Lagbanner
Inför Milan - Lazio: Skilda världar på San Siro

Inför Milan - Lazio: Skilda världar på San Siro

Lazio spelade senast i torsdags en bortamatch i cup-sammanhang och nu är det dags igen. Ska Inzaghis mannar kunna rubba på ett formstarkt Milan eller blir Piatek för svår att hantera?

Det är verkligen skilda världar mellan lagen som ska drabbas samman under tisdagskvällen. Det vankas lite vår i Italien och temperaturen har redan på sina håll börjat leta sig upp mot 20-graders strecket men visst känns det som att solen skiner lite extra mycket på Milan i dagsläget?

Dom rödsvarta gjorde en stark insats på transfermarknaden i januari och lyckades på något sätt bli av med en hopplös Gonzalo Higuain som kapitalt misslyckats med att bli den där målsprutan som Milan så väl behövde inför säsongen. Nu är han Chelseas problem och jag tror många supportrar drar sig en lättnads suck över det. 
  In hämtades istället två spännande spelare i Piatek och Paqueta. Piatek behövde en halvlek på sig i sin debut för att undanröja alla tvivel, om det nu fanns några innan, på hans kvalité och kommande betydelse för dom rödsvarta. Medan Paqueta opererat lite i skuggan av polacken har han varit ack så nyttig för Gennaro Gattusos lagbygge. Brassen flyttar bollen lika snabbt som han själv rör sig med den och han rör sig nästan med kirurgisk precision medan han dansar balett på sidlinjer, på mittplaner och i straffområden. Han tycks även ha en förmåga att släppa bollen i precis rätt lägen.

Det är bara gratulera Milan till en väl genomförd mercato och samtidigt konstatera att man inte kan säga samma sak om Lazio.

Om solen skiner på Milan så känns det som om ett åskmoln parkerat över Formello i dagsläget. Uttåget ur Europa League i torsdags har haft sina svallvågor i form av att vikarierande mittbacken Patric troligen bötfällts av klubben pga att spanjoren blev vansinnig när han byttes ut 3 minuter in i den andra halvleken. Och Lazios president Claudio Lotito lyckas återigen sätta klubben i fokus runt om i världen, nu i form av att han hämtat en präst till Lazios träningsanläggning och fått den välsignad. Med detta tilltag hoppas han nu att Lazios rådande skadekris skall bli bättre. 

Några Laziofans hamnade också i fokus när man i matchen mot Sevilla ska ha gjort fascistiska hälsningar, vilket fått pressen att återigen gå igång på massa cylindrar samtidigt som olika ”journalister” stämplar klubbens fans som ”dödsrasister” och dylikt. Klart är iallafall att UEFA startat en utredning om incidenten och fortsättning lär följa.

Matchen imorgon kväll då?

Ja som sagt, det kommer bli ett stukat Lazio som går ut på gräsmattan imorgon. Det talas om att Lucas Leiva kan komma att ingå i en trebacks linje tillsammans med Acerbi och Patric. Således kommer Inzaghi troligtvis starta med endast en ordinarie mittback eftersom att Wallace fortsatt är skadad, Stefan Radu avstängd efter sitt röda kort i matchen mot Inter och med Bastos troligtvis ej redo ännu.

Jag förväntar mig att Lazio kommer att agera ganska passivt för att få med sig ett resultat till returen i Rom. Med så många försvarare ute ur bilden kommer det behövas rejält med understöd från mittfältet. Milan Badelj kan komma att få en nyckelroll och hans omtalade förmåga att kunna läsa spelet bra kan komma att bli nyckeln nu när Milan troligtvis kommer ha mycket boll. 

Senaste mötet mellan klubbarna slutade oavgjort 1-1 och då var situationen annorlunda, den gången var det Milan som var helt stukade och med en startelva bestående av i princip endast reserver, ändå var man nära segern mot Lazio eftersom att kvitteringen kom väldigt sent från argentinaren Joaquin Correa. 

Just Correa tror jag kommer bli väldigt viktig med sin snabbhet imorgon, han spelade inte hela matchen mot Sevilla heller - vilket borde tala till hans fördel att få starta den här matchen. Argentinaren är vindsnabb och skulle han vakna på rätt sida så kan han - tillsammans med Immobile - mycket väl vara den som bryter isen.

Att Lazio är inne i en formsvacka är som sagt ingen hemlighet och en av dom spelarna som presterat riktigt under sin kapacitet på slutet är Ciro Immobile. Italienaren har plågats av en småskada och gett sken av att vara helt under isen. Vi får hoppas på en uppryckning som heter duga - för det behövs om Lazio ska kunna nå några av sina mål den här säsongen. 

Annars så är tränar-duellen intressant. Både Gennaro Gattuso och Simone Inzaghi var aktiva fotbollsspelare samtidigt och båda representerade under lång tid klubbarna man numera också tränar. Båda två lyftes också upp ur ungdomssektionerna för att få träna på den stora scenen. Gattuso var utan tvekan den av dessa två som hade den mest framgångsrika spelarkarriären medan Inzaghi har en Supercup titel från 2017 att skryta med som tränare.

Det jag har tjatat om sedan jag började skriva artiklar här på Svenskafans igen är inställningen. Lazio måste visa inställning och entusiasm. Spelarna måste allihopa springa dom där extra metrarna och kämpa för varje jäkla lös boll som studsar runt. Jag kommer spy galla om det spelas ”gå-fotboll” imorgon och spelarna ser vilsna ut. 

Så snälla Simone Inzaghi, kom in till den här matchen med en unik plan. En plan som är uppbyggd utefter hur Milan spelar och agerar. Det finns inga ursäkter längre för en icke existerande unik matchplan, inte en enda match till.


Förmodad startelva: Strakosha, Patric, Acerbi, Leiva, Marusic, Romulo, Badelj, Milinkovic, Lulic, Correa, Immobile (3-5-1-1)
Avspark: Tisdag 26 Februari 21:00

Christer Nordinchrister.nordin@live.se2019-02-25 13:57:27
Author

Fler artiklar om Lazio

SS Lazio Sweden Podcast - När Ingen Tycker Likadant, Vafan Betyder Det
SS Lazio Sweden Podcast - No Pedro No Party