Lagbanner
Catena Arena, 2020-12-10 19:00

Rögle - Skellefteå

Inför Roma Lazio: Brividi e derby da sogno!

Inför Roma Lazio: Brividi e derby da sogno!

På söndag klockan 15 är det dags för den första av de två viktigaste matcherna i säsongen. Lazio möter Roma i ett derby som smakar Champions League.

Lazio fyller idag 115 år och det var en stor och ljusblå fest i natt i Piazza della Libertà  i Rom. Över 5000 laziali samlades för att fira La prima squadra della capitale. Förväntningarna är en fin present i form av en vinst mot kusinerna.

Tabellen så här långt inne i säsongen säger att det skiljer 9 poäng mellan lagen. Roma ligger på en hyfsat säker andra plats strax efter Juventus, medan Lazio ligger på en tredje plats tillsammans med Napoli. En vinst på söndag skulle innebära sjukt mycket. För det första skulle andra platsen bara vara 6 poäng borta, och för det andra så skulle det ge laget en rejäl boost inför de möten som väntar efter derbyn, nämligen matcherna mot Napoli och Milan.

Qui Lazio

Lazios säsong hittills har varit lite ett berg och dalbana. Man startade säsongen med några svårigheter som mister Pioli lyckades lösa, vilket innebar flera vinster i rad. För två månader sen tappade Lazio formen igen, då man förlorade mot Empoli och Juve och endast spelade oavgjort mot Chievo på Bentegodi. Efter det så har laget hittat balansen igen och mycket tack vare Felipe Andersons insatser har man lyckats ta hem 11 poäng under de senaste fem matcher. Och det kunde varit fler i fall man inte tappade en 0-2 ledning på ett svagt sätt mot Inter i Milano.

Under de första dagarna i Mercatofönstret har inget officiellt hänt än men El Tata Gonzalez verkar klar för Parma medan Tare och Lotito försöker få en försvarare till Rom. Holländaren Hoedt från AZ Alkmaar verkar nära. De senaste rykten vill att Lazio är intresserat i Felipe som spelar i Parma.

Gentiletti, Braafheid och Ciani är skadade och under veckan skadade sig Lulic också. Han kommer att vara borta i 40 dagar minst. Det var osäkert om Cana skulle spela på söndag men under gårdagen kom bekräftelsen att albanen ska vara med. Med Lulic frånvaro ser Lazio ut att spela med en 4-3-3 med Mauri på mittfältet och både Candreva och Pipe på topp, alternativt med en 4-2-3-1 med Mauri som esterno. Klose uppges få starta från den första minuten. 

Qui Roma

Som tidigare sagt ligger Roma bara 1 poäng från Juventus och Roma fansen är som alltid euforiska och säkra på att de ska vinna il tricolore.

Liksom Lazio har man tagit hem 11 poäng under de senaste fem matcherna, dock har man med Udinese samt Genoa lyckats ta poäng tack vare några tveksamma beslut från domarteamet. Roma har fem spelare skadade. Balzaretti och Castan är långtidsskadade, Gervinho och Keita tränar inför Afrikanska Cuppen och Ljalic är skadad och det är tveksamt om han kan vara med på söndag. Roma kommer att ställa upp med vanliga 4-3-3 med Iturbe istället för Ljalic.

Statistiche

176 derby har spelats i huvudstaden. Den första spelades den 8:e december 1929 och slutade med en Roma vinstför 1-0 ( Volk nätade ); den sista spelades den 9:3 februari 2014 och slutade med ett mållöst X. Roma har vunnit mer derby än Lazio, 64 mot 50. Dino da Costa håller rekordet i antal gjorda mål i derby sammanhang. Totti, med 9 mål, har två mål kvar för att nå rekordet.

Arbitro

Daniele Orsato från Schio kommer att döma på söndag. Han har inte dömt Lazio på nästan ett år (11 månader) och han dömde derbyn i Coppa Italia som alla Laziali ( och Romanisti, framför allt ) kommer ihåg.

Probabili formazioni

ROMA (4-3-3): De Sanctis; Torosidis, Manolas, Yanga-Mbiwa, Holebas; Pjanic, De Rossi, Nainggolan; Florenzi, Totti, Iturbe
Lazio(4-2-3-1): Marchetti; Basta, Cana, de Vrij, Radu, Biglia, Parolo,Felipe Anderson, Candreva, Mauri, Klose


Pronostico
Sergio Cragnotti uttalade sig under gårdagen och sa att han drömmer om ett Lazio på topp i Europa. Angående matchen på söndag tror han på en vinst med 2-0. Själv är jag ganska nervös (som alltid inför en sån match) men tror på att Lazio kan fixa 3 poäng. Som en polare sa här om dagen så tippar man alltid med hjärtat och då säger jag Roma Lazio 1-2. 

Niklas Tellininiklas.tellini@gmail.com2015-01-09 15:01:00
Author

Fler artiklar om Lazio

SS Lazio Sweden Podcast - När Ingen Tycker Likadant, Vafan Betyder Det
SS Lazio Sweden Podcast - No Pedro No Party