Lagbanner
2019-05-05 15:00

Lazio - Atalanta

Inför Lazio - Atalanta: En Försmak

Inför Lazio - Atalanta: En Försmak

Lazio tar emot sin kommande finalmotståndare i Coppa Italia under söndagen. Detta blir en fingervisning om vad som komma skall i den efterlängtade finalen som ska spelas på samma arena den 15 maj.

Komiskt nog, efter förluster mot bland annat SPAL och Chievo, så har faktiskt Lazio fortfarande en matematiskt chans att kvalificera sig till Champions League nästa säsong. Värre saker har ju skett och man kanske får stå där, när säsongen sammanfattas, med en dumstrut på huvudet efter alla gånger man räknat bort laget man håller kärt från just den turneringen.

Men man skall ha i åtanke att motståndet är nästan det värsta man kan tänka sig för stunden. Atalanta har verkligen gått från klarhet till klarhet under den här säsongen. Jag minns det som igår, när samma Atalanta slarvade bort sin Europa League plats mot Köpenhamn - genom att vara fruktansvärt ineffektiva och faktiskt helt frustrerande att ens titta på. 

Just mötet med Köpenhamn i Italien spelades ju inte i Bergamo, utan den arenan dömdes ut av UEFA som oduglig och laget tvingades således spela sina matcher på Mapei Stadium cirka 20 mil sydöst om Bergamo. Dom tappra supportrarna som åkt buss, bil och tåg dit fick se ”hemmalaget” dundra iväg runt 30 skott samtidigt som danskarna inte ens mäktade med en handfull.

Nu slutade ju Atalantas drömmar, eller mardrömmar om fortsatt spel i Europa League i Köpenhamn efter ett straffavgörande. Detta har bäddat för att laget kunnat gå som tåget i Serie A nu på vårkanten - då i princip alla andra lag som aspirerar på topp-placeringar sett mer eller mindre slitna ut. 

För låt oss uppskatta det spel Atalanta faktiskt visat upp på slutet. Inte nog med att man tagit skalper mot Napoli på Sao Paulo, överkörningen av Juventus på hemmaplan och rena krossar av mitten och bottenlag, så spelar man en väl inövad fotboll och likt allas nya kelgris Ajax, har man en grundidé som spelarna nu på slutet tagit till sig och rättat sig efter på ett exemplariskt vis. Tränare Gian Piero Gasperini har under 3 år i Bergamo uträttat lite av ett mirakel med andra ord.

Förra säsongen var man också bra och jag minns särskilt matchen på Olimpico inför slutomgångarna. Lazio hängde väl med i svängarna i runt 50-60 minuter innan virvelvindarna Papu Gomez och Joseph Ilicic började diktera matchen. Det var desperata tacklingar av Bastos, det var mållinjes-rensningar av Stefan De Vrij och rena hjälteingripanden av Thomas Strakosha som höll Lazio kvar i matchen. 

Det man saknade då var en riktig målskytt, så vad gjorde ledningen i Atalanta i somras? Jo, man skramlade djupt i kistan och trollade fram runt €15 miljoner som man skeppade en bit söderut, närmare bestämt till Genua och Sampdoria, som en betalning för att få låna Duvan Zapata i två säsonger. Colombianen har hittills dunkat in 21 mål och stått för 7 målgivande passningar - bara i Serie A. 
Med honom är man ett komplett lag med en spjutspets likt den Lazio hade i Ciro Immobile förra året. 

Lazio kommer annars från en skön seger borta mot Sampdoria i söndags. En väldigt nödvändig seger orkestrerad av Felipe Caicedo som i dagsläget får ses som Lazios motsvarighet till just ovan nämnda Zapata. 

På mittfältet saknas nog fortfarande Sergej Milinkovic-Savic på grund av skadan han ådrog sig mot Milan för någon vecka sedan. Det spekuleras fritt i hur Lazio ska ställa upp, eftersom att lagkaptenen Senad Lulic är avstängd i den här matchen. Det kryllar inte direkt med vettiga alternativ på Lazios vänsterkant. Rapporterna från Rom talar om att Genoa-förvärvet Romulo kan komma att ta Lulic plats till vänster och att Adam Marusic kan göra comeback till höger. 

Marco Parolo fick starta tillsammans med Danilo Cataldi mot Sampdoria och dessa två gjorde det ganska bra mot Sampdoria - som dock var decimerade till 10-man under en stor del av matchen. Nu pratas det även om att Correa och Luis Alberto kan komma att starta på innermittfältet tillsammans med Lucas Leiva. 

Det ser jag som en rejäl chansning och lite väl över-optimistiskt. Ska Leiva då täcka av hela innermittfältet själv? Jag skulle faktiskt hellre se att Inzaghi faktiskt för en gång skull vågade bänka Immobile efter vad han visat upp på slutet. För visst kan man anta att han gärna vill ha både Correa och Caicedo på planen, samtidigt som han absolut inte vill bänka varken Luis Alberto eller Ciro Immobile? Jag är ganska säker på att våra motståndare kommer tacka och ta emot om Inzaghi monterar ner mittfältet på det sättet.

Ett scenario som många börjar åma sig för är också att Roma börjat klättrat farligt högt upp i tabellen samtidigt som man har ett ganska gynnsamt spelschema kvar. Ska Lazio avfärda Atalanta på söndag och vara klubben som bäddar för att våra ärkerivaler får spela Champions League nästa år?

Kommer ni ihåg Nestas rensning mot Inter när dom var på väg att vinna ligan 2002? Ett Inter med 50 000 Laziales i ryggen, på Olimpico. Roma var farligt nära att vinna sin andra raka ligatitel - vilket supportrarna inte kunde tillåta. Nu är ju inte Champions League kvalifikation samma sak som Scudetto och det är inte ens sista matchen för säsongen. Men jag kan lova att den här tankegången redan har börjat infinna sig. 


En försmak var det va? Jo tack.

Christer Nordinchrister.nordin@live.se2019-05-03 16:01:00
Author

Fler artiklar om Lazio

SS Lazio Sweden Podcast - När Ingen Tycker Likadant, Vafan Betyder Det
SS Lazio Sweden Podcast - No Pedro No Party