Lagbanner
2019-04-24 20:45

Milan - Lazio

Inför Milan - Lazio: Ouppklarade affärer
Hårda tag är att vänta imorgon kväll

Inför Milan - Lazio: Ouppklarade affärer

Vilken hemsk påsk det varit för oss Lazio-supportrar. Den direkt pinsamma förlustmatchen mot Chievo har skapat svallvågor och det rapporteras om att Simone Inzaghi skällt ut laget i helgen. Han har även inför öppen ridå totalt sågat Sergej Milinkovic-Savic ner till fotknölarna efter serbens hjärnsläpp som ledde till hans röda kort.

Men imorgon handlar det inte om Serie A, utan Lazio och Milan möts i Coppa Italia, det är nu det skall avgöras vilket lag som blir det första att boka in dom åtråvärda biljetterna till finalen i Rom senare under maj. 

Just den här matchen har alla förutsättningar att bli något väldigt extra. Varför då? Man brukar ju säga att en uppföljare oftast aldrig är lika bra som originalet och det finns massor av exempel i bland annat filmvärlden som styrker det uttrycket. Eller vad sägs som uppföljarna till Matrix, Jurassic Park eller Independence Day för att dra några exempel? Skulle man gå efter detta så är det upplagt för en sportslig besvikelse. Men sedan har vi ju faktiskt uppföljare som varit riktigt bra, som t.ex. Terminator 2 och Gudfadern 2 - vilket gör att det finns hopp. 

För just matchen lagen emellan senast - hade nästan allt som en riktig Hollywood-dänga brukar bjuda på. Öppen tjafs innan matchen emellan spelare, ett riktigt krig på planen, låsta positioner och en domare som ville stjäla huvudrollen likt Joaquin Phoenix karaktär i Gladiator. Första gången han blåste straff tog han dock hjälp av lite mer moderna metoder än vad man gjorde när den filmen utspelade sig - innan han sakta vred tummen neråt och lät matchen pulsera vidare - i någon minut innan det var dags igen, denna gång vände han sig mot publiken inne på Milans hemmaborg och vred tummen uppåt. 

Efter det uppstod ett klassikt kaos och en nästan klassisk slutscen. Acerbi gratulerade motståndarna för att sätta stopp för kaoset som pågått på klassiskt filmvis medan sekunderna senare står Bakayoko och Kessie nedanför Curva Sud och visade upp sitt byte för en elektrisk publik - i form av Acerbis tröja. 

Så låt oss nu skippa skitsnacken - det har aldrig tidigare varit mer upplagd för en klassisk uppföljare än nu.

Problemet är bara hur Lazio ska finna motivationen igen? Biter detta på spelarna som fick se sina loja insatser straffa sig på det mest brutala viset mot tabelljumbon Chievo i helgen? Spelarna reagerade först efter att det stod 0-2 på resultattavlan och då var Lazio redan decimerat ner till 10-man. 

Jag hoppas och tror att vi får se ett annat Lazio imorgon kväll. För att laget har varit ganska oförmögna att göra det man gjorde så bra förra säsongen - dvs, mala ner dom mindre lagen i små bitar och sedan festa på spillrorna som låg kvar i form av flermåls vinster. Det gick inte så bra att backa hem mot Lazio då, medan nu - är det rena framgångsreceptet att låta romarna få sköta spelet, ha initiativet och försöka hitta vägar. Just därför kanske det passar bra att Milan kommer försöka föra spelet? 

I helgen saknades ju Lucas Leiva för Lazio och i brasilianarens frånvaro gjorde inte Milan Badelj någon glad. Nu kommer hjärtat på Lazios mittfält att åter finnas på plats mittemellan Milinkovic och Luis Alberto. Senad Lulic deltog inte mot Chievo men kommer garanterat finnas med till vänster och på den andra sidan kommer förmodligen Romulo få chansen istället för besvikelsen Adam Marusic. Just Marusic hade ett tveksamt ingripande som renderade ut i Chievos 2-0 mål när han totalt missbedömer ett inlägg. Romulo känns spretigare och erbjuder faktiskt en variation för Lazio som inte montenegrinen gör. 

Ciro Immobile och halvskadade Joaquin Correa kommer bilda anfallspar för Lazio medan Luiz Felipe och Bastos tar plats jämsides med maratonmannen Acerbi. Stefan Radu saknas pga avstängning i första hand och skada i andra hand. 

Hur är det med Milan då? Jo, likt Lazio så tappar man också poäng mot mindre klubbar på löpande band. Känslan är att Piateks glödande fingrar är inte så glödande längre och brassen Lucas Paquetá saknas säkert som länken mellan mittfält och anfall. Annars ser det väl ut som sist lagen möttes. 

Det är alltså upplagt för en fysisk batalj, Milans jätte Bakayoko, som i föregående match sprang runt och sög in bollar med sina gigantiska ben måste stoppas. Fransmannen får inte komma in i matchen och börja städa av oss. Kan man be om något inför matchen, så skulle jag be om ett tidigt gult kort på just Bakayoko. 

Förutsättningarna är egentligen helt jämna eftersom matchen i Rom slutade 0-0. Till det kan man ju tillägga att Lazio har en liten fördel ändå eftersom att om man gör 1 mål, så måste Milan pricka in 2. Nu har vi dock spelat 180 minuter mot Milan under 2019 och fortfarande inte mäktat med att göra just mål, men det har inte dom heller, förutom på straff då. 

Räkna med ett ställningskrig och finalkänsla. Känslor som svämmar över och en publik som kommer vara riktigt fientliga mot Roms högt, eller lågt flygande örnar. Njut av värmen, knyt nävarna i fickorna och hopppas, tillbe eller vad ni vill. Det skall skapas en riktig ”plot twist” på San Siro imorgon. Örnen ska lyfta. 


Trolig startelva:
(3-5-2) Strakosha; Luiz Felipe, Acerbi, Bastos; Romulo, Milinkovic, Leiva, Luis Alberto, Lulic; Correa, Immobile

Christer Nordinchrister.nordin@live.se2019-04-23 15:56:11
Author

Fler artiklar om Lazio

SS Lazio Sweden Podcast - När Ingen Tycker Likadant, Vafan Betyder Det
SS Lazio Sweden Podcast - No Pedro No Party