anfalla mot Senad Lulic och Stefan Radu på vår vänsterkant. Man försökte hela tiden locka över Lazio på högerkanten för att sedan blixtsnabbt vända spelet ut på andra kanten och snabbt anfalla mot våra ganska tröga veteraner. Jag tror att man kommer försöka med detta igen och här måste Inzaghi hitta ett motgift.

Det talas om att Alex Sandro kan komma att missa matchen och även fast man aldrig, oavsett vem spelaren är eller vad han tillhör för lag, ska glädjas åt en skada så måste jag säga att det kan bli ett tungt avbräck för Juventus och en sorts lycka för Lazio. (Hej Lazzari)

Startelvorna kan man ju bara spekulera i än så länge men jag ser ingen anledning för Inzaghi att ändra någonting gentemot matchen senast. För Juventus del så kommer troligtvis Sarri starta med Higuain, Dybala och Ronaldo för att omgående försöka få hål på Lazio. Bentancur var fantastiskt bra för Juventus senast på Olimpico men fick utgå skadad relativt tidigt. Honom får vi också se upp med.

Lazio är redan i Riyadh och förbereder sig för matchen i och med dom extra dagarnas vila man fick. Var Juventus är vet jag inte. Fullt fokus och samma ”Non mollare mai” attityd som på slutet så kan det faktiskt gå… att besegra Juventus 2 gånger på en månad och dessutom lägga till ytterligare en titel i skåpet. Det skulle vara en riktigt fin julklapp.

Ha även i åtanke att Juventus och Lazio är dom två klubbarna som vunnit flest titlar i Italien på slutet. 

Christer Nordinchrister.nordin@live.se2019-12-21 00:32:00
Author

Fler artiklar om Lazio

SS Lazio Sweden Podcast - När Ingen Tycker Likadant, Vafan Betyder Det
SS Lazio Sweden Podcast - No Pedro No Party