Lagbanner
2019-12-07 20:45

Lazio - Juventus

Inför Lazio - Juventus: Sikta mot stjärnorna?
Lördagskvällen blir något fantastiskt

Inför Lazio - Juventus: Sikta mot stjärnorna?

På lördag är det dags för det första, riktigt stora testet för ett Lazio i toppform. Men hur står det ställt i Juventus egentligen?

När jag var tonåring och just börjat på gymnasiet var jag utbytesstudent i någon månad nere i Italien. Närmare bestämt i Novara mellan Milano och Turin. Här var 90% av människorna inbitna Juventus supportrar och dom hade väldigt roligt åt mig eftersom jag var 1: Svensk och 2: Laziosupporter. Dom fick det inte att gå ihop trots att svenskkopplingen var total sedan Sven-Göran Eriksson tränat Lazio men ändå, Juventus var då som nu en maktfaktor och man hade namn som Zinedine Zidane, Del Piero och Edgar Davids i laget. Det var Juventus som man skulle hålla på var logiken där uppe - och min värdfamiljs dotter Marzia skickar fortfarande än idag, smärtsamma glirningar när Juventus vinner mot Lazio och jag gör förstås likadant när Lazio vinner - vilket faktiskt hänt ett par gånger dom senaste åren.

Men idag, vad är Juventus egentligen? Visst, deras anfallsbesättning med Ronaldo, Dybala, Higuain, Douglas Costa och allt vad dom heter håller yppersta världsklass - på pappret. Man införskaffade sig en diamant och framtida storback i De Ligt i somras för att kampera tillsammans med dom äldre giganterna Bonucci och Chiellini.

Men som många Juvefans påpekar, inklusive Marzia, så är det något som skaver och genom att endast göra en snabb överblick av deras mittfält så hittar man en gemensam nämnare som är anmärkningsvärd. Khedira, Matuidi, Emre Can, Ramsey och Rabiot är alla, hör och häpna, spelare som ledningen hämtat in på så kallade ”Free Transfers”. Här kan ju Lotito och Tare redan nu slänga sig i väggen. Det anmärkningsvärda är också att dessa spelare inte är särskilt kreativa utan utmärker sig som hårt jobbande defensiva mittfältare, eller tvåvägsspelare. Undantaget är kanske Ramsey men han är för skadedrabbad och oberäknelig för att ens räknas in i ekvationen väl?

Det är stor skillnad gentemot för några år sedan då man hade en uppsättning bestående av Vidal, Pogba och Pirlo bland annat. Just här fattar jag inte hur man tänker i det svartvita lägret. Hur ska man förmå någon annan än Pjanic på det centrala mittfältet att spela just den här ”Sarriball” som det pratas så mycket om?

För stunden så är Lazios mittfältet bättre och mer kreativt. Sergej Milinkovic-Savic har börjat visa den här säsongen att han bättre och bättre kan hantera både offensiva och defensiva moment. Luis Alberto är på uppgång och skulle i dagsläget gå in i varje lags startelva i Serie A. Lucas Leiva har haft en trög start men brassen har liksom hela laget spelat upp sig och någon väsentlig skillnad på honom och t.ex. Matuidi har jag svårt att se. Eller jo, Lucas är inte en sådan träfot som fransmannen.


Poäng på troliga startelvor

Målvakter
Strakosha, Lazio ++++

Har under flera år blandat och gett men verkar nu ha hittat sitt kall. Albanen har gjort ytterst få misstag den här säsongen och är en bidragande faktor till att man inte släppt in så många mål som säsongerna innan.

Szczesny, Juventus +++++
Är kanske Serie A:s näst bästa målvakt just nu bakom Handanovic utan direkta svagheter. Den väldige polacken inger respekt i straffområdet och agerar för det mesta säkert.

Kommentar: Även fast mina ögon är ljusblå liksom laget jag har i hjärtat så måste man ge detta till Szczesny som är en utpräglad världsmålvakt. Strakosha kommer säkerligen nå upp till hans nivå i framtiden, vi får bara hoppas att det är i Lazio.


Backlinje
Luiz Felipe, Acerbi, Radu +++
Här finner vi Lazios svagaste lagdel. Även om Radu har stabiliserats en aning och att Luiz Felipe tagit enorma kliv dom senaste säsongerna så är det bara Acerbi som kommer upp i en riktigt hög nivå på en kontinuerlig basis. Visste ni att ingen spelare har lyckats med en dribblig förbi vår gode Francesco i år?

Cuadrado,De Ligt, Bonucci, Alex Sandro ++++
En backlinje som egentligen har allt. Det är bara Cuadrado som drar ner betyget från fem stjärnor till fyra och givetvis det faktum att dom inte kommer ha Chellini tillgänglig.

Kommentar:
Juventus tar som väntat hem den här jämförelsen.


Mittfält
Lazzari, Sergej Milinkovic-Savic, Leiva, Luis Alberto, Lulic ++++

Här finns allt och lite till. När Lazios mittfält fungerar och går på alla cylindrar så håller det världsklass. Som Lazzara går som ett tåg på sin högerkant, upp och ner. För mig är det konstigt att han inte blivit uttagen till det italienska landslaget på slutet. Sergej har blandat och gett, men är ack så nyttig med sin styrka, tyngd, teknik och passningsskicklighet. Svagheten är som många kan räkna ut Senad Lulic som har svårt när han ställs mot kvicka spelare. Juventus kommer säkerligen försöka såra Lazio just på den här sidan.

Bentancur, Pjanic, Matuidi, Bernadeschi +++
Juventus mittfält kan sammanfattas så här: allt det kreativa - oavsett konstellation, lämnas över till Pjanic. Så vad bör Lazio göra? Jo, stoppa Pjanic! Jag har länge varit ganska kritisk till honom och menat på att Juventus knappast kan förvänta sig att vinna Champions League så länge man har Pjanic och allt skall gå genom honom. Men nog om det, här hittar vi Juventus största svaghet precis som jag var inne på i texten ovan. Maskineriet fungerar inte riktigt här av just den enkla anledningen att man har spelare som inte klarar av att spela på den tekniska nivån man vill.

Kommentar:
Att Lazios mittfält är med produktivt är det inget snack om. Tillsammans har Lazios förmodade start 5:a stått för 21 poäng (4 mål + 17 assist) medan Juventus dito stått för 10 poäng (3 mål + 7 assist). Siffrorna är endast från Serie A. T.ex Bernadeschi har deltagit i 12 matcher utan att stå för ett enda poäng. Jag är inte ett uns avundsjuk på Juventus mittfält och anser att här kan Lazio vinna matchen trots vetskapen om att Juve är just Juve. Man kan höja sig väsentligt när det vankas stormatcher men frågan är om dom anser detta vara en stormatch? Kolla tillbaka på förra årets möte på Olimpico - i vart fall 70 minuter av det mötet…


Anfall
Immobile, Correa +++++

Är Serie A:s mest produktiva anfallsduo. Tillsammans har man stått för 23 mål och 8 assist, totalt 31 poäng. Då kan man ha i åtanke att Juventus totalt har gjort 25 mål i Serie A på sina inledande 14 matcher. Förra säsongen hade Correa och Immobile svårigheter att hitta varandra. Man förstod inte rörelsemönstren hos varandra och Correa passade bättre in med Caicedo medan Immobile saknade Luis Alberto som understöd. Nu har dom båda vuxit in i varandra medan Inzaghi återigen flyttat fram Luis Alberto i banan så alla 3 kan leka ihop. Det har bevisligen gett resultat och vår anfalls duo levererar match efter match. Correa har varit smått omöjlig att stoppa när han kommer rättvänd och Immobile gör mål på allt som rör sig. Den här ronden vinner Lazio med råge, eller?

Ronaldo, Dybala ++++
Jag tror att Sarri väljer Dybala framför Higuain mot Lazio - och bollar nog att bänka en för stunden ganska loj och dålig Cristiano Ronaldo - det har han garanterat inte. Konstigt nog är det Dybala som man är mest orolig för av dessa två. Argentinaren vållar alltid problem för Lazio när han spelar och är totalt livsfarlig när han får lite ytor att ladda upp med sin vänsterfot. Ronaldo är nog tänkt att vara det Correa är för Lazio men han klarar inte av det längre, jag uppmanar alla att se skillnaden imorgon. Firma Ronaldo/Dybala har producerat 10 mål och 4 assist tillsammans i Serie A. Lägger vi för skoj skull in Higuain i mixen så ser vi att han åstadkommit 4 mål och 3 assist vilket landar på totalt 14 mål och 7 assist för Juventus anfallsbesättning.

Kommentar:
Ganska märkligt att Lazio tar hem den här ronden mot ett anfall bestående av den flerfaldige guldbollen vinnaren Cristiano Ronaldo. Men siffrorna talar sitt tydliga språk


Tränare
Simone Inzaghi +++
Har blandat och gett i Lazio men verkar nu äntligen fått ordning på det materialet han har till sitt förfogande vilket han ska ha cred för. Men just mot Sarri har inte Inzaghi lyckats tidigare och vi har sett rena förnedringarna dom två emellan. Men som sagt, detta Juventus ser inte ut som ett ”Sarri-lag” vilket kan bädda för att Inzaghi äntligen lyckas tvåla dit honom. Hans Lazio har också haft svårt mot storlag i det förgångna men i och med segern mot Milan och dom spelmässiga prestationerna mot Inter och Milan så kanske det blåser nya vindar?

Maurizio Sarri ++++
Kommer från en Europa League titel med Chelsea och en poängmässigt riktigt bra start i Juventus-karriären. Italienaren har fått sina lag att spela riktigt fin och smart fotboll över åren. I överlag är Sarri mer etablerad än Inzaghi och har lyckats slå honom ett flertal gånger med stora siffror.

Totalt:
Lazio 19 poäng
Juventus 20 poäng

Slutkommentar: Ingen direkt chock att Juventus får högre poäng än Lazio men inte är det med mycket. Lägg till i ekvationen att Lazios form är bättre än Juves och att man har fördelen av hemmaplan som dessutom ryktas bli väldigt, väldigt välfylld med ljusblåa supportrar. Jag tror att Lazio kommer försöka dominera Juventus precis som man gjorde förra säsongen. Den stora skillnaden nu är att Lazios målskytte verkligen sprakar vilket är rena motsatsen till förra säsongen.

Tipset är att Lazio tar den här chansen och minskar avståndet till endast 3 poäng, samtidigt som Inter och Roma spelar 1-1 ikväll.

Jag ser fram emot att sms:a Marzia en riktig glirning sent på lördagskvällen. 

Christer Nordinchrister.nordin@live.se2019-12-06 08:58:00
Author

Fler artiklar om Lazio

SS Lazio Sweden Podcast - När Ingen Tycker Likadant, Vafan Betyder Det
SS Lazio Sweden Podcast - No Pedro No Party