Lagbanner
2021-01-15 20:45

Lazio - Roma

Inför Lazio - Roma

Inför Lazio - Roma

Dagen är snart här.

På fredag klockan 20:45 är det dags för Il derby della Capitale. Lazio ställs mot Roma, i en match som i Rom är mycket mycket mer än endast en fotbollsmatch. En mycket viktig match för båda lagen, inte bara för att det är en derby, utan även för att både Lazio och Roma siktar mot de höga placeringar i tabellen. Lazio är några poäng efter, Roma ligger å andra sidan på en tredje plats endast 3 poäng från Milan.

Lazio är tvungna att jaga ikapp poäng efter en första del av säsongen som bjudit på toppar och dalar. Lazio har 28 poäng, 3 poäng mindre än Napoli 6:a och minst 5 poäng ifrån en Champions League plats (Juventus och Napoli har en match mindre). Lazio måste hitta en kontinuitet som man saknat under hösten. Nu är man kanske på rätta spåret, då man kommer från två raka vinster (mot Fiorentina och mot Parma). 

Roma jagar en Champions League plats, som de missat i två raka säsonger nu. Roma är inne i en bra period, de vann tre raka matcher innan de spelade oavgjort mot Inter i helgen. 

Lazio
Lazio asvslutade året 2020 med en tuff förlust i Milano mot Milan. Då förlorade man 3-2, och Milans ledingsmål kom i sista minuten. Året 2021 inleddes med ett kryss i Genoa mot Genoa, och efter det har Lazio tagit två raka vinster. Först hemma mot Fiorentina (2-1), sedan borta mot Parma (0-2). Av de 28 poäng Lazio tagit hem hittills, har endast 11 stycken av dem kommit från hemmamatcher. 

Inzaghi måste räkna med en del spelare på skadelistan inför Derby. Fares, Cataldi och Correa har varit skadade och det är än så länge oklart om Inzaghi kan räkna med dem. Correa sägs kunna starta på bänken, i alla fall. När det kommer till målvaktsfrågan kommer förmodligen Reina att stå. Officiellt är Strakosha skadad, men uppgifter gör gällande att målvakten är besviken på speltiden hittills och har haft en diskussion med klubben angående det. 

Luiz Felipe, Radu och Acerbi kommer förmodligen att bilda mittbackslinjen, Lazzari och Marusic får återigen ta varsin kant. I mitten kommer Leiva och SMS att agera. Luis Alberto har tagit det lite lugnare under träningarna i veckan men ska kunna starta i mitten. Caicedo är favorit till att starta tillsammans med Immobile, även om det är öppet mellan han och Muriqi.

Roma
Roma har endast förlorat en match av de 7 senaste, mot Atalanta innan jul. Sedan dess har Roma vunnit 5 matcher och spelat oavgjort en gång. Roma har nätat 37 gånger hittills, vilket är tredje bästa anfallet efter Inter och Atalanta.

Zaniolo och Santon kommer inte att kunna spela, Pedro kommer från en lårskada och det är en oklart om han kommer kunna spela eller inte. Fonseca kommer ställa upp med en 3-4-2-1 formation, med Smalling, Ibanez och Mancini som mittbackar. Spinazzola och Kasdorp kommer att agera på kanterna, Veretout kommer säkert spela i mitten, medans Cristante är favorit mot Villar. Pellegrini och Mkhitaryan kommer spela bakom Dzeko.

Statistik
Fredagens Derby kommer vara nummer 175 i historien, nummer 153 i Serie A. Lazio har haft hemmaplan i 76 stycken, och av dessa vunnit 24 stycken. Inzaghi och Fonseca har endast två derby mot varandra i historiken, nämligen de två från förra säsongen som slutade 1-1. Immobile med 5 mål är den spelare (av de som kommer att spela imorgon) som gjort flest derby-mål.

Niklasniklas.tellini@gmail.com2021-01-14 14:10:00
Author

Fler artiklar om Lazio

SS Lazio Sweden Podcast - När Ingen Tycker Likadant, Vafan Betyder Det
SS Lazio Sweden Podcast - No Pedro No Party