Lagbanner
2020-02-16 20:45

Lazio - Inter

Inför Lazio - Inter: Ett krig väntar

Inför Lazio - Inter: Ett krig väntar

Serie A:s två bästa lag, iallafall för stunden, drabbar samman på Stadio Olimpico ikväll. Vilken kväll vi har framför oss.

Visst känns det lite märkligt att kunna säga det, att Lazio och Inter är Serie A:s bästa lag för stunden? Juventus i all ära, men det ser riktigt knackigt ut där och man har redan börjat tappa poäng i slutspurten av Serie A. Med redan så menar jag, redan innan den riktigt intensiva matchningen börjar där zebrorna måste: Vinna varje match i Serie A, Vinna Coppa Italia och utöver det förväntas man med lätthet bara gå ut och slå Lyon i Champions League. Match var tredje dag och fan vet allt. Min personliga åsikt är att Juventus kommer klappa ihop mer och mer - och dom här poängtappen kommer att komma ännu mer frekvent under våren.

Och Inter då? Jo, man har också ett fullspäckat schema men på något sätt känns deras trupp mer potent och stabil än Juventus. Antonio Conte har gnällt sig genom säsongen - vilket verkar ha lönat sig. Under januari-fönstret hämtades 2 st yttrar in - givetvis helt talanglösa men så är det också Conte vi pratar om - mannen som avskyr talang mer än någon annan tränare. Det mentala är det viktigaste och underkastelse är en grundbult som han bygger sina lag på. Troligtvis är det därför han aldrig lyckas i Europa och troligtvis är det även därför han behöver sina gigantiska trupper. Det skall vara intensitet och högt tempo hela tiden vilket såklart sliter på spelarna.

Nu är man också i en annan sits än Juventus, jag tror att man ger blanka fan i Europa League och tar Coppa Italia som den kommer. Åker man ut mot Napoli är det nog inte hela världen. Det är Serie A som är prioriteten - även om det kommuniceras någonting annat. Chansen att knipa en Juventus ikon som tränare och en annan Juventus ikon som sportchef samtidigt som man första säsongen vinner scudetton - är nog alla interfans våta dröm. Och det är stor chans att det blir en realitet.

För Lazios del är det helt andra förutsättningar som gäller. Vi kan egentligen säga att för alla dom här 3 klubbarna som ligger inom 1 poäng ifrån varandra i toppen så är det skilda världar. Lazio går nu in i en relativt lugn period. Det är 6 dagars förberedelser i veckan som betyder utstuderade av motståndare, isbad, uppladdning, lediga dagar för spelarna att ladda batterierna och allt som hör där till. Det kommer inte finnas några störningsmoment som att ta flygplanet en torsdag till Ryssland för en Europa League 64-dels final eller liknande. Det här är också det som väger upp för Lazios rätt tunna trupp och som i sin tur gör att laget skall räknas in i Scudetto-striden.

Kvällens match är också en match mellan dom 2 bästa försvaren i Serie A. Både Lazio och Inter har endast släppt in 20 mål vardera på 23 matcher. Här har Simone Inzaghi verkligen hittat rätt och vi Laziosupportrar har fått det ovanliga privilegiet att slippa se diverse hjärnsläpp från mittbackar den här säsongen - något som annars varit signifikativt med Lazio under flera år bakåt i tiden. Acerbi, Radu, Bastos, Patric och Luiz Felipe har allihopa spelat riktigt stabilt och det har egentligen inte spelat någon roll vem Inzaghi startat med på slutet - alla har varit riktigt stabila och vem som helst av dom spelarna har sett stabilare och bättre ut än t.ex. Bonucci och De Ligt.

Det finns också fällor som Inzaghi kan gå i mot detta Inter. Det får inte på något sätt bli en ny match där Lazio agerar som i derbyt mot Roma. Vi har alla fått kvitto på hur pass dåliga och ostrukturerade dom är i matcherna efter derbyt då dom blivit totalt avklädda gång efter gång. Nyckeln är att våga vinna, Simone! Våga spela spelet som Lazio gjort i Serie A fram tills nu. Spela som det inte finns någon morgondag.

Lazio är redan i Champions League?
På tal om Roma så vann planenligt Atalanta matchen i Bergamo igår kväll. Vilket i sin tur betyder att det är 14 poäng ner till femteplatsen och ett sådant försprång kommer inte Lazio - som just nu är obesegrade i 18 raka matcher tappa. Det skulle krävas en kollaps större än vad som går att tänka sig.

Och på tal om Champions League, så läste jag - efter nyheten om att Manchester City utesluts ur turneringen i två år - på deras forum här på Svenskafans. Den jargongen som utspelar sig där är lite svår att förstå för en ”Serie A människa” som inte har något som helst intresse i Premier League. Användare på forumet är nästan helt överens om att Champions League är en skit turnering som inte betyder något, en onödig distraktion från Premier League och ordagrant så uttrycker man sig på följande vis: ”Champions League är en skit turnering som endast betyder något för Liverpool och Serie A klubbar och människor” - om jag inte missminner mig.

Stämmer det att Champions League är något som inte betyder något för dom engelska klubbarna? Vi Lazio supportrar har i vart fall, dom senaste säsongerna varit just besatta av turneringen. Vissa ser det som underbart att få se Lazio - inför ett fullt Olimpico få ta emot lag som Barcelona och Real Madrid på onsdagskvällarna. Medan andra ser det som sista steget till att åter göra Lazio till en faktor att räkna med, på det ekonomiska och sportsliga planet. En storklubb. Med Champions League i ekvationen räknar man med större värvningar och att man kanske börjar springa om några av dom här klubbarna som Inzaghi räknade upp igår på sin presskonferens.

Kanske speciellt Roma som kommer få det kämpigt med ekonomin nästa säsong när man missar just Champions League. Hur många spelare ska t.ex. Roma betala den kommande sommaren och hur många miljoner euro kan man vaska fram från spelarförsäljningar? Som jag ser det är det väl bara Zaniolo som kan inbringa något av riktigt värde men han är allvarligt skadad. Hur lång tid tar det innan FFP knackar på dörren och frågan är väl om Roma gör en ”Milan” och väljer att inte delta i Europa League helt enkelt.

Men om vi återgår till kvällens match, och när vi ändå raljerar över Champions League och Lazio så måste vi nämna Stefan De Vrij - även kallad den moderna Judas bland Lazio-supportrarna. När man senast hade chansen att ta sig till turneringen hade nämnda De Vrij varit huvudperson under hela våren och vägrat skriva på ett nytt kontrakt med Lazio. Hans agenter gjorde det bästa man kunde för att förhala och ställa orimliga krav på Claudio Lotito och Lotito, ja, han gillar nog inte att bli ställd mot väggen. Ni vet vad som händer om man jagar en råtta in i ett hörn i ett tomt rum? Råttan kommer då gå till vansinnig attack till slut och kämpa till döden. Riktigt så är det inte med Lotito, men tränger du in Laziopresidenten i ett hörn så biter han i vart fall av ditt finger innan han ber dig dra åt helvete. Ungefär så gjorde han väl med De Vrijs agenter - bad dom dra åt helvete när det stod klart vilka summor man ville att Lazio skulle betala både dom och Stefan för att han skulle skriva på ett kontrakt och sedan säljas till just Inter.

Istället fick De Vrij spela ut sina dagar i Lazio och avslutade det med att ge bort en straff mot just Inter som bäddade för att både Stefan själv och Inter fick spela Champions League kommande säsong. Det är som en brutal scen i en såpopera. Och nu är alltså holländaren tillbaka där han började sin karriär i Italien. Förra säsongen ville inte Spalletti ens spela De Vrij mot Lazio på Olimpico. Anledningen är väl höjd i dunkel men lita på att De Vrij inte kommer tas emot väl av hemmafansen. Jag skulle vilja säga att hans svek är i jämförelse med Luis Figos förbjudna övergång från Barcelona till Real Madrid i början på 2000-talet. Kanske får vi se ett grishuvud kastas in på planen ikväll?

Missförstå mig inte, De Vrij var fri att lämna klubben på samma sätt som Antonio Candreva, Lucas Biglia, Felipe Anderson och Keita Balde gjorde. Det var just sättet han gjorde det på som var fel, liksom hans avskedsbrev. Inzaghi får ta på sig sin del i att ha startat De Vrij i matchen mot Inter men han själv borde haft vett i skallen att veta att vid ett misstag så skulle allt han gjort för Lazio innan raseras - på ett ögonblick. Han sket i det och kilade snabbt upp till en skyddad tillvaro i Milano. Tack och hej. För att tala klarspråk så är De Vrij en helt fantastisk försvarsspelare, komplett på alla sätt. Men en vidrig personlighet som jag önskar all olycka åt på planen.

Så kära Laziales, förbered er på årets jäkla batalj. Vi kommer att få vara med om någonting riktigt häftigt ikväll, matchen är så stor och mäktig som den bara kan bli.

Christer Nordinchrister.nordin@live.se2020-02-16 10:50:24
Author

Fler artiklar om Lazio

SS Lazio Sweden Podcast - När Ingen Tycker Likadant, Vafan Betyder Det
SS Lazio Sweden Podcast - No Pedro No Party